Muziekstad Groningen door de ogen van Aduarder schrijver Igor Wijnker

0
15
Foto: Jan Westerhof

Rock City: een boeiende reis door de ultieme muziekstad

ADUARD – Eigenlijk is Igor Wijnker journalist. Eentje met een behoorlijke staat van dienst. En een gouden pen. “Van journalist naar schrijver is maar een kleine stap”, vindt Wijnker. Inmiddels heeft de Aduarder schrijver dan ook een aantal mooie titels op zijn naam staan. Zonder overigens één specifiek thema, want Wijnker heeft een brede smaak en een nog bredere interesse. Of het nu gaat om de integratie binnen een Amsterdamse voetbalclub vol Marokkanen of het volgen –“ Biografie en minutieus verslag van zijn laatste seizoen”- van een basketbalcoach. Wijnker steekt er tijd en energie in en dat betaalt zich terug. In kwaliteit welteverstaan, “want het blijft belachelijk veel werk en is economisch eigenlijk helemaal niet verantwoord”, stelt hij vast. Die laatste stelling gaat zeker ook op voor zijn laatste boek ‘Rock City’.

“Het is een boeiende reis door een schitterende muziekstad geweest”, vertelt Wijnker over zijn nieuwste productie. De opzet verschilt van zijn eerdere boeken. Nog niet eerder besloot hij verschillende verhalen te bundelen in één enkele uitgave. Daarvoor heeft hij gedurende een aantal jaren enkele muzikanten op de voet gevolgd en hun verhalen opgetekend. “Deze muzikanten variëren van bekendere Groninger gezichten tot onbekende namen”, weet hij. De naam Lou Leeuw valt snel. De Groninger Mick Jagger die menig café in Stad heeft ‘platgespeeld’. “Lou is een rode draad in het boek”, verklapt de schrijver. “Niet verrassend natuurlijk, want sinds de begindagen van de rock ’n roll is hij al actief. En nog steeds alive and kicking..” Leeuw duikt meerdere keren op in Rock City, zoals ook Meindert Talma een belangrijke rol speelt in de muzikale reis van Wijnker. Niet geheel verrassend overigens, want de samenwerking van de twee creatieve geesten beperkt niet tot de rolverdeling van volger/schrijver en artiest. “Meindert is heel speciaal voor mij”, bekent Wijnker. “Hij is goed thuis in meerdere disciplines en we staan ook samen op het podium in een maandelijks variétéprogramma.” Het is de passie die beiden drijft. Passie die Wijnker ook terug zag bij de garagerockband Creepy Karpis. Een band die hij meerdere keren tegen het lijf liep tijdens één van zijn zoektochten naar goede muziek in de grote muziekstad. “Ik heb ze ook een keer met m’n busje naar optredens in Rotterdam en Amsterdam gereden”, lacht de schrijver. “Nachtvullende werkzaamheden, maar een mooie ervaring én een goed verhaal. Creepy Karpis is een band –of was een band- met een geweldige dynamiek en zeer verschillende karakters. Met nog zo’n echte karakteristieke bandleider. Jong, druistig én een grote bek. Met elkaar was het een zooitje ongeregeld. Als schrijver hoop je dat ze uit de band springen, en dat gebeurde dan ook regelmatig. Ja, zo blijf je als 40-plusser jong van geest.” Zoals ook zijn vrijwilligerswerkzaamheden bij het alom bekende en legendarische muziekhuis Vera hebben geleid tot een schitterend verhaal van binnenuit. “Het is bij Vera, met haar ruim 220 vrijwilligers, écht niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het is een club met een rijke historie en een avontuurlijke programmering, die wel moet zien te overleven. Daar denken niet alle Veranen hetzelfde over. Dat geeft wel eens herrie. Maar het verhaal is vanuit mijn kant wel één grote liefdesverklaring. Met alle ups, downs en eigenaardigheden is en blijft Vera speciaal.”

Wijnker vertelt dat de verhalen allemaal op zichzelf staan en naast elkaar lopen. De schrijver beschrijft de worstelingen van fingerpickinggitarist Joost Dijkema die hij heeft zien groeien vanuit zijn zolderkamertje naar de grote Oosterpoort. “Een mateloos genie met een chaotische levensstijl”, aldus Wijnker. Het boek ‘Rock City – Verhalen uit Muziekstad Groningen’ is  momenteel verkrijgbaar bij de betere boekhandels in de provincie Groningen, “of gesigneerd via www.igorwijnker.nl”, aldus de trotse schrijver. Het boek beschikt naast een tiental intrigerende verhalen diverse QR-codes waarmee de lezer ook geluidsfragmenten kan beluisteren. Een ‘must have’ dus voor liefhebbers van levensverhalen en van de Groninger muziekscene.

 

Foto: Jan Westerhof

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here