Brutale dieven stelen treinwagonnetje van Grootegaster museum

0
8

Slecht begin Bevrijdingsmuseum in Grootegast

GROOTEGAST – Het past verhuisde Bevrijdingsmuseum –voorheen Canadian Allied Forces Museum- kent een slechte start in Grootegast. Eén van de pronkstukken van het museum is afgelopen week ontvreemd vanaf het terrein. “Het gaat om een karretje, een treinwagonnetje, dat in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd gebruikt’, vertelt museumeigenaar én verzamelaar Heiko Ates. “Het karretje is onder meer gebruikt bij de aanleg van vliegveld Havelterberg. Deze basis gebruikten de Duitsers om geallieerde vliegtuigen te onderscheppen en neer te halen.” Ates is verbolgen over de diefstal. “Ik heb jarenlang deze oude relikwieën verzameld om ze tentoon te stellen aan iedereen die ze wil zien. Dat er nu een prachtstuk is gestolen doet pijn.” Heiko Ates heeft inmiddels aangifte gedaan van de brutale diefstal. “Bij het inrichten van de laatste delen van het museum stond het wagonnetje buiten. Echter, wel met de hekken dicht en afgesloten.” Hoe en waar het museumstuk is gebleven is de museumhouder een raadsel. “Feitelijk kan je er niets mee”, meldt Ates. “Het neemt ruimte in en het is niet om te bouwen tot –pak-em-beet- een meubelstuk. Bovendien hoop ik dat iedereen straks weet dat dit karretje gestolen is. Mochten mensen het oude wagonnetje zien, of weten waar hij staat, dan mogen ze contact met mij opnemen.” Op de foto staat het wagonnetje ten tijde van de verhuizing van Groningen naar Grootegast. “Nogmaals, het is ontzettend zonde”, aldus Ates. “Slechter had dit nieuwe avontuur niet kunnen beginnen. Spijt van de verhuizing heb ik niet, maar dit is wel een enorme domper. Dit verwacht je niet in een leuk dorp als Grootegast.”

Foto: Uit archief van het museum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here