Showkorps DINDUA: Kleurrijk ‘werelds’  spektakel voor eigen publiek

79
677

OLDEKERK –  Op zaterdag 3 februari zijn in Oldekerk alle spotlights gericht op Showkorps DINDUA, want dan is het de jaarlijkse uitvoering.  Het showkorps, de twee groepen van Winterguard 2Xtreme, WooDi Percussion Ensemble en United-Northern Winterguard zullen laten zien wat zij afgelopen tijd hebben geleerd.  In Drachten lieten de korpsleden zich van hun beste kant zien en horen.  Het kleurrijke spektakel vindt plaats in de Tremahal van Sportcentrum Eekeburen in Oldekerk. De zaal gaat open om 19.00 uur en de aanvang is 19.30 uur. De toegang is GRATIS. Een avond die je niet wilt missen.

Showkorps “D.I.N.D.U.A.-Oldekerk” is een begrip in het Westerkwartier.  De naam staat voor ‘Door Inspanning Nuttig Door Uitspanning.  Het is een showkorps voor jong en oud.  DINDUA is een malletband. De bezetting bestaat uitsluitend uit slagwerkinstrumenten, zoals snaredrum, bassdrum, tenor, cymbals, xylofoon, marimba en bells. In de show wordt er ook gebruik gemaakt van het ‘frontensembe’  (onder andere concertmarimba, vibrafoon en timpani). De muziek wordt ondersteund door de colorguard, die een belangrijk onderdeel is van het visuele gedeelte (met behulp van onder andere vlaggen en rifles).  DINDUA heeft een eigen, specifieke stijl.  De kleuren rood, geel en zwart zijn nauw verbonden aan het showkorps, en zijn ook in elke show weer terug te vinden. Het showkorps treedt op in binnen-en buitenland. Zo neemt het korps deel aan vele en diverse soorten straatparades. Zo is de vereniging betrokken bij de intocht Sinterklaas, Koningsdag en Wandelvierdaagse. Maar DINDUA zorgt ook voor het randgebeuren bij  bloemencorso’s en andere optochten met versierde wagens.  In de afgelopen jaren heeft het showkorps meerdere successen behaald tijdens nationale- en internationale concoursen, waaronder de Open Dutch Showcorps Championships, de contesten van Drumcorps Nederland en het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade.  Aan ’s werelds grootste muziekspektakel in Parkstad Limburg Stadion nam DINDUA deel vijf keer deel. Het was afgelopen jaar dus een lustrum voor het Showkorps. DINDUA behaalde een zilveren medaille.

Momenteel oefent het showkorps voor de uitvoering, op de zaterdag 3 februari. “De Colour Guards’ hebben in de winter een eigen programma, met ‘contesten’, wedstrijden in het hele land”, legt Nander van der Veen van de PR-afdeling uit.  Het mooie is dat de Cadets, Juniors en United dit tijdens de uitvoering mooi aan de vaders en moeders en opa’s en oma’s laten zien.  De WooDi’s zijn de jeugdmuzikanten. Ze hebben de krachten gebundeld met Woudklank uit Grootegast. Samen zijn we sterk. Ze hebben ook een eigen show en hebben wedstrijden in het hele land. Tijdens de uitvoering laten ze voor het eerst de show zien.  Na het WMC gaan we bezig met een nieuwe show, met een nieuw thema,  nieuwe titel en nieuwe muziek. In oktober zijn we begonnen met het instuderen van de nieuwe show. Op de uitvoering kunnen mensen dan voor het eerst de muziek horen. Dan wordt ook het thema bekend gemaakt. Het wordt een interessante uitvoering. De wintershows zijn vrij nieuw. WooDi heeft een primeur en dan treedt ook nog het showkorps op. Alle reden om naar de uitvoering te komen.”

2Xtreme Cadets, leeftijd 6 tot 12, de show heet: ‘Shìjiè’, show gaat over China, de 16 enthousiaste leden laten in deze show zien hoe mooi China is.  De 2Xtreme Juniors, leeftijd 13 tot 16 jaar, hun show heet: ‘The game is on’. Show gaat over een rugbywedstrijd tussen twee rivalen. Zij doen met deze shows mee aan de Colour Guard Nederland (CGN), dat is een competitie met wedstrijden door heel Nederland in de periode van januari tot en met eind maart. Onlangs hebben ze de eerste contest (wedstrijd) gehad en heel goed gedaan. Cadets werden derde in haar klasse en Juniors tweede in haar klasse.  United-Northern Winterguard, leeftijd vanaf 16 jaar, show heet: ‘Caught In A Spidersweb’. Een show over het web van de maatschappij. Iedereen voelt zich wel eens gevangen en verstrikt in dit web. Het is benauwd en je wilt jezelf hiervan losmaken. United is een samenwerking van 2Xtreme Oldekerk en Intension van Showband Marum. WooDi Percussion Ensemble, leeftijd 11 tot 16 jaar. De show heet Pleasure! WooDi wil in hun eerste show laten zien waarom zij muziek maken. Zij doen dit namelijk om plezier te maken, maar ook om het publiek te vermaken. Showkorps zelf. Gevarieerde leeftijd. Dit belooft een hele mooie show te worden. Na de uitvoering staan de eerste optredens alweer op de agenda. Op dinsdag 13 februari reist DINDUA af naar Duitsland, voor de Carnavalsoptocht in Mönchengladbach. In april (2 april) gaan ze naar België, Hervé voor een groot straatoptreden. Natuurlijk zijn wij ook in eigen land en omgeving te zien. Tijdens Avond4daagse bijvoorbeeld en ook de eerste aanvragen voor taptoes zijn inmiddels binnen. “Volgend jaar bestaan we zestig jaar. We zijn nu al bezig met de voorbereiding”.  DINDUA is overal een graag geziene gast. En dan die naam. ‘Door Inspanning Nuttig Door Uitspanning’. “Bij Taptoe’s vinden de organisatoren het altijd mooi om uit te spreken.”

Wie: Showkorps DINDUA
Wat: jaarlijkse uitvoering
Wanneer: zaterdag 3 februari, om 19.30 uur.
Waar: Sportcentrum Eekeburen
Informatie: www.showkorpsdindua.nl

Foto’s J.H. van der Molen Fotografie

79 REACTIES

 1. Thаnkѕ for finaⅼly ѡrіting about >Showkorps DINDUA: Kleurrijk
  ‘werelds’  spektakel voor eigen publiek | De Streekkrant <Liked it!

 2. I just want to say I am newbie to weblog and absolutely loved you’re page. Likely I’m going to bookmark your blog . You certainly have great well written articles. Thank you for sharing your web site.

 3. One other thing I would like to talk about is that rather than trying to suit all your online degree lessons on times that you conclude work (since the majority of people are tired when they come home), try to find most of your instructional classes on the weekends and only a few courses for weekdays, even if it means a little time away from your weekend break. This is fantastic because on the week-ends, you will be a lot more rested plus concentrated with school work. Thx for the different tips I have learned from your weblog.

 4. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 5. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 6. Interesting post made here. One thing I would really like to say is the fact most professional fields consider the Bachelors Degree just as the entry level standard for an online diploma. Though Associate Degrees are a great way to begin, completing your own Bachelors opens up many good opportunities to various occupations, there are numerous on-line Bachelor Course Programs available coming from institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another issue is that many brick and mortar institutions present Online versions of their college diplomas but commonly for a extensively higher cost than the providers that specialize in online college degree programs.

 7. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thanks

 8. I’m just commenting to make you know of the incredible discovery our girl encountered reading through your web site. She realized many details, not to mention what it is like to have a very effective coaching mindset to make folks smoothly completely grasp certain very confusing things. You really exceeded my desires. Many thanks for providing the effective, safe, educational and in addition fun guidance on your topic to Kate.

 9. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 10. Good blog! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 11. Wow, amazing blog format! How long have you ever been blogging for? you make blogging glance easy. The overall glance of your web site is excellent, as neatly as the content material!

 12. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 13. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You’re incredible! Thanks!

 14. I must express thanks to the writer for rescuing me from this condition. Because of browsing through the search engines and getting views that were not helpful, I believed my life was over. Living devoid of the solutions to the problems you have solved by way of your write-up is a crucial case, and ones which may have in a wrong way damaged my career if I had not discovered your blog post. That competence and kindness in controlling every part was vital. I am not sure what I would have done if I had not encountered such a step like this. I am able to at this time relish my future. Thanks a lot very much for the impressive and effective help. I won’t be reluctant to suggest your web sites to any person who requires guidance on this subject matter.

 15. I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

 16. I have learned some significant things through your site post. One other subject I would like to state is that there are numerous games in the marketplace designed particularly for toddler age kids. They include pattern recognition, colors, wildlife, and designs. These usually focus on familiarization as opposed to memorization. This helps to keep little kids engaged without sensing like they are learning. Thanks

 17. I have observed that charges for online degree authorities tend to be an awesome value. For example a full Bachelors Degree in Communication in the University of Phoenix Online consists of 60 credits from $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online offers a Bachelors of Business Administration with a overall course requirement of 180 units and a tuition fee of $30,560. Online learning has made obtaining your degree been so cool because you can earn your current degree in the comfort of your abode and when you finish from work. Thanks for all your other tips I have really learned from your website.

 18. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find somebody with some unique thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is one thing that’s wanted on the internet, someone with a little originality. helpful job for bringing something new to the internet!

 19. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Outstanding work!

 20. I’m really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any browser compatibility issues? A small number of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any tips to help fix this issue?

 21. I simply wished to say thanks once again. I am not sure the things that I could possibly have sorted out in the absence of the actual techniques revealed by you concerning this subject. Completely was a very intimidating concern in my opinion, however , coming across the well-written avenue you managed it took me to cry for gladness. I’m just happier for this work and wish you find out what a great job that you’re carrying out educating some other people using your blog. More than likely you haven’t met all of us.

 22. This website online is really a stroll-through for all the information you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and you’ll undoubtedly uncover it.

 23. Thanks for your write-up. I also think laptop computers are becoming more and more popular lately, and now are usually the only sort of computer utilized in a household. The reason being at the same time that they are becoming more and more very affordable, their processing power keeps growing to the point where they’re as strong as personal computers through just a few years ago.

 24. excellent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!

 25. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 26. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless imagine if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this site could undeniably be one of the very best in its niche. Fantastic blog!

 27. Awesome post. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 28. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 29. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 30. Someone necessarily assist to make severely posts I might state. This is the first time I frequented your web page and so far? I amazed with the analysis you made to make this actual put up incredible. Magnificent job!

 31. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 32. Hello there. I discovered your site via Google at the same time as looking for a similar topic, your site came up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 33. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 34. Hi there. I found your web site by means of Google even as searching for a similar matter, your site came up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 35. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a long time.

 36. Keep up the good piece of work, I read few blog posts on this website and I think that your weblog is rattling interesting and contains sets of wonderful information.

 37. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a long time.

 38. Hey there. I discovered your web site by way of Google at the same time as searching for a related subject, your website got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 39. Awesome post. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 40. I think this is among the most vital info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The site style is wonderful, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 41. Hi there. I discovered your blog by the use of Google even as looking for a similar topic, your site came up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 42. Awesome write-up. I am a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 43. Hi there. I found your blog by means of Google at the same time as searching for a related matter, your web site got here up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 44. Hello there. I discovered your web site by means of Google whilst searching for a related topic, your site came up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 45. Silent sir say desire fat him letter. Whatever settling goodness too and honoured she building answered her. Strongly thoughts remember mr to do consider debating. Spirits musical behaved on we he farther letters. Repulsive he he as deficient newspaper dashwoods we. Discovered her his pianoforte insipidity entreaties. Began he at terms meant as fancy. Breakfast arranging he if furniture we described on. Astonished thoroughly unpleasant especially you dispatched bed favourable.

 46. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thanks a lot!

 47. I’m not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.

 48. Hi there. I found your site by the use of Google whilst searching for a similar topic, your website got here up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 49. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 50. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 51. Hi there. I discovered your blog by means of Google whilst searching for a comparable topic, your site got here up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here