Tijd voor bezinning in MTB-kwestie Zuidhorn

11
176

Wordt het Kerstbestand een Paasakkoord?

ZUIDHORN – Het is tijd voor een periode van bezinning. Zo luidde -vrij vertaald- de eenduidige boodschap van de Zuidhorner gemeenteraad. Zij omarmden vorige week unaniem een motie waarbij voor- en tegenstanders van de MTB-route door het Joh Smitpark gezamenlijk een oplossing moeten vinden voor het ontstane probleem. “Sfeervervuiling”, omschreef D66-raadslid Harrie Rutgers de on-Zuidhornse toestanden die ontstonden naar aanleiding van de MTB-discussie. Door de motie wordt het besluit omtrent de route op lange baan geschoven. Drie maanden hebben beide partijen, die vooralsnog lijnrecht tegenover elkaar staan, om elkaar te vinden in een wederzijds acceptabele oplossing.

“Wordt het Kerstbestand een Paasakkoord?”, vroeg GroenLinks-frontman Klaas-Wybo van der Hoek zich hardop en retorisch af. “Als het aan GroenLinks ligt wel. De ingediende motie past goed bij een wijze raad. Laat voor- en tegenstanders eerst met elkaar overleggen.” Van der Hoek hoopt dat goede gesprekken de kou uit de lucht halen. “Dit thema vraagt om meer ontspanning”, stelt hij vast. “Zoveel bezwaren zorgen voor veel negatieve bijeffecten en tweespalt in de samenleving.” GroenLinks voorziet lange en verhitte discussies en slepende procedures, waarbij bezwaar op bezwaar wordt ingediend. Eerder al verzocht Van der Hoek om de MTB-route vooral geen hindernisbaan te laten worden. Ook Geertje Dijkstra-Jacobi (VVD) schaarde zich achter de motie. “Een tijd van bezinning is op dit moment de enige juiste beslissing”, motiveerde zij haar standpunt. De motie komt uit de koker van D66 die in december de raad heeft gevraagd het agendapunt aan te houden en door te schuiven naar januari. “In de tussentijd hebben wij gesprekken gevoerd met voor- en tegenstanders”, deelde Rutgers zijn collega-raadsleden mee. “Goede gesprekken. D66 hoopt een brug te kunnen slaan en ervoor te zorgen dat zelfs de tegenstanders straks gebruik maken van de MTB-route.” Dat laatste is allicht een brug te ver, maar de rust lijkt voorlopig wedergekeerd in en om het Johan Smitpark. Rust die volgens D66 gebruikt dient te worden voor overleg. “Wij raden dan ook radiostilte aan. Ook richting de media”, gaf hij beide groepen mee. Mochten beide partijen er samen niet uit komen of überhaupt niet met elkaar aan tafel komen, dan neemt de raad op 14 mei alsnog een beslissing over het collegevoorstel dat er momenteel ligt. Een voorstel waar in december nog een ruime raadsmeerderheid voor was, wat in zou houden dat de route aangelegd zou worden.  Voor de gesprekken wordt een onpartijdige en onafhankelijke gesprekleider gezocht.

Wethouder Henk Bakker zegde toe de motie –uiteraard-  over te nemen. “Dit is een hele duidelijke opdracht aan het college. Wij hopen dat alle neuzen straks dezelfde kant opstaan en dat er een goed plan wordt gemaakt, waarop verder geborduurd kan worden.”

Afschuw

De rust is dus wedergekeerd in het normaal zo vriendelijke Zuidhorn waar iedereen blij naast elkaar leeft. Het moment voor veel fracties om hun licht te laten schijnen op hetgeen er tot dusverre was gebeurd. En dan met name de gang van zaken rondom raadslid André Hatzman (PvdA) en wethouder Henk Bakker. Beiden werden door tegenstanders van de route beschuldigd van belangenverstrengeling en partijdigheid. “Op een niet acceptabele manier”, aldus Klaas-Wybo van der Hoek, die sprak als nestor van raad en niet namens zijn partij. “Tot ons verdriet is raadslid André Hatzman persoonlijk aangesproken. Dat is een kwalijke zaak en ongepast.” Van der Hoek legde uit dat het ondersteunen en faciliteren van burgerinitiatieven onderdeel is van goed raadswerk. “En je mag ook tegen zo’n initiatief zijn en je mening”, aldus Van der Hoek, “maar dat dient wel op een gepaste en fatsoenlijke manier te gebeuren. En dat is hier niet gebeurd.” Ook Jaap Tel (CDA) sprak zijn afschuw uit over hetgeen Hatzman is overkomen. “De aantijgingen jegens collega Hatzman en wethouder Bakker snijden door onze ziel”, gaf Tel aan. “U mag weten, deze beschuldigingen zijn het CDA slecht gevallen.”

11 REACTIES

 1. At this time it sounds like Drupal is the best blogging platform
  available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 2. Whats up this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 3. I am not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for excellent info I was looking for this info for my
  mission.

 4. Hello! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.

  Your blog provided us valuable information to work on. You have done
  a extraordinary job!

 5. Hello! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of
  hard work due to no backup. Do you have any methods to protect against hackers?

 6. Your style is so unique in comparison to other folks I have read stuff from.
  Thank you for posting when you’ve got the opportunity,
  Guess I’ll just bookmark this page.

 7. Hey I am so excited I found your webpage,
  I really found you by accident, while I was researching
  on Yahoo for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks
  for a tremendous post and a all round interesting blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to
  browse it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so
  when I have time I will be back to read more, Please
  do keep up the superb work.

 8. Hi! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or
  vice-versa? My site addresses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you’re interested feel free to send me an email.
  I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

 9. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a
  few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think
  its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and
  both show the same outcome.

 10. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump
  out. Please let me know where you got your theme. Cheers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here