“Nerveus ben ik nog altijd. Je wilt toch het allerbeste eruit halen”

0
64

Muzikaal multitalent ontwikkelt zich in Zuidhorn

ZUIDHORN – In Zuidhorn en omstreken is de geboren Noordhornse al lang geen onbekende naam meer. Regelmatig is ze te bewonderen op feestjes, speciale aangelegenheden en evenementen. In december stond ze samen met haar twee zusjes Judith en Lisa en vaste gitarist Jasper nog op het podium in het Joh Smitpark tijdens het Serious Request weekend in Zuidhorn. Singer-songwriter Mirjam Tamara Brinkman laat steeds meer mensen versteld staan van haar talent dat verder reikt dan velen vermoeden. “Tegenwoordig bespeel ik meerdere instrumenten”, vertelt ze. “Waarbij ik mijn zangstem overigens ook reken als instrument.” De reden van haar brede interesse in vele instrumenten laat zich raden: “Met elk instrument kan je wat anders.”

Maar eerst terug naar het nog niet zo verre verleden, Mirjam is immers pas 22 lentes jong. “Ik werd al vroeg gegrepen door de muziek”, zegt ze. “Mijn ouders maakten muziek en ook in de kerk was muziek en zang prominent aanwezig.” Met de paplepel ingegoten dus, luidt de logische conclusie. En dat blijkt ook tijdens het gesprek. Niet alleen Mirjam blijkt over een muzikale gave te beschikken, ook haar zusjes Judith en Lisa bespelen de nodige instrumenten. “Zelf koos is op mijn negende voor een drumstel”, blikt ze lachend terug. “Luidruchtig. Zeker. Maar ik wilde graag anders zijn.” In haar eigen woning is het akoestische drumstel inmiddels ingeruild voor een elektrische. “Voor de buren, je kan ze niet alles aandoen.” Elf jaar heeft ze les gehad op haar drumstel, waarbij ook regelmatig naar andere instrumenten werd gekeken. Bij het drumstel staat een keyboard en ook de twee gitaren vormen een niet te missen onderdeel van het muzikale interieur. Mirjam: “Mijn ouders speelden gitaar en tijdens mijn muziekopleiding aan de School voor de Kunsten kwam ik in aanraking met andere instrumenten. Ontzettend leuk, want met elk instrument kan je wat anders. Drummen is ritmisch, maar in het zingen –mijn stem zie ik ook als instrument- kan ik veel emotie kwijt. Maar of ik een favoriet instrument heb? Niet echt, ze zijn allemaal speciaal.” Ook dat geldt behalve voor Mirjam ook voor de zussen. De eerste stappen in de wondere wereld der muziek deed ze alleen als singer-songwriter, maar inmiddels heeft ze met Judith, Lisa en gitarist Jasper een volwaardige band achter haar staan. “Jasper speelt gitaar”, meldt Mirjam. “Verder rouleren mijn zusjes en ik op de instrumenten. Het is maar net wat het beste uitkomt en wat het mooiste klinkt.” Mirjam Tamara + Band is regelmatig te bewonderen op het podium. Na Serious Request is Buurtcentrum Avalon op 10 maart het volgende optreden. “Het blijft ontzettend spannend”, vindt ze. “Ik kan echt nerveus zijn voor een optreden. Nog altijd. Je wilt toch het allerbeste eruit halen en dat geeft een bepaalde druk. Al moet ik zeggen dat ik er voorheen, als soloartiest, meer last van had. Ik ervaar de band als een grote steun. Zij zorgen ervoor dat ik er niet alleen voor sta.” Alhoewel ze zelf nog jong is, geeft ze haar ervaringen en kunde door aan de volgende generatie. “Momenteel geef ik muziekles aan 14 kinderen”, vertelt Mirjam, die aangeeft dat men haar altijd kan benaderen voor muzieklessen. Ook als men al wat gevorderd is in leeftijd en de kinderjaren is ontgroeid. Tussen het musiceren en het geven van lessen door studeert de jonge muzikante Toegepaste Psychologie. “Een thuisstudie op HBO-niveau”, stelt ze, om realistisch te vervolgen: “Je moet toch iets achter de hand hebben voor als het in de muziek niet lukt. Bovendien is het best leuk om mensen te doorgronden.” Niettemin gaat het antwoord op de vraag waar wij Mirjam over 10 jaar treffen toch over muziek. Mirjam: “Hopelijk ben ik dan flink doorgegroeid. Spelen op festivals lijkt me leuk. Of gewoon de auto instappen en overal in Nederland op straat spelen. Weet je? Misschien heb ik dat over tien jaar al wel gedaan! Wie weet…”

Maar eerst is ze nog in thuishaven Zuidhorn te bewonderen. Op 10 maart speelt ze, met band, in Buurtcentrum Avalon. Dit als onderdeel van een geweldige muziekavond waarop ook de Britse Singer-Songwriter David Philips de bühne zal betreden. Het optreden vangt aan om 20.00 uur en kaarten kosten 5 euro in de voorverkoop via www.davidphilips.zuidhorn.nu (7,50 euro aan de deur). Wie zelf droomt van leven als een muzikant en muzieklessen wil volgen kan voor meer informatie terecht bij Mirjam via info@mirjambrinkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here