‘Geschiedenis herhaalt zich’

0
114
MMH -Ard van der Tuuk

GROOTEGAST – Burgemeester Ard van der Tuuk blikte afgelopen dinsdag tijdens de nieuwjaarsreceptie terug op de geschiedenis van zijn gemeente. “Onder koning Lodewijk Napoleon kwam het in 1808 tot een eerste uitgewerkt reglement voor het bestuur van Groningse gemeenten”, deelde Van der Tuuk de aanwezigen mee. “Op basis van deze regeling ontstonden binnen het Departement Groningen 36 gemeenten. De eerste herindeling in Groningen zo u wilt. De gemeente Grootegast omvatte toen Opende, Doezum en Stroobos, Lutjegast, Grootegast, Sebaldeburen, Oldekerk, Niekerk en Faan.” Later zou de ‘gemeente’ Grootegast opgedeeld worden in Grootegast en Oldekerk, omdat men streefde naar kleinere bestuurlijke eenheden, aldus de burgemeester. In 1990 volgde de tot nu toe laatste herindeling waarbij Grootegast en Oldekerk weer werden samengevoegd en de ‘oude’ gemeente Grootegast weer in ere werd hersteld. Per 1 januari 2019 gaat de gemeente Grootegast samen met Zuidhorn, Leek en Marum op in de gemeente Westerkwartier. “Welke conclusie kunnen wij uit deze geschiedenis trekken?”, vroeg de burgemeester aan de aanwezigen. “Dat de geschiedenis zich vaak herhaalt. En……..dat het in het leven van het overgrote deel van de mensen niet gaat om welke organisatieomvang hun gemeente heeft. Anders zou dat veel vaker zijn veranderd in de afgelopen 220 jaar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here