Buurtsportcoach Bart Brandts Buys over het belang van bewegen

0
111

“Sport is zoveel meer dan alleen gezond”

ZUIDHORN – De gezondheidsbijlage van de Streekkrant is een uitgelezen mogelijkheid om eens te spreken met de ‘Sportman van SWgZ’; Bart Brandts Buys. Als buurtsportcoach organiseert hij evenementen voor de jeugd en stimuleert hij deze om ook vooral te gaan bewegen. “Alle beweging is beter dan achter een Playstation blijven zitten”, vindt hij. “Bovendien, sport is zoveel meer dan alleen maar gezond.”

Allereerst over de buurtsportcoach zelf. “Een functie die hier in Zuidhorn is ondergebracht bij Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn”, vertelt Bart. “Je kan het ook op andere manieren kwijt binnen veel organisaties, maar hier is bewust gekozen om het neer te zetten bij het welkzijnswerk.” De invalshoek van Bart als buurtsportcoach is dan ook veelal maatschappelijk. “Een aspect van sporten dat nog wel eens onderbelicht wil blijven”, constateert hij. “Sporten is natuurlijk gezond. Je ontwikkelt je spieren en de coördinatie. Het voorkomt veel gezondheidsproblemen en in combinatie met goede voeding zal men langer en beter gezond blijven. Dit is algemeen bekend. Echter, naast het gezondheidsaspect heeft sporten ook een maatschappelijk aspect. Wie sport in teamverband is ook sociaal bezig. Kinderen leren omgaan met anderen en ontwikkelen sociale vaardigheden, ze krijgen te maken met normen en waarden en leren beter samen te werken.” Bart omschrijft het als een sociaal netwerk waar men in terecht komt. “Het is belangrijk om kinderen daar op jonge leeftijd al kennis mee te laten maken”, stelt hij. “Het voorkomt dat een kind in een isolement terecht komt. Ze maken vriendjes en vriendinnetjes en worden onderdeel van een groep. Belangrijk. En gezond dus. Twee vliegen in één klap. En om daar nog een open deur aan toe te voegen: jong geleerd is oud gedaan. Wie op jonge leeftijd gaat sporten, gaat daar op latere leeftijd mee door.” Ook de woorden ‘eigenwaarde’ en ‘trots’ vallen bij de buurtsportcoach. Bart: “Sporten zorgt ervoor dat er endorfine wordt aangemaakt in de hersenen. Een stofje dat een fijn gevoel geeft na het bewegen. Hardlopers noemen het ook wel de ‘runners high’. Het zorgt ervoor dat men na het sporten trots is op de geleverde prestatie.” Dat is dan weer goed voor de eigenwaarde, meent Bart. “Sporten voorkomt een heleboel problemen. Niet alleen gezondheid gerelateerd, maar ook sociaal. De keuze om het hier in Zuidhorn onder te brengen bij het welzijnswerk is in mijn ogen dan ook de juiste.”
SWgZ probeert sport en beweging te stimuleren en het aanbod van sport te vergroten, dan wel te verbreden. “Mijn taak daarin is om verbindingen te leggen”, vertelt Bart. “Wie meer activiteiten op poten wil zetten zal op zoek moeten naar de juiste partners en mensen en instanties met elkaar in contact moeten brengen.” Als voorbeeld valt het beachvolleybalveld van Zuidhorn. “Daar is een club actief, maar het veld is ook door andere partijen te huren. Wij –van SWgZ- organiseren daar graag evenementen. Het creëert wat reuring rondom het veld en trekt daarnaast een nieuw publiek naar de velden. In Zuidhorn hebben we er een nieuwe sportactiviteit erbij, dat in een ideaal scenario wordt omarmd en overgenomen door de club. Zo kijk ik steeds naar de mogelijkheden om vernieuwend te zijn, de jeugd in beweging te krijgen én verbindingen te leggen tussen mensen, instanties en sportverenigingen.” Exact volgens de visie van SWgZ. Het zorgt ervoor dat het werk van Bart Brandts Buys er nooit klaar is, want er komen altijd nieuwe mogelijkheden op zijn pad en wensen vanuit de bevolking of de verenigingen. “Wij blijven werken en ons inzetten voor een gezonde jeugd”, belooft Bart, die recent naast zijn werkzaamheden in de gemeente Zuidhorn ook actief is in Grootegast. “Mijn buurtsportcoachschap is recent uitgebreid”, meldt hij. “Eerst richting het voortgezet onderwijs in Grootegast en vandaaruit kijken we verder.” De recente uitbreiding past bij het idee dat hij zelf heeft over bewegen op school. “Daar zou meer aandacht voor moeten komen”, vindt hij. “Elke basisschool zou –naar mijn mening- een vakdocent gym moeten hebben die meer dan twee keer in de week een ‘uurtje’ gaat sporten met leerlingen. Ze lopen naar de sportzaal, moeten zich nog omkleden en vervolgens blijft van de gymles nog maar 45 minuten over. Hooguit. Bovendien maakt niet iedere school gebruik van een vakdocent, waardoor het er toch een beetje bij blijft hangen. Dat terwijl bewezen is dat bewegen het leren stimuleert. ‘Energizers’ zijn zeer effectief om de leerprestaties te bevorderen. Na het rekenen niet direct door naar taal, maar eerst even springen of rennen. Even ontladen en inspannend ontspannen.” Of hij zijn ideaal plaatje ooit nog gerealiseerd ziet worden? Allicht. Bart zijn enthousiasme is er groot genoeg voor. “En het enthousiasme dat ik heb, de liefde voor sport en bewegen, geef ik graag door aan de kinderen die willen sporten”, besluit Bart. “Zie het als een stukje gedachtegoed van deze buurtsportcoach.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here