“Als de spelers hun plezier goed weten over te brengen, dan gaat het zeker goed komen”

0
158
Foto: Kristi Juncurt

Surprise op het ZAT-menu

ZUIDHORN – Nog twee weken voordat twee bijzondere verhaallijnen uit het echte leven samen komen. Men zou er bij wijze van spreken een toneelstuk over kunnen schrijven. Het leuke: op het toneel is ook waar beide verhaallijnen samen gaan komen. Op 9 en 10 maart wordt het publiek getrakteerd op de nieuwste klucht van het Zuidhorner Amateur Toneel (ZAT) in Zaal Balk. Het zal tevens een bijzonder moment zijn voor regisseuse Inez van de Kimmenade. De klucht ‘Menu Surprise’ is haar afstudeerproject. Als alles goed gaat heeft men zaterdag 10 maart twee feestjes te vieren. Eentje voor wederom twee spetterende toneelvoorstellingen en eentje voor de afgestudeerde Inez, die zich dan écht en officieel regisseur mag noemen.

De combinatie ZAT en Inez is er eentje met een verhaal op zich. “Het ZAT vroeg mijn ‘klasgenoot’ Richard van der Lans, eveneens regisseur in opleiding, of hij misschien de regie wilde doen voor deze voorstellingen”, vertelt Inez. “Richard had zijn woord echter al gegeven aan Rederijkerskamer Eendracht en was dus niet meer beschikbaar. Wel nam hij de vraag van ZAT mee naar de klas en vroeg wie dit zou willen doen.” Het vervolg laat zich raden. Inez bood zich aan en zat niet veel later aan tafel bij de vereniging voor een sollicitatiegesprek. “Het klikte meteen”, zegt ze. “Dus zijn we met elkaar in zee gegaan. Daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Iedere repetitie is een feestje.” Al onderkent ze dat dat ook te maken heeft met de aard van het stuk dat ZAT ten tonele brengt. “Bij een klucht is de sfeer sowieso wat luchtiger en wordt er meer gelachen dan bijvoorbeeld bij een drama”, weet Inez, om daar aan toe te voegen dat ook de spelers zeker een grote rol spelen in de goede sfeer. “Het is een leuke club mensen”, vindt ze. “En bovendien ook nog eens een geoliede machine. Ik weet niet wat mij overkomt hier. Overal is een commissie voor. Kleding wordt geregeld en ook het decor is bijna af. Ik kom uit het studententheater, geloof mij: dingen gebeuren daar niet op deze manier.” De vraag rijst natuurlijk waarom Inez van de Kimmenade besloot om te kiezen voor een rol achter de schermen in plaats van op de planken. Na even nadenken vertelt ze: “Van kinds af aan was ik helemaal gek van dans en toneel. Maar ik mag ook graag aan de touwtjes trekken. Waar de omslag precies geweest is durf ik niet te zeggen, maar het heeft er wel altijd in gezeten.” Die stelling wordt onderstreept door haar carrière in managementfuncties en tegenwoordig als ZZP’er in een coachende rol. “Ik begeleid mensen en teams”, duidt Inez. “Mijn werk en mijn hobby –het regisseren- liggen dicht bij elkaar. Ja, dat is een weloverwogen beslissing geweest. Dit is wat ik het liefste doe, processen regisseren, dat doe ik tegenwoordig dus zowel professioneel als hobbymatig.” ‘Hobbymatig’, het mooie woord valt. Muziekverenigingen betalen hun dirigenten voor bewezen diensten en hun kunde. Is dat bij het toneel ook zo? “Dat werkt in het toneel ook zo”, bevestigt ze. “Echter, je kan er niet van leven. In mijn geval doe ik één voorstelling per jaar, eventueel –en indien mogelijk- aangevuld met een project. Dat levert niet genoeg op om je fulltime op het regisseren te kunnen storten.” Wat geen ramp hoeft te zijn, want regisseren doet Inez ook in haar vak, hetzij zonder toneel.

‘Menu Surprise’ heet de klucht van ZAT. “Het gaat over een restaurant dat geopend wordt”, verklapt ze. “Dat gaat niet goed, want op de plek waar het restaurant nu gevestigd is, zat voorheen een snackbar. Het gevolg daarvan is dat er een heleboel ‘interessante’ mensen langskomen die een succesvolle opening in de weg staan.” Doldwaas, omschrijft zij de ontwikkelingen die elkaar in rap tempo opvolgen. Dat kan men vrijdag 9 maart en zaterdag 10 maart met eigen ogen aanschouwen in Zaal Balk waar de voorstelling om 20.00 uur beginnen. Kaarten kosten 8,50 euro in de voorverkoop en zijn verkrijgbaar bij ’t Kappertje Delicatessen in Zuidhorn of te reserveren via info@hetzat.nl. “Spannend”, blikt Inez vooruit op haar afstudeerproject. “Maar de doelstelling is duidelijk. Wij willen het publiek een avond lang vermaken en laten lachen. Ik heb er vertrouwen in, want tijdens het repeteren straalt het plezier ervan af. Als de spelers hun plezier goed weten over te brengen, dan gaat het zeker goed komen.” Foto: Kristi Jungcurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here