Fc. Grootegast zorgt voor uitschakeling Marum

0
10

LEEK – Marum uitgeschakeld! Het was de grootste verrassing in de verder weinig spectaculaire  eerste ronde van het Leekster Voetbalgala. De uitschakeling is mede veroorzaakt door Grootegast. Opende en OKVC kwamen niet door de eerste ronde.

De tenoren van het Leekster Voetbalgala zijn afgelopen woensdag begonnen. En meteen zijn er koppen gerold.  Aduard 2000 haalde de tweede ronde niet.  Niekerk en Grijpskerk wel en dat gebeurde op bizarre wijze. Strafschoppen leverde een tweede plaats op voor de reeds douchende Grijpskerkers.

Aduard 2000 was woensdagavond ingedeeld bij Harkema Opeinde, GOMOS, Waskemeer en DIO Oosterwolde. Aduard kwam niet verder dan een vierde plaats is daarmee uitgeschakeld. De paars-witten startten tegen Harkema Opeinde, afkomstig uit het B-toernooi. Aduard vond aanvankelijk geen gaatje in de betonnen Friese defensie Na de 0-2 was het Matthijs Beusekom, die eindelijk de aansluitingstreffer produceerde. Guido Weening was dichtbij de 2-2, na een fraai een-tweetje. Veertig seconden voor tijd viel de beslissing: 1-3. In het tweede duel was later poulewinnaar DIO Oosterwolde de opponent. Aduard kwam met 1-0 achter. Leon Smits tekende zes minuten voor tijd voor de 1-1. Een frommelgoal leverde de uiteindelijke paars-witte nederlaag op: 2-1. Daarmee was Aduard al zo goed als uitgeschakeld. Vorig jaar drongen de abdijbewoners nog wel door tot de tweede ronde. “De zaalvoetballers zijn er uit, kwamen bij Real Cameradas terecht. Ach, kunnen ze eindelijk eens de nieuwjaarsreceptie meemaken”, sprak een fervente Aduard-volger. Aduard trof in de derde wedstrijd GOMOS. Zeven minuten voor het einde trof Arend Jan Linde doel: 1-0. Leon Smits miste met twee schoten op een haar na de 2-0, maar drie keer was scheepsrecht: 2-0. Aduard, dat al bijna op weg was naar huis, kreeg zowaar nog een kans op kwalificatie. Maar dan moest er in de laatste wedstrijd wel gewonnen worden van Waskemeer, dat ook nog een kans had. Aduard stond er goed voor, nadat Smits- weer hij- de 2-1 op het bord bracht. Maar de Waskemeerders kwamen weer langszij: 2-2. Vlak voor tijd een ultieme poging van Michel Haaksema, die voorlangs zeilde. Aduard eindigde daardoor wel gelijk met GOMOS, maar het doelsaldo van de Norgers (0) tegen Aduard (-1) was in het nadeel van de Westerkwartierders. Aduard naar de uitgang.

Donderdag een bizarre avond.   Grijpskerk zat in een poule met ONR. De rood-witten eindigden samen met ONR op de tweede plaats. Zowel het aantal punten als doelsaldo was precies gelijk. Een unicum in de Gala-historie. Het onderlinge resultaat, 2-0 winst Grijpskerk, was niet bepalend. De spelers van Grijpskerk stonden al in de douche, toen gewaarschuwd werd dat bij een 2-1 van ONR tegen ODV er strafschoppen genomen moesten worden. Grijpskerk won de serie en versloeg daarmee de finalist van vorig jaar. En daardoor werd Grijpskerk tweede.  Niekerk eindigde in de andere poule als derde. De roodhemden begonnen met een zwaar duel tegen HFC’15. Hidde Kijf opende echter de score. Na een sterk begin namen de Hoogkerkers de touwtjes in handen en trokken deze stevig aan. Aan het eind werd het nog even spannend: 2-3. Niekerk won vervolgens twee keer en behaalde zes punten. Dankzij een gunstig doelsaldo zit Niekerk bij de laatste zestien.

Het venijn zat duidelijk in de staart. Op de slotdag van de eerste ronde – in een zeer druk bezet Sportcentrum-  sneuvelde de titelhouder Marum. De uitschakeling was volledig aan Marum te danken, want Marum leidde tegen Grootegast riant met 3-1. Na een gele kaart- en dus man minder- werd het toch nog spannend doordat Grootegast de 3-2 maakte. Na weer een gele kaart viel 15 seconden voor tijd het doek, nadat Rolf Hazenberg de 3-3 erin schoot. Grootegast, dat in voorgaande jaren zoveel pech had, had Vrouwe Fortuna nu eens op de hand. Grootegast werd tweede in de poule, door onder meer een 12-0 op Ezinge, dat allang blij was dat het zover kwam.  In de andere poule waren OKVC en Opende schietschijf.  Alleen het onderlinge treffen was spannend. OKVC opende de score. Maar Arnold Oosterbaan zorgde met twee doelpunten dat de overwinning naar Opende ging: 2-1.   Twee streekclubs zijn er nog over. In de tweede ronde treft Grijpskerk Waskemeer, VAKO en SVMH. Grootegast zit in een zware poule met TLC, VEV’67 en ONR.  De nummers een en twee plaatsen zich voor de finaleavond. Grootegast sneuvelde vorig jaar vroegtijdig. Niekerk plaatste zich uiteindelijk als een van de beste nummers drie ook voor de tweede ronde, maar omdat het geen spelers op de baan kan brengen,  wordt de plaats ingenomen door Nieuw-Roden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here