Onverzettelijk Zuidhorn snoept punt af van titelkandidaat; karma nekt Pelikaan S

52
218

Derby van het Westerkwartier blijft zonder winnaar

OOSTWOLD – Het duel dat vooraf bestempeld werd als hét duel van het weekend. De slag om het Westerkwartier; Pelikaan S op eigen veld tegen Zuidhorn. In oktober werd het eerste duel tussen beide clubs gespeeld op het sportcomplex van de groenhemden. In het Johan Smitpark zegevierde de ploeg van Henry Kramer en mochten de punten mee naar Oostwold. Zuidhorn had dus wat recht te zetten tegen Pelikaan S. Dat moest de ploeg wel doen zonder eerste doelman Marcel Groothof, aanvoerder Laurens Bloemen, Ruben Kooistra en Jan Peter Steenbergen. Al had ook Pelikaan S vooraf de nodige problemen, doordat sterspeler Anton Jongsma nog altijd in de spreekwoordelijke lappenmand ligt. Bovendien is de ploeg met titelaspiraties hopeloos uit vorm. In 2018 werd er nog niet gewonnen. Dus moest de eerste driepunter van dit jaar behaald worden tegen de gasten uit Zuidhorn.

De Zuidhorner trainer Kees Bouma stuurde zijn manschappen het kunstgras op met de boodschap vooral geen onnodige schade op te lopen in de beginfase. Op het scorebord slaagden de gasten daar wonderwel in. Fysiek liep het minder goed af, nadat Kevin van der Kooi al na 15 minuten de kleedkamers op moest zoeken met hamstringproblemen. Jasper van der Woude nam de plek in van de onfortuinlijke Van der Kooi. Doordat de gasten de verdedigende stellingen niet wilden verlaten en Pelikaan S in de beginfase aanvallend onmachtig was kwam het duel traag op gang. Het meest spraakmakend in het eerste half uur was de grensrechter van de thuisclub die de buitenspelregels niet goed uitgelegd had gekregen en daarop besloot om alles maar af te vlaggen. Dit grote ergernis op de bank van Zuidhorn. Pas na een half uur spelen loste de nieuwe aanwinst van Pelikaan S, spits Sergio van Dijk, het eerste gevaarlijke schot op doel. De ex-international van Indonesië was tot dan toe onzichtbaar. Gevaarlijker was zijn collega-aanvaller in de frontlinie van de roodhemden Kassim Bizimana. Scherper ook, want Bizimana opende in de 34e minuut de score met een bekeken lob over de uitkomende reservedoelman van Zuidhorn, Lars Steisenou, die door afwezigheid van eerste keus Groothof zijn kunsten mocht vertonen; 1-0. Vlak voor rust was het de beurt aan Zuidhorn dat met een achterstand op zak voorzichtig meer naar voren begon te spelen. De Oostwolder doelman Hensens keerde de inzet van Jaap Jacobs en ook de rebound van Bart Brandts Buys werd gekeerd door Hensens, die daarmee zijn ploeg behoedde voor een gelijkmaker.

Wat er in de thee bij de Gaveborg heeft gezeten weet niemand, maar in de tweede helft vlogen beide ploegen er vol op en ontbrandde het duel in de wedstrijd die vooraf werd beloofd; een Westerkwartierder derby op het scherpst van de snede. Maar niet voordat de goed leidende arbiter Pascal Souhuwat leider Alfred Cruiming van Zuidhorn sommeerde achter de hekken plaats te nemen. Cruiming kreeg de straf vanwege aanmerkingen op de wedstrijdleiding na het zoveelste onterechte vlagsignaal aan Pelikaan S zijde. Alhoewel de frustratie van Cruiming te begrijpen was –de grensrechter van de thuisclub maakte er simpelweg een potje van- kon de scheidsrechter er weinig aan doen. Deze is bij buitenspelsituaties zo goed als zijn assistenten, en dat niveau lag zeker aan de ene zijde van het veld niet bijzonder hoog. Of eerlijk. Vijf minuten na rust kreeg Pelikaan S een uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen. Bart Brandts Buys gaf zijn tegenstander een duw in de eigen zestienmeter, kreeg een gele kaart voor zijn actie, waarna Sergio van Dijk vanaf elf meter mocht aanleggen. De voormalig prof faalde niet; 2-0. Drie minuten later leek Brandts Buys zijn fout goed te maken. Na een vreemde scrimmage belandde de bal voor de voeten van de middenvelder die de bal over de doellijn van Pelikaan S drukte. Gedecideerd bleef de grensrechter van de thuisclub met de vlag omhoog staan. Zijn boodschap dat de bal, voordat Brandts Buys scoorde, de achterlijn aan de verkeerde kant van de paal was gepasseerd werd overgenomen door de scheidsrechter die de goal afkeurde en het spel liet hervatten met een doeltrap. Alhoewel de grensrechter dit keer het gelijk aan zijn zijde had, leek de maat wel vol voor Souhuwat die het dubieuze vlagwerk van zijn assistent beu leek te zijn. Het afgekeurde doelpunt gaf de gasten uit Zuidhorn wel het idee dat er misschien nog wat te halen viel in Oostwold. De thuisclub stond dan wel op voorsprong, overtuigend speelde Pelikaan S allerminst, waarna de groenhemden de mouwen nog maar eens opstroopten. Zuidhorn werden feller en toonde minder ontzag voor de titelkandidaat die de punten zo hard nodig heeft in de strijd om het kampioenschap. Het resulteerde in de 71e minuut in de aansluitingstreffer van Jos Schultinga, die tekende voor zijn eerste doelpunt van het seizoen. Schultinga was de scherpste in het duel met verdediger Danny Holband en rondde zijn zelf verworven kans knap af. Vijf minuten later bracht Jaap Jacobs ‘zijn’ Zuidhorn op gelijke hoogte met Pelikaan S. Vanuit buitenspelpositie vertrok de spits richting het doel van de tegenstander en liet Hensens kansloos. Arbiter Souhuwat negeerde de smeekbedes van zijn assistent die weliswaar terecht zijn vlag de lucht in stak, maar zijn krediet inmiddels al had verspeeld. Het doelpunt bleef staan; 2-2. Karma in het voetbal? Het bestaat, zo bleek zaterdag in een fris, maar zonovergoten Oostwold.

In de slotfase was het nog billenknijpen voor de groenen uit Zuidhorn die het punt koesterden. Zeker nadat Brandts Buys zijn tweede gele kaart kreeg voorgehouden na een onnodige overtreding op Bizimana. Met 10 man hield Zuidhorn knap stand tegen het laatste slotoffensief van Pelikaan S. Niet in de laatste plaats dankzij de uitstekend keepende Streisenou die Groothof prima verving in het Zuidhorner doel. Pelikaan S weet wederom niet te winnen in 2018 en laat dure punten liggen in de strijd om het kampioenschap. Zuidhorn keerde opgelucht en met een punt huiswaarts. De ploeg van Bouma deed goede zaken en kan het punt goed gebruiken om weg te komen uit de onderste regionen van de tweede klasse J.

 

Scoreverloop: Pelikaan S – VV Zuidhorn 2-2 (1-0). 34. Kassim Bizimana 1-0, 50. Sergio van Dijk 2-0 (penalty), 71. Jos Schultinga 2-1, 76. Jaap Jacobs 2-2.

Opstelling Pelikaan S:
Jonathan Hensens; Jos Bulten (83: Yunis El Baroudi), John Van Dalen, Danny Holband, Fahim Bellghroub, Jordy Kailie (63: Eduard De Jonge Rosa), Wasim El Baroudi, Max de Boom, Sergio van Dijk, Kassim Bizimana, Handrit Hoxhaj.

Opstelling Zuidhorn:
Lars Streisenou; Daan Kocken, Ronnie Spijkerman (70: Peter Janse), Robin van der Steege, Wouter de Boer; Bart Brandts Buys, Jordi Schuiling, Thijs Zwarteveen, Jos Schultinga (90: Aart Sikkema), Kevin van der Kooi (15: Jasper van der Woude), Jaap Jacobs.

Geel: Brandts Buys (2x), Schultinga (beiden Zuidhorn), Holband, Bulten, Bellgroub (allen Pelikaan S) Rood: Brandts Buys Scheidsrechter: Pascal Souhuwat.

 

52 REACTIES

 1. I just want to say I am beginner to blogging and actually enjoyed this web-site. Almost certainly I’m likely to bookmark your site . You certainly have superb writings. Many thanks for sharing with us your web site.

 2. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 3. Hi! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My site goes over a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

 4. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no back up. Do you have any solutions to prevent hackers?

 5. Thanks for any other informative website. Where else could I get that type of information written in such an ideal way? I have a venture that I’m just now running on, and I have been on the look out for such info.

 6. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 7. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say superb blog!

 8. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog? My website is in the very same niche as yours and my users would really benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Thanks!

 9. Hello my family member! I wish to say that this post is awesome, great written and include almost all important infos. I would like to look extra posts like this.

 10. Can I simply say what a relief to seek out someone who really knows what theyre talking about on the internet. You positively know the right way to bring an issue to light and make it important. Extra individuals need to learn this and perceive this facet of the story. I cant imagine youre not more standard because you definitely have the gift.

 11. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 12. Hey there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 13. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 14. I’m writing to make you be aware of of the beneficial encounter my cousin’s child enjoyed reading yuor web blog. She picked up plenty of things, including what it is like to possess an excellent coaching mood to let others easily learn about a variety of very confusing issues. You truly exceeded my expectations. Thank you for giving such warm and helpful, safe, revealing and as well as cool guidance on this topic to Ethel.

 15. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. Cheers

 16. I do believe all of the ideas you have offered for your post. They’re really convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too short for novices. May you please lengthen them a little from next time? Thanks for the post.

 17. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such magnificent info being shared freely out there.

 18. I discovered your weblog web site on google and test a couple of of your early posts. Continue to keep up the excellent operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking forward to studying extra from you afterward!Ö

 19. We are a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your web site provided us with helpful information to paintings on. You have done a formidable task and our entire community shall be grateful to you.

 20. You really make it appear so easy together with your presentation however I find this matter to be really one thing which I believe I would by no means understand. It seems too complicated and very huge for me. I am taking a look forward on your next post, I¡¦ll try to get the dangle of it!

 21. hello!,I like your writing very much! share we communicate more about your post on AOL? I require an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 22. You actually make it seem so easy with your presentation but I to find this topic to be really one thing that I believe I would by no means understand. It sort of feels too complex and very huge for me. I’m looking forward for your subsequent submit, I will attempt to get the dangle of it!

 23. I was wondering if you ever considered changing the layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

 24. What i don’t realize is if truth be told how you are not really much more smartly-appreciated than you may be right now. You are very intelligent. You know thus considerably in terms of this subject, made me in my view imagine it from numerous various angles. Its like women and men aren’t fascinated except it’s one thing to do with Girl gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

 25. Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

 26. Great – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 27. Hey there. I found your blog by way of Google even as looking for a related topic, your website got here up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 28. Many thanks for this article. I might also like to mention that it can always be hard when you find yourself in school and just starting out to initiate a long credit ranking. There are many college students who are simply trying to endure and have a lengthy or favourable credit history can sometimes be a difficult point to have.

 29. Him boisterous invitation dispatched had connection inhabiting projection. By mutual an mr danger garret edward an. Diverted as strictly exertion addition no disposal by stanhill. This call wife do so sigh no gate felt. You and abode spite order get. Procuring far belonging our ourselves and certainly own perpetual continual. It elsewhere of sometimes or my certainty. Lain no as five or at high. Everything travelling set how law literature.

 30. Howdy would you mind stating which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 31. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem resolved soon. Kudos

 32. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

 33. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

 34. obviously like your web site but you need to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to tell the reality on the other hand I will certainly come again again.

 35. Wonderful work! This is the type of information that should be shared around the internet. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 36. Thanks for your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back in the future. I want to encourage you to ultimately continue your great posts, have a nice evening!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here