Knallend de kerst in

140
350

Voor u ligt de kersteditie van de Krant, dan wel de Streekkrant. Een extra dikke krant die met veel liefde en positieve energie is gemaakt. Overigens niet alleen door ‘ons’, de redactie, maar door het hele team. Fotografen, opmaak en verkoop tezamen. Wat men ook nog wel eens wil vergeten is dat een gratis huis-aan-huis krant bestaat bij de gratie van de adverteerders. Anders gezegd, als geen ondernemer meer adverteert dan zitten wij werkloos thuis en heeft u geen krant. Deze mooie krant staat boordevol kerstgroeten van de ondernemers die onze krant –en uw nieuws!- een warm hart toedragen. Samen hebben we ervoor gezorgd dat er een krant op uw deurmat is geploft waar wij trots op zijn. Uiteraard zijn wij dat op iedere krant die wij de wijde wereld insturen, maar kerstedities hebben nét dat beetje meer. Meer mooie beelden, meer informatieve achtergrondverhalen en vooral meer kerst. Zonder meer één van de mooiste periodes van het jaar. Wij hopen dat u net zoveel plezier beleeft aan het lezen van deze extra dikke (Streek)Krant als dat wij hebben gehad met het maken van deze krant. Toegegeven, het is een drukke periode geweest. Maar als het lukt, en dat is het, dan is de euforie groot. Wij gaan met een gerust hart de kerst in.

Gerust zijn ze minder in Grootegast en Zuidhorn. Per 1 januari wilden Penta Primair (christelijk onderwijs) en Westerwijs (openbaar onderwijs) samen verder. Het merendeel van de scholen in het Westerkwartier behoort tot één van beide instellingen en samen zouden ze veel sterker staan, beter het hoofd kunnen bieden aan teruglopende leerlingenaantallen in de kleinere dorpen en een lenigere organisatie opzetten. Een foutje in de statuten zorgt echter voor een andere wending. De fusie zal zeker doorgaan, maar de datum van 1 januari gaat niet gehaald worden. De beloftes van Westerwijs-directeur Gerrit Rotman ten spijt wilde de gemeenteraad van Grootegast éérst de statuten veranderd zien, en dan pas een akkoord geven voor de fusie. Als laatste van de raden durven de Grootegasters wél de voorgenomen fusie op de lange baan te schuiven. Met alle gevolgen van dien. En zij hebben gelijk. Anno 2017 is het vreemd te tekenen voor iets dat achteraf nog veranderd moet worden. Bovendien hebben beide instellingen lang genoeg de tijd gehad om wel met statuten op de proppen te komen die juridisch voldoen. Penta Primair en Westerwijs gaan in ieder geval slecht de kerst in, wetende dat zij in de eerste periode van 2018 nog veel werk hebben te verzetten om de fusie er alsnog doorheen te krijgen. Een slechte kerst gaat het ook worden voor of de voorstanders of de tegenstanders van de MTB-route door het Joh Smitpark van Zuidhorn. Gisteravond (maandag) laat besliste de raad over het collegevoorstel om wél een MTB-route door het park te realiseren. En dan wat te denken over de Noord-Nederlandse traditie van het carbidschieten. Eveneens een omstreden onderwerp in de Zuidhorner gemeenteraad van maandagavond. Het gaat feitelijk om het toevoegen van één woordje in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Zuidhorn. De APV zegt dat er bij carbidschieten geen handelingen mogen worden verricht (of nagelaten) waarvan men redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat daardoor gevaar kan optreden voor mens en/of milieu. Niet zo spannend, blijkt uit het huidige aantal vergunningen dat Westerkwartierbreed wordt uitgegeven. Er wordt in de vier gemeenten volop geknald op oudejaarsdag, dus zijn de regels ruim. VVD en GroenLinks willen het woordje ‘dier’ in de APV opnemen. Dit zodat er geen gevaar mag zijn voor mens, dier en/of milieu. Zeker, één woordje en een op het oog kleine verandering. Echter, de gevolgen zijn groter dan het 4-letterige woordje ‘dier’ doet vermoeden. In elke wijk, bij iedere boerderij en in alle straten zijn (huis)dieren. Punt. Dieren die meer last hebben van harde knallen dan mensen. Feit. Punt. Dus zou overal, en ter aller tijde, een vergunning om carbid te schieten geweigerd kunnen worden. Na het publiceren van een aanvraag kan iedereen die liever geen knallen hoort op oudejaarsdag in verweer komen en het gooien op de bange kat, de schichtige hond of het schaap van de buren. Eén woordje, vier letters, grote gevolgen. Het woord ‘verbieden’ nemen VVD en GroenLinks niet in de mond, de praktijk zal echter zijn dat het carbid schieten behoorlijk aan banden kan worden gelegd. En toch is het gemakkelijk scoren van het CDA. Zij brachten kort voor de raadsvergadering het bericht naar buiten voor het carbid schieten te zijn. Dit in de hoop een dreigende raadsmeerderheid om de APV aan te passen middels de publieke opinie te beïnvloeden. Je zou de gehele raad van Zuidhorn bijna betichten van het bedrijven van politiek. Het is in elk geval een knallend begin van de kerstperiode.

 

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!

140 REACTIES

 1. I simply want to say I am all new to blogging and truly liked this blog. Probably I’m planning to bookmark your blog post . You actually come with perfect stories. Thanks a lot for sharing your blog site.

 2. The other day, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 3. Hello! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? With thanks

 4. Thanks for giving your ideas. One thing is that college students have an option between national student loan plus a private student loan where its easier to choose student loan online debt consolidation than through the federal student loan.

 5. Thanks for your fascinating article. One other problem is that mesothelioma is generally attributable to the inhalation of material from asbestos, which is a positivelly dangerous material. It truly is commonly observed among staff in the building industry with long contact with asbestos. It could be caused by residing in asbestos covered buildings for years of time, Inherited genes plays an important role, and some individuals are more vulnerable for the risk as compared with others.

 6. You made some clear points there. I looked on the internet for the subject matter and found most persons will agree with your website.

 7. I wanted to draft you a little note to help thank you so much once again for all the gorgeous views you have shown at this time. This has been simply remarkably generous with people like you giving extensively what many of us would have supplied for an electronic book to end up making some money for their own end, notably considering the fact that you could have tried it in the event you desired. The pointers also acted like a good way to recognize that many people have the same fervor just as mine to see lots more regarding this condition. I am certain there are thousands of more fun situations ahead for individuals that check out your blog post.

 8. Hello, Neat post. There’s a problem together with your site in web explorer, might test this… IE nonetheless is the marketplace leader and a huge element of other people will omit your magnificent writing due to this problem.

 9. Spot on with this write-up, I really think this web site needs way more consideration. I’ll most likely be once more to read far more, thanks for that info.

 10. Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 11. I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for beginners. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 12. I do love the manner in which you have presented this specific situation plus it really does present me a lot of fodder for consideration. Nevertheless, because of what I have observed, I simply trust when other reviews pile on that people today continue to be on issue and in no way get started upon a tirade associated with the news du jour. Still, thank you for this superb piece and though I can not really concur with this in totality, I value your perspective.

 13. Somebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish incredible. Great job!

 14. I will immediately grab your rss as I can’t find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I could subscribe. Thanks.

 15. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 16. I intended to draft you this little bit of remark so as to thank you so much once again with your striking views you’ve featured on this site. It has been so generous with you to supply publicly all most people would’ve sold as an e-book in order to make some profit on their own, primarily since you could possibly have tried it if you desired. These good ideas also served to be the easy way to realize that other people have a similar dream similar to my very own to see whole lot more on the subject of this condition. I know there are millions of more enjoyable moments in the future for individuals that look over your blog post.

 17. My husband and i felt really joyous that Peter managed to carry out his reports out of the precious recommendations he discovered through your web pages. It is now and again perplexing to just find yourself giving out thoughts others could have been making money from. So we grasp we now have the blog owner to give thanks to for this. Those explanations you have made, the straightforward web site menu, the friendships your site aid to promote – it is all amazing, and it is letting our son and the family reckon that this topic is interesting, and that is really important. Thank you for everything!

 18. Most of what you state is astonishingly appropriate and that makes me wonder why I had not looked at this with this light previously. This piece really did switch the light on for me as far as this specific subject matter goes. Nonetheless at this time there is one particular position I am not necessarily too comfortable with and whilst I attempt to reconcile that with the actual central theme of the position, permit me see just what all the rest of your subscribers have to say.Very well done.

 19. I’m really inspired together with your writing talents as smartly as with the structure on your weblog. Is this a paid subject matter or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent high quality writing, it’s uncommon to peer a nice weblog like this one these days..

 20. Hey this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 21. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 22. I used to be very happy to search out this net-site.I needed to thanks to your time for this excellent read!! I undoubtedly enjoying each little little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 23. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 24. It’s really a nice and helpful piece of information. I am glad that you simply shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 25. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 26. I’m really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A small number of my blog visitors have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any ideas to help fix this problem?

 27. You could definitely see your skills within the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 28. Interesting article. It is quite unfortunate that over the last years, the travel industry has had to fight terrorism, SARS, tsunamis, influenza, swine flu, and also the first ever real global recession. Through everything the industry has proven to be solid, resilient and dynamic, acquiring new strategies to deal with misfortune. There are usually fresh challenges and possibilities to which the business must again adapt and reply.

 29. Hi, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a big portion of people will miss your excellent writing because of this problem.

 30. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 31. Hello there. I found your web site by the use of Google at the same time as looking for a related matter, your website came up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 32. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 33. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 34. Awesome write-up. I am a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 35. Awesome post. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 36. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 37. Hi there. I found your website by way of Google whilst looking for a comparable topic, your web site came up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 38. Hello there. I discovered your website by the use of Google while searching for a similar topic, your website got here up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 39. I am curious to find out what blog system you are working with? I’m experiencing some small security issues with my latest site and I would like to find something more safe. Do you have any solutions?

 40. Awesome post. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 41. Someone essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish extraordinary. Excellent job!

 42. Hey there. I found your web site by means of Google at the same time as looking for a similar topic, your site came up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 43. Great post here. One thing I’d like to say is that most professional fields consider the Bachelors Degree like thejust like the entry level requirement for an online course. Though Associate Certification are a great way to get started on, completing your current Bachelors opens up many good opportunities to various occupations, there are numerous on-line Bachelor Course Programs available from institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another concern is that many brick and mortar institutions provide Online variations of their degree programs but generally for a considerably higher fee than the firms that specialize in online diploma plans.

 44. Hey there. I discovered your web site by way of Google at the same time as searching for a similar subject, your site came up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 45. Attractive element of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to claim that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing on your feeds and even I success you get entry to constantly quickly.

 46. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 47. Awesome post. I am a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 48. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 49. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 50. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 51. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 52. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 53. I have to show some appreciation to this writer for bailing me out of this type of instance. Right after checking throughout the search engines and getting methods which are not productive, I assumed my entire life was done. Being alive without the strategies to the issues you have sorted out by way of this posting is a critical case, and those that might have in a negative way affected my entire career if I had not encountered your web page. Your good expertise and kindness in handling every item was very helpful. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a subject like this. I am able to at this time relish my future. Thanks for your time so much for this skilled and amazing guide. I will not be reluctant to recommend your web page to anyone who should get guide on this topic.

 54. Hey there. I discovered your site by means of Google whilst searching for a similar topic, your website came up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 55. I do trust all of the ideas you’ve presented to your post. They’re very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too quick for starters. May you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

 56. Hi there. I found your web site via Google at the same time as looking for a comparable matter, your site came up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 57. Hello there. I discovered your website by way of Google whilst searching for a comparable topic, your website got here up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 58. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 59. Hey there. I found your web site by way of Google while looking for a similar matter, your web site got here up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 60. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 61. Awesome post. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 62. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 63. Hello there. I found your site by the use of Google whilst searching for a related subject, your website came up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 64. Hi there. I found your site by the use of Google even as searching for a related subject, your web site got here up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 65. Good – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 66. Hi there. I discovered your website by way of Google whilst searching for a comparable matter, your site got here up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 67. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 68. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 69. Hello there. I discovered your website via Google whilst searching for a similar matter, your website got here up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 70. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 71. Awesome post. I’m a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 72. You could definitely see your skills in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 73. What i don’t understood is actually how you are not actually much more well-liked than you might be right now. You’re so intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, made me personally consider it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

 74. Hello there. I found your site by way of Google at the same time as searching for a comparable subject, your site came up. It seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 75. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good website with interesting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 76. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 77. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 78. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 79. Hello there. I found your site by the use of Google even as searching for a related subject, your site got here up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 80. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 81. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 82. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 83. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 84. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 85. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 86. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 87. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 88. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 89. I was just seeking this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative web sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 90. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here