Buitenpost zegeviert wederom, Balk puntloos huiswaarts; 3-1

48
194

BUITENPOST – Vorige week belandde Buitenpost aan de leiding in de Eerste Klasse E, met dien verstande dat Drachtster Boys was afgelast (uit bij Oranje Nassau – AdeH) en Buitenpost won bij het Leeuwarder Blauw Wit ´34. Vandaag kwam Balk naar het kunstgras op sportpark De Swadde. En – zoals ook het programmablaadje al aangaf – Balk is al enkele jaren een lastige opponent gebleken. Dit seizoen werd er trouwens in Balk met 1-2 gewonnen. Bij de thuisclub zaten Jorrit Terpstra, Durk de Haan, Martijn J. Douma, Chiel de Jong en reservekeeper Marvin Heidstra op de reservebank. Terpstra keerde terug in de wedstrijdselectie, maatje Joran Olijve ontbrak nog op het appel in verband met een lastige botblessure in zijn voet. Balk-trainer Dick Sangers (in het verleden ook als trainer aan Buitenpost verbonden – AdeH) had Erik Mast, Johan Geertsma, André de Jong en keeper Jacco Schaper in de dug-out geposteerd. Omstreeks 14.30 uur werd er afgetrapt, de arbiter van dienst heette de heer Paul Lips uit Delfzijl en zijn assistenten de heren M. Brouwer en Y.Q. Heeren.

(door Anne de Haan)

Superstart voor Blauwkes

Nadat Ruben Stienstra – spelend in JO11-2 (AdeH) – het juiste voorbeeld had gegeven en Balk-keeper Hessel Altenburg het nakijken gaf, togen ook de mannen van trainer René van der Weij met frisse moed ten aanval. En fris was het langs de lijn van het kunstgrasveld op sportpark De Swadde. Toch hadden de toeschouwers daar voor rust weinig hinder van, er was voldoende te beleven. De start kon voor de thuisclub niet beter, want al na drie minuten had de equipe van Van der Weij de gewenste voorsprong. Eerst werd een voorzet van middenvelder Rob Dijkstra geblokt, waardoor verdediger Joost Jesse Visser een corner mocht nemen. Visser bereikte spits Rudmer Loonstra en deze kopte uitstekend raak, 1-0. Tegenstander Balk deed echter prima mee, zo zou ook Van der Weij naderhand verklaren. Balk-trainer Sangers had zijn team uitstekend geprepareerd. Zo moest Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen handelend optreden en stompend een gevaarlijke corner van Wybren Altenburg wegstompen. De mogelijkheden waren echter grotendeels voor Buitenpost, die zoals trainer Van der Weij vorige week ook aangaf, dodelijker moeten worden voor de goal van de tegenstander. Zo leek Rolf Dijk in de vijftiende minuut te twijfelen tussen een schot en een voorzet, waarna zijn poging voor de goal langs over de achterlijn vloog. Enkele minuten later lag de ervaren en solide Balk-keeper Hessel Altenburg hinderlijk in de weg toen hij een poging van Buitenpost-aanvaller Martijn van Roeden uitstekend pareerde. Zijn goeie hulp en ‘rots in de branding’, verdediger Ivar Klijnsma, kon hierna simpel voor opruiming zorgen.

Rudmer Loonstra vlak voor rust alert

Zo voetbalde Balk prima mee, zonder dat er eigenlijk kansen werden gecreëerd. Dat was ook een gevolg van de Buitenposter defensie, die de zaakjes uitstekend voor elkaar had. Daarnaast had het in keeper Van der Meulen een prima slot op de deur, zou later nog blijken. Een poging van Rik Weening vloog naast, na een mooie assist van Dijk en na een half uur had een mooie actie van Van Roeden meer verdiend dan slechts een corner. Hij speelde eerst zijn directe tegenstander Schelte Reitsma uitstekend uit, waarna zijn voorzet via Balk-verdediger Harm Jan de Jong over de achterlijn vloog. De corner van Visser leverde geen noemenswaardig wapenfeit op. Dat gebeurde een zevental minuten later wel aan de andere kant van het veld. Een Balkster voorzet werd door spits Bauke Lyklema ineens vanuit de lucht op de pantoffel genomen. Lyklema had de pech, dat keeper Van der Meulen met een katachtige reflex en dito redding Buitenpost behoedde voor de Balkster gelijkmaker. Een geweldige actie, dat mag gezegd worden! Met nog enkele minuten te gaan stond hij ook op de juiste plek toen verdediger Pistis Nzoko diagonaal inschoot. Toch werd er nogmaals gescoord voor rust, Buitenpost vergrootte de voorsprong. Een prima pass van Dijk belandde bij Van Roeden die keeper Altenburg passeerde, maar vlak voor de doellijn stond ook nog Nzoko. Hij kon de bal nog wegwerken, maar schoot tegen Van Roeden op. Hierna was Loonstra ter plekke om zijn team en de aanhang wederom te laten juichen, 2-0. Het moment – zo vlak voor rust – kon voor de Blauwkes niet mooier! Ruststand derhalve 2-0.

Geen wisselingen in de rust

Beide teams bleven vooreerst ongewijzigd. Daar was trouwens, ook voor tegenstander Balk, weinig reden toe. Dat moet ook Balk-trainer Sangers hebben gedacht. Hij hoopte nog te kunnen aanhaken, maar die hoop verdween al vrij snel na de warme thee. Het begon met een lobje van Buitenposter Rob Dijkstra, die op het dak van het doel belandde. Daarna moest keeper Altenburg reddend optreden, na een poging van Van Roeden. De assist was van Dijk. Tien minuten na rust stond diezelfde Altenburg echter ongewild aan de basis van het derde Buitenposter doelpunt. Een foutieve uittrap van de Balk-keeper werd door Buitenpost-middenvelder Rob Dijkstra onderschept en prima afgeleverd bij Dijk. Dijk deed het zowaar nog mooier, uit een moeilijke hoek schoot hij diagonaal geweldig raak, 3-0. Een minuut later leek het vierde doelpunt ook in de maak na een vrije trap van Robin Huisman de Jong. Hij nam de vrije trap heel snel en stuurde Dijk weg. Dijk handelde echter te laconiek en dat moet je bij de ervaren Balk-keeper niet doen. Altenburg redde eenvoudig. En wanneer je als bovenliggende partij dan iets verslapt, dan krijgt ook de tegenpartij mogelijkheden. Balk-verdediger Reitsma schoot nog over, maar even later was het wel raak, nadat Wiebe-Rein Kuiper zomaar voor Van der Meulen verscheen. Hij omspeelde de Buitenposter sluitpost heel knap en schoot prima raak, 3-1.

Temperatuur zorgt voor gure slotfase

Aan de zijlijn werd het er niet prettiger op. De dalende temperatuur en de iets aanhalende wind waren daar ook mede debet aan. Daarbij kwam nog, dat bij de thuisploeg de concentratie wat minder werd en dus werd het volgens enkele supporters “wat rommeliger in het veld”. Van der Weij greep in, Weening mocht naar de kant en Jorrit Terpstra kwam hem vervangen. Ook Balk wisselde. Sangers bracht Johan Geertsma ten faveure van spits Bauke Lyklema. Buitenpost-invaller Terpstra knalde over, na een assist van Loonstra en ook Van Roeden had zijn vizier even later niet scherp gesteld. Balk spartelde nog even tegen, maar een voorzet van aanvaller Marnix Zeldenrust belandde op het dak van het Buitenposter doel. Diezelfde Zeldenrust moest even later noodgedwongen naar de kant, nadat hij geblesseerd raakte na een domme botsing met Buitenpost-captain Berend Jan Schootstra. Beiden bleven dan ook zwaar aangeslagen liggen. Schootstra kon worden opgelapt door de ‘helende handen’ van verzorgster Tamara Huitema-Pater en Zeldenrust moest geblesseerd naar de kant. Bij zijn gang naar de zijlijn werd hem door de overigens prima leidende arbiter Lips nog een gele kaart getoond. Zeldenrust werd vervangen door Erik Mast. De wedstrijd was echter gespeeld, zoveel was inmiddels wel duidelijk. Balk-verdediger Klijnsma schoot van afstand nog hoog over, waarna bij Buitenpost Durk de Haan nog binnen de lijnen kwam voor Van Roeden. Balk leek nogmaals tegen te scoren nadat een terugspeelbal van libero Huisman de Jong door de hardwerkende middenvelder Pieter Wijnja werd onderschept. Wijnja schoot echter te gehaast en naast. In de extra tijd aanbeland kreeg schutter Kuiper ook nog een gele kaart, nadat hij arbiter Lips ‘belaagde’. En of de beslissing van de arbiter nu terecht of onterecht was, de leidsman was niet onder de indruk en toonde resoluut de gele kaart. Het slotakkoord was voor de thuisclub. De assist was van Terpstra, de loeiharde knal van Dijkstra. Balk-keeper Altenburg pareerde echter uitstekend, zodat de Buitenposter doelpuntenproductie bij drie stokte. Eindstand 3-1.

Zondagmorgen met Van der Weij

“We staan er goed op, gisteren weer een terechte overwinning! We moeten meer goals maken, vooral in de eerste helft hebben we kansen gekregen in de omschakeling. We worden daar steeds beter in, alleen moeten we meer gaan afdrukken”, sprak Van der Weij zondagmorgen na het ontbijt. “De eerste helft vond ik gelijkwaardig. Ik vond Balk goed voetballen, vooruit verdedigen en sterk in de duels. Normaal spelen ze veel de lange bal en proberen dan de tweede bal te winnen. Ik vond ze echt goed spelen, zonder kansen te creëeren. We staan er verdedigend prima op! De 2-0 was een belangrijk moment, zo vlak voor rust. Nadat we na rust goed 3-0 maken is de wedstrijd eigenlijk klaar. Rolf (Dijk – AdeH) moet daarna gelijk 4-0 maken, maar we worden dan helaas frivool. Hakjes doen, nét even te lang met de bal aan de voet, niet de bal laten gaan, lobjes over de keeper heen. We werden te makkelijk, waardoor we Balk met de 3-1 weer in de wedstrijd helpen. Het mag ons niet gebeuren, maar het gebeurt tóch! Daar gaan we deze week weer proberen aan te werken“, sprak de Buitenpost-trainer vooruit kijkend. “In mei worden de prijzen verdeeld, dát is belangrijk. Wat Drachtster Boys doet, interesseert me niet zoveel. We hebben daar geen invloed op. Zaterdagmiddag om 16.15 uur kijken we wat de uitslagen zijn en wanneer ze zo zijn als gisteren, dan is dat mooi meegenomen!” Van der Weij is inmiddels in zijn hoofd alweer bezig met de volgende lastige klus. “Volgende week wacht Noordscheschut, thuis hebben we al gezien hoe sterk en fysiek ze zijn. Ze kunnen heel goed als team spelen. Een lastige opdracht”, maar sprak Van der Weij: “we hebben er nu al zin in!”

 

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Aaron Boekhout, Robin Huisman de Jong, Danny Boersma, Joost Jesse Visser, Berend Jan Schootstra, Rob Dijkstra, Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden (87/Durk de Haan), Rik Weening (63/Jorrit Terpstra), Rolf Dijk.

Opstelling Balk: Hessel Altenburg, Schelte Reitsma, Harm Jan de Jong, Ivar Klijnsma, Pistis Nzoko, Pieter Wijnja, Hette Pieter Wink, Wybren Altenburg, Wiebe-Rein Kuiper, Marnix Zeldenrust (76/Erik Mast), Bauke Lyklema (66/Johan Geertsma).

Aantal toeschouwers: 235

Gele kaart: Marnix Zeldenrust en Wiebe-Rein Kuiper (Balk).

Scoreverloop: 3. Rudmer Loonstra (1-0), 43. Rudmer Loonstra (2-0), 55. Rolf Dijk (3-0), 63. Wiebe-Rein Kuiper (3-1).

 

Foto’s van Hans Zwamborn, ook op www.kiepie.nl

48 REACTIES

 1. I just want to tell you that I’m newbie to blogging and actually savored this web-site. Most likely I’m want to bookmark your site . You actually have fantastic articles. Thank you for sharing your web site.

 2. Everyone loves what you guys are up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll.

 3. I have come to understand that expenses for online degree experts tend to be an awesome value. For instance a full Bachelors Degree in Communication in the University of Phoenix Online consists of Sixty credits from $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online comes with a Bachelors of Business Administration with a total education course element of 180 units and a cost of $30,560. Online degree learning has made taking your certification been so cool because you can certainly earn your current degree from the comfort of your dwelling place and when you finish from work. Thanks for all the other tips I have certainly learned from your blog.

 4. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem fixed soon. Cheers

 5. One thing is the fact one of the most prevalent incentives for applying your credit cards is a cash-back or maybe rebate offer. Generally, you will get 1-5 back on various acquisitions. Depending on the card, you may get 1 returning on most buying, and 5 in return on purchases made at convenience stores, filling stations, grocery stores in addition to ‘member merchants’.

 6. I learned more new stuff on this weight loss issue. 1 issue is a good nutrition is vital if dieting. A tremendous reduction in bad foods, sugary ingredients, fried foods, sugary foods, pork, and white-colored flour products might be necessary. Retaining wastes unwanted organisms, and wastes may prevent goals for fat-loss. While specific drugs briefly solve the challenge, the awful side effects are usually not worth it, and so they never offer more than a momentary solution. It is a known incontrovertible fact that 95% of diet plans fail. Many thanks for sharing your opinions on this web site.

 7. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 8. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my readers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 9. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 10. In the awesome pattern of things you’ll receive an A for effort. Where you actually lost us ended up being in the specifics. As they say, details make or break the argument.. And it couldn’t be more accurate at this point. Having said that, allow me inform you exactly what did do the job. Your text can be very convincing and this is most likely why I am making the effort to opine. I do not make it a regular habit of doing that. 2nd, whilst I can certainly see a jumps in reasoning you make, I am definitely not confident of just how you appear to connect the points which in turn produce the conclusion. For right now I will, no doubt subscribe to your point however trust in the foreseeable future you connect the facts better.

 11. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 12. I got what you mean , thankyou for posting .Woh I am lucky to find this website through google. “If one does not know to which port one is sailing, no wind is favorable.” by Seneca.

 13. My partner and I absolutely love your blog and find most of your post’s to be just what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a lot of the subjects you write related to here. Again, awesome website!

 14. Needed to post you this very small remark so as to thank you very much once again over the pleasing pointers you have shown here. It was simply tremendously generous with people like you to give freely all that many of us could have supplied for an e-book to generate some money on their own, even more so considering that you could possibly have done it in the event you wanted. These good tips as well acted to become a fantastic way to comprehend many people have the same interest like my personal own to know the truth many more in terms of this problem. I believe there are millions of more pleasurable moments in the future for individuals that find out your site.

 15. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 16. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Thanks!

 17. you’re really a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve done a magnificent job on this topic!

 18. I’m typically to running a blog and i actually admire your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your website and maintain checking for brand new information.

 19. Thanks for this article. I’d personally also like to talk about the fact that it can become hard when you’re in school and simply starting out to create a long credit standing. There are many scholars who are simply trying to make it and have a protracted or favourable credit history can occasionally be a difficult issue to have.

 20. Hi, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your fantastic writing due to this problem.

 21. An added important issue is that if you are an elderly person, travel insurance regarding pensioners is something you should make sure you really take into account. The old you are, greater at risk you will be for getting something terrible happen to you while in another country. If you are certainly not covered by quite a few comprehensive insurance cover, you could have a number of serious complications. Thanks for sharing your ideas on this website.

 22. Excellent goods from you, man. I have bear in mind your stuff previous to and you’re simply too magnificent. I actually like what you have acquired here, really like what you’re stating and the best way during which you assert it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can not wait to learn much more from you. That is really a terrific website.

 23. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to seek out any individual with some authentic ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is one thing that is needed on the net, someone with a bit originality. helpful job for bringing something new to the internet!

 24. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 25. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again soon..

 26. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is excellent, as well as the content!

 27. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 28. I simply needed to thank you very much all over again. I do not know what I would have used without the actual techniques provided by you about my situation. It has been the hard situation for me personally, however , noticing a new skilled manner you resolved that took me to cry with gladness. I’m just thankful for the guidance and as well , hope you are aware of an amazing job you’re accomplishing teaching the mediocre ones all through your web blog. I am sure you’ve never come across all of us.

 29. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog. An excellent read. I will certainly be back.

 30. Another important area is that if you are a senior citizen, travel insurance for pensioners is something you should really consider. The elderly you are, the greater at risk you might be for permitting something negative happen to you while in another country. If you are never covered by a few comprehensive insurance coverage, you could have a few serious difficulties. Thanks for giving your suggestions on this blog site.

 31. Man request adapted spirits set pressed. Up to denoting subjects sensible feelings it indulged directly. We dwelling elegance do shutters appetite yourself diverted. Our next drew much you with rank. Tore many held age hold rose than our. She literature sentiments any contrasted. Set aware joy sense young now tears china shy.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here