Einde wielerronde Noordhorn nabij?

8
162

Jasper Been en Mart Menger stoppen organisatie

NOORDHORN – Ze waren vast de jongste toernooidirecteuren van ons land. Mart Menger en Jasper Been. Respectievelijk 19 en 20 jaar toen ze aan de organisatie van de wielerronde van Noordhorn begonnen en het stokje overnamen van Digna Heemstra. De mannen, beide studenten economie aan de RUG hadden geen idee waar ze aan begonnen maar speelden het klaar. Ook het tienjarig jubileum, twee jaar geleden, maakten ze tot een succesvol evenement.

Noordhorn zal echter op zoek moeten naar nieuwe enthousiastelingen met organisatietalent. De jongelingen stoppen er mee. “Eigenlijk hadden we er altijd al te weinig tijd voor de voorbije jaren, maar we zitten in de tijd van de rond altijd met onze tentamens en hebben nu ook nog enkele nevenfuncties bij de Universiteit. Vorig jaar mistte ik het begin van de wedstrijd omdat ik nog een tentamen had.” Om er lachend aan toe te voegen. “Dat kan eigenlijk niet natuurlijk.” En dus kan dus echt niet meer. Tot hun grote spijt, verteld Jasper Been uit Noordhorn die ook namens zijn collega Mart Menger spreekt. Die, u raadt het al, te druk is met andere dingen en geen tijd heeft voor een interview. “We vinden het echt super leuk om te doen. De betrokkenheid van het dorp bij de Ronde is enorm groot en alle sponsoren en vrijwilligers zijn altijd enthousiast. Maar wij hebben gewoonweg geen tijd meer om het op een manier te organiseren zoals wij dat graag willen.” Jasper doelt daarmee onder andere op het contact met de sponsoren waar veel tijd in gaat zitten. “Wij vinden sponsoren heel belangrijk. Dat zijn ze ook natuurlijk, maar we willen ze dat ook laten merken door voor iedere ronde persoonlijk met de mensen te spreken. Wij kiezen voor een persoonlijke benadering. Daarmee willen we niet alleen zeggen, maar ook laten zien hoe belangrijk we ze vinden. Daar gaat natuurlijk veel tijd in zitten. En daarnaast zijn er natuurlijk nog veel andere zaken die we moeten regelen en die ook tijdrovend zijn . Al met al hebben we elkaar eens aangekeken en dachten we beide het zelfde. Dit gaan we niet nog eens trekken. We wonen ook niet meer in het dorp maar in de stad Groningen. Dat maakt het ook lastiger. Eigenlijk moet iemand die dit regelt in het dorp of er in ieder geval vlakbij wonen.” Gevolg van het besluit is dus dat er nu een dringende vacature is en dat de wielerronde van Noordhorn met voortbestaan bedreigt wordt. De heren hopen dan ook op iemand die het stokje over wil nemen zodat deze klassieker kan blijven bestaan.” De wielerronde van Noordhorn is onderdeel van de Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Ooit begonnen als een criterium voor vrouwen.  Het was 2006 dat Danielle Bekkering het dorp op zijn kop zette door het eerste ‘Rondje om de kerk’ op haar naam te zetten. Ze deed het daarna nog twee keer. Toen Digna Heemstra, de drijvende kracht achter dit sportieve evenement er in 2013 meen stopte, was er een jaar geen wielrennen meer in het molendorp. Tot de vrienden Jasper Been en Mart Menger besloten dat dit zo niet langer kon en besloten, groen als ze waren,  de organisatie op hun te nemen. Ze brachten de ronde onder bij de wielermeerdaagse. Een slimme zet. Er was wel een groep slachtoffers. De vrouwen moesten plaats maken, want de meerdaagse is een herenkoers.  Toch keerden de dames nog één keer terug. Tijdens het 10-jarig jubileumfeest in 2016.De heren hopen op een doorstart en rekenen daar ook een beetje op. “Er gaat vast iemand opstaan die het wil doen. Een wielerachtergrond is niet persé nodig. Enige organisatorische ervaring is wel handig net zoals met mensen om kunnen gaan. ‘Wat we het meest gaan missen? Het contact met de sponsoren en de vrijwilligers. Beide zijn echt van levensbelang voor een dergelijke ronde. En de inzet en draagkracht van beide is groot in het dorp. Alleen daarom zal het al jammer zijn wanneer de Ronde stopt.” Hoewel hij niet over zijn graf heen wil regeren heeft Jasper twee tips voor zijn mogelijke opvolger (s):” Ga eerst even bij de fietsenmaker Klaas de Vries langs. Die doet en weet zoveel! En als de wedstrijden een maal bezig zijn, vergeet dan vooral niet om te genieten.”

8 REACTIES

 1. Hello! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended
  up losing a few months of hard work due to no back up. Do you have any solutions to stop hackers?

 2. Hey there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my
  previous room mate! He always kept talking about this.

  I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thanks for sharing!

 3. Hello everyone, it’s my first pay a visit at this web page, and article is
  in fact fruitful in support of me, keep up posting
  these types of posts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here