Haperend motorblok kost zaterdagteam TTS de zege

0
145

SURHUISTERVEEN – Vol goede moed waren de schuivers van het zaterdagteam van TTS aangeschoven achter de borden om hun krachten te meten met de mannen uit Britsum. Meestal een spannende strijd  waarbij in het verleden de punten nog nooit werden gedeeld. Symen Atsma vergat zijn geopende stand dicht te zetten waardoor Yke Miedema hem met een slagzet overrompelde en de beide punten opstreek. Jan Kunnen daarentegen gaf aan dat Sake Sloot een te lichte tegenstander voor hem was en trok de stand weer gelijk. Teamleider Karel de Bruin die vooraf had aangegeven moeilijk te kunnen spelen tegen BEGB kanon Reinout Sloot had zelf de loting verricht en trof daarmee zijn Angstgegner. Het gevoel van Karel kwam uit en Reinout bracht de Britsumers weer op voorsprong.

Luitzen van der Heide op bord 8 trof  de Britsumer leider Willem Lep waartegen hij nog nooit had gespeeld ondanks dat beide heren al een respectabele leeftijd hebben bereikt en als Friese coryfeeën kunnen worden omschreven. De kroonschijf opspelen werd Willem noodlottig en dat had hij met zijn ervaring moeten weten. Toen Jan Hoogsteen de oudste deelnemer Klaas Koopman zeer onverwachts met een slagzetje wist te verrassen en de partij volledig omdraaide liep de score bij de Feanster subtop snel op en kwam de hoop op een goed resultaat terug ondanks dat op bord 3 Gerrit Terpstra een verloren strijd leek te leveren tegen Jan Peters. Eerder in de pot had Jan reeds verzuimd de winst binnen te halen door een damslag over het hoofd te zien. Sietse Jonker haalde het 7e punt binnen door remise te spelen tegen Ruurd Winkel. Analisten gaven aan dat er kansen op winst voor Sietse waren geweest. De startmotor van het motorblok was later achter het bord verschenen en waarschijnlijk was daardoor concentratieverlies opgetreden Rein van der Wal speelde een puike partij tegen Sietse Bronger maar na een geniepig plakkertje van Sietse liet Rein zijn dam wel op Schooldammernivo afpakken. Met nog 3 potjes te gaan met het eerder omschreven verlies was het uitzicht op een acceptabele

uitslag wel verkeken. Anton van der Ploeg wist Eeltje Terpstra niet op de knieen te krijgen en beide mannen besloten daarom maar tot remise. Steven Veenstra was in een ingewikkeld eindspel beland tegen Jeppe Bronger.  OP fraaie wijze wist Steven ondanks materiaal nadeel een situatie te creeren waarbij remise niet was te voorkomen. Dat Gerrit Terpstra nog worstelde en een blundertje van Jan Peters hem alleen zou kunnen redden was al een tijdje bekend. Toen dit niet gebeurde bleken de Britsumers de strijd met 11 tegen 9 te hebben gewonnen en keerden tevreden huiswaarts.

Sneu verlies voor de Feansters waarbij de spelers van het zogenaamde motorblok te weinig punten behaalden. Misschien moet de wedstrijdleider ze voor de laatste wedstrijd over twee weken tegen Huizum maar deklasseren en onderin opstellen.