Ongenode Gast: Handwerken in de bieb

0
14

Datum: Elke maandag
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Plaats: Bibliotheek Grootegast

GROOTEGAST – Het was raar thuiskomen voor de ongenode gast, nadat hij thuis eerlijk opbiechtte bij het Handwerkcafé in de Grootegaster bibliotheek te zijn geweest. “Kan jij breien dan?”, vroeg de vrouw. Het antwoord luidt nee, maar kijken naar hoe anderen druk bezig zijn om ‘Noppies’ te breien kan de ongenode gast wél heel goed. Zelfs erover berichten is geen probleem. Zeker niet omdat er iedere maandag al een gezellige groep dames bijeenkomt in de bieb. “Een groep die nog altijd groeit en groter wordt”, weet Frouwke van der Naalt te vertellen. En dat is goed om te zien. Want het Handwerkcafé is de ideale verbinding tussen de LEGiO-run, waar Frouwke als belangrijk deel van de organisatie aan verbonden is, en de bibliotheek van Grootegast. “En daarmee ook een ander onderdeel van de samenleving”, stelt Frouwke vast. De run is een hardloopwedstrijd gericht op sporters en ‘iets’ minder fanatiek sporters (lees: zoals de ongenode gast, die Frony Babois vorig jaar in een vlaag van tijdelijke grootheidswaanzin beloofd heeft mee te rennen). Een doelgroep die we deze maandag niet aantreffen in de bieb voorafgaand aan de officiële opening. “We willen de LEGiO-run wat breder trekken”, duidt Frouwke. “Dat niet alleen sporters in en om Grootegast er iets aan hebben, maar dat het iets wordt van de hele samenleving. De run moet een evenement worden waar meerdere groepen mensen onderdeel van uit kunnen maken. Het moet mensen verbinden en de leefbaarheid vergroten.” En waar kan dat nu beter dan in de bibliotheek, vult Tineke Goossens aan. “De bieb faciliteert dit soort prachtige initiatieven graag. Het sluit ook prima aan bij wat hier zelf neerzetten.” Tineke doelt daarbij op de cursussen Klik & Tik en het Taalhuis dat eveneens in de bieb plaatsvindt. “De doelgroep van het Handwerkcafé en bijvoorbeeld de cursus Klik & Tik komen overeen”, zegt ze. Terwijl de officiële opening met wethouder Mark de Haan wordt voorbereid en de aanwezige dames al druk tikken met hun breinaalden, rent Esther Jagersma even snel op een neer naar de Bundelshop. “Of eigenlijk de Variatiekraam, gevestigd in de Bundelshop”, verbetert Esther de ongenode gast. “Zij sponsoren het garen en benodigde materialen.” Tot aan de LEGiO-run, die dit jaar op 31 maart wordt gehouden, houden de handwerkende dames zich bezig met het vervaardigen van grote en kleine Noppies. Daar blijken zelfs brei- en haakpatronen voor te bestaan, weet Frouwke ons te vertellen. Het Handwerkcafé is elke maandagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur geopend voor iedereen die gezellig mee wil breien en haken. Jong en oud kunnen samen genieten van een sociale middag en onder het genot van een kopje koffie of thee LEGO-gerelateerde creaties maken, die ook gebruikt gaan worden tijdens de LEGiO-run. “En het is gratis”, voegt Frouwke terecht toe.

Hoe de officiële opening van het Handwerkcafé verder is verlopen? Wethouder Mark de Haan bewees zelfs met extra grote breinaalden niet in staat te zijn een sjaal te fabriceren. Gelukkig schoten Tineke en Frouwke de handwerkonhandige wethouder te hulp, zodat er in ieder geval een leuk plaatje geknipt kon worden. Benieuwd naar de bewegende beelden? Kijk dan snel op www.destreekkrant.nu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here