Weer topseizoen Buitenpost; weer ‘tobjaar’ Grootegast

0
9

Pieken en dalen in voetballand

STREEK – De voetbalcompetitie is halverwege. Tijd voor een tussenbalans. Een rondje langs alle clubs uit de streek en hun prestaties tot nu toe.

Onze enige eerste klasser Buitenpost doet het ook dit seizoen buitengewoon goed. Het elftal van eigen kweek staat op de tweede plaats en doet dus opnieuw mee om promotie. De Blauwkes blijven voorlopig ook wel tweede, want de marge op nummer drie is liefst acht punten. Buitenpost begon het seizoen ook geweldig, met een 6-1 overwinning. De laatste winst mocht er ook zijn: 2-0 tegen PKC’83. Alom tevredenheid – alleen de nederlaag tegen VEV’67 was niet ingecalculeerd- dus aan de Swadde, waar Rene van der Weij nog een jaar blijft. Het wordt weer een topbjaar voor Fc. Grootegast, dat opnieuw het gevecht moet aangaan tegen het degradatiespook. In het begin verloor de groen-witte trots twee keer met hoge cijfers, de andere nederlagen waren met klein verschil. Groot manco van de laatste jaren is het scorend vermogen. Daar heeft ook Jan Haan mee te maken. Wellicht dat de terugkeer van de exotische parel Paolo Francisco nieuw elan geeft. In die andere tweede klasse zal ook Zuidhorn de strijd moeten aangaan tegen degradatie. Twaalf gespeeld, twaalf punten. Meest aansprekende resultaten behaalde Zuidhorn in de beker, met als grootste verrassing de 6-0 overwinning op eerste klasser Gorecht. ’t Fean ’58 is op de weg terug naar de klasse, waarin het jaren uitkwam: de tweede klasse. Met 23 punten uit 9 wedstrijden prijken de Feansters fier bovenaan. ’t Fean heeft nog niet een keer verloren. Niet voor niets heeft Mark Bosma zijn contract verlengd; het is ook zijn verdienste. Grijpskerk doet het in dezelfde klasse niet slecht, met een vijfde plaats. Ook in de beker liet de Enk-ploeg zich gelden; Pelikaan S versperde de weg naar een volgende ronde. Trainer Jan Faber kan over het algemeen tevreden zijn.  In de derde klasse C hangt Niekerk aan de staart. Nieuwe trainer Roy Kamps presteert dus net als zijn voorganger Marcel Hiemstra. Niekerk speelde enkele doelpuntrijke wedstrijden, die wel werden verloren: 3-5 en 3-6. De grootste overwinning was 5-2 tegen Boerakker. Meest bizar was de laatste wedstrijd, tegen Stadspark. Tien minuten voor tijd verdween een 2-0 voorsprong als sneeuw voor de zon. Aduard 2000 staat een plekje hoger op dezelfde ranglijst en dat is toch teleurstellend voor de degradant uit de tweede klasse. Opvallend: alle nederlagen waren met een doelpunt verschil. Aduard sloot af met een 1-1 tegen Be Quick. ASC’75 eindigde vorig seizoen twaalfde en staat voorlopig aanmerkelijk hoger: zesde. De ploeg uit Augustinusga en Surhuizum presteert wisselvallig. ASC heeft nog maar zeven wedstrijden gespeeld. Trainer Auke Bosma heeft zijn contract verlengd. Opende draagt de rode lantaarn. En dat is teleurstellend voor de ploeg die vorig seizoen negende werd, na de degradatie uit de derde klasse. De Peendermantsjes hebben nog maar twee punten. Opende wacht zelfs nog op de eerste overwinning. FC LEO doet prima mee in 4D. Vorig jaar eindigde Leens En Omstreken tiende, voorlopig staan de oranjegekleurden vijfde. Nieuwe trainer Erwin Molog doet het dus prima en mag nog een jaartje blijven aan de JS van Weerdenstraat. FC LEO zorgde voor veel amusement, met de bizarre uitslagen als 7-3 bij Heracliden Oet. Een 8-1 nederlaag bij Poolster en een 6-1 winst op OKVC. OKVC onder leiding van Bert de Vries doet het als promovendus uitstekend, met voorlopig een middenmootpositie. Met Johan Niemeijer weer in de ploeg, die voor de productie moet zorgen en dat ook aardig doet. OKVC is niet erg constant. Maar met een 4-0 winst gaat het een Voorspoedig Nieuwjaar in. De Lauwers is runner-up in de vijfde klasse. Met Nico Roorda is een bekend gezicht terug in Warfstermolen. Na de degradatie fleurt Meertenust weer op. De Lauwers scoort er lustig op los, met uitschieters als 7-1 en 6-2. Zeester gaat als nummer vijf de winterstop in. Een mooie positie voor de ploeg van Marinus Siekman. Opmerkelijk: de Zeesterren speelde niet een keer gelijk. Zeester sluit het jaar met een nederlaag af en gaat dan traditiegetrouw Sunnerkloas lopen. Ezinge staat in de grijze middenmoot. Al is dat beter dan vorig seizoen, toen de ploeg nog aan de staart bungelde. Nieuwe trainer Leendert Nieborg doet het dus niet slecht. Ezinge won vier van de acht gespeelde wedstrijden. GSVV deed vorig jaar nog mee om de promotie, maar moet nu toch een veer laten. De ploeg van de vertrekkende Gosse Tjalsma heeft te maken met veel tegenslagen, maar is aan de beterende hand. Wat dat betreft komt de winterpauze ongelegen. VVSV’09 beloofde beterschap, maar staat opnieuw voorlaatste. Een teleurstelling voor Jaap van der Ploeg die op zondag ook Eenrum er nog even bij doet. Vol Vertrouwen Samen Verder heeft nog maar een keer gewonnen. Erg veel vertrouwen is er dus nog niet. Wie weet, een nieuw jaar, nieuwe ronde. In de zondagcompetitie neemt  Surhuisterveen een zevende plek in. De ploeg van de Ketting was toch hoger ingeschat. Maar de oranjes hebben nog een aantal wedstrijden tegoed die waren afgelast. Surhuisterveen begon al niet goed, met een 6-1 verlies in de beker, ook al was dit een derde klasser. De ploeg van Gerben Huitema speelde wel verdienstelijk tegen potentiele derde klassers als TLC en Bakkeveen. Eenrum heeft een mooi doel voor ogen: kampioenschap in het 100-jarig bestaan. En Eenrum staat nu al op nummer een, dus is de piek al gehaald. Maar nu nog vasthouden. Eenrum deelt de koppositie met Amboina dus wordt het nog een spannend jaar. Kloosterburen is te vinden op een lage positie. Zeven uit zeven, dat houdt niet over.  In het nieuwe jaar staan er nog twee belangrijke duels op het menu: de twee tegen Eenrum, toch de wedstrijd van het jaar in De Marne. Winst kan het seizoen helemaal goed maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here