Finalisten langs de meetlat; De jury onderweg naar de leukste bedrijven van de Streek

0
96

STREEK – De stemmen zijn geteld, de vele mooie motivaties van de stemmers zijn bekeken en de drie finalisten zijn bekend. Dat houdt in dat de jury in actie komt. Zij brengen komende donderdag een bezoekje aan de bedrijven en onderwerpen deze ondernemers en hun medewerkers aan een grondige inspectie. Want wat maakt een bedrijf nu zo leuk volgens de jury?

Ook dit jaar hebben we een jury weten samen te stellen uit verschillende windstreken en met diverse maatschappelijke functies. Elk zullen zij op hun eigen manier een bedrijf langs hun eigen spreekwoordelijke meetlat leggen. Op deze plek vertellen de juryleden Elly Pastoor (wethouder gemeente Grootegast), Loes Jansen (algemeen leidinggevende Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn) en Nico Boele (Teamleider Staatsbosbeheer) wat zij belangrijk vinden in een bedrijf en waar het ‘Leukste Bedrijf van de Streek’ volgens hun aan moet voldoen om de felbegeerde titel te bemachtigen.
Elly Pastoor is een bekend gezicht in de jury. Vorig jaar maakte zij eveneens deel uit van de brigade die de finalisten van vorig jaar moest beoordelen. Een moeilijke opgave, zo had de wethouder ervaren. Want de finalisten Bakkerij Hamersma, Best Western Hotel Restaurant Aduard en Sportcentrum Eekeburen waren zeer aan elkaar gewaagd. “Vorig jaar heb ik gelet op de manier waarop de genomineerde bedrijven samenwerken met andere partijen’, aldus Pastoor. “Daar ga ik dit jaar weer op letten. Tevens is het belangrijk hoe zij met hun medewerkers omgaan en op welke creatieve wijze zij hun klanten proberen te bereiken.” Ook zegt Elly Pastoor te gaan letten of ondernemers rekening houden met mensen met een beperking en is zij benieuwd of de genomineerden ook maatschappelijk een rol van betekenis willen spelen.
Loes Jansen 2014Loes Jansen (SWgZ) vat haar speerpunten direct samen: “Plezier, inventiviteit, samenwerking en oog voor maatschappelijke betrokkenheid!” Voorop staat voor Jansen de sfeer en het plezier dat een bedrijf uitstraalt. “Daarnaast ga ik kijken naar wat de ondernemers aan creativiteit in huis hebben om zich te onderscheiden en hoe zij zich staande houden in een dorp. Weten zij zich te verbinden met collega’s en inwoners?” Als leidinggevende bij de welzijnsorganisatie SWgZ zal zij uiteraard ook letten op de maatschappelijke betrokkenheid van de bedrijven. Bedrijven die ruimte en kansen bieden aan ‘buitengewone’ medewerkers kunnen op haar goedkeuring rekening. “Tevens vind ik het belangrijk dat er leermogelijkheden zijn voor jongeren en nieuwkomers in onze maatschappij”, stelt Jansen.

Nico Boele is teamleider van Staatsbosbeheer in het Westerkwartier en begeleid in die functie vrijwilligers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en onvrijwilligers die iets moeten terugdoen voor de samenleving. “Een aantal jaar geleden was ik gastheer van een internationaal gezelschap die op Europees niveau nadenkt over het vitaal houden van de eigen regio”, vertelt Boele. “Think global, act local. Ik ben benieuwd wat de genomineerden vanuit de eigen regio te bieden hebben voor de grotere schaal. Hoe geven zij dit vorm?” Verder mag je van een boswachter verwachten dat hij een groot hart heeft voor de natuur en vandaaruit duurzaamheid belangrijk vindt. Natuurlijk zal ik ook letten op duurzaam ondernemen”, bevestigt Boele, “maar dat is inmiddels al een breed containerbegrip geworden, en elke ondernemer zal waarschijnlijk zeggen dat hij of zij ‘uiteraard’ duurzaam onderneemt. Maar of het bedrijf zich ook onderscheidt en daar een toekomstvisie over heeft? Daar ga ik zeker naar vragen.” Staatsbosbeheer geeft ook mensen met andere mogelijkheden een kans om zich te onderscheiden binnen een goed functionerend team. Belangrijk, vindt Boele. “Kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en educatie zijn essentiële zaken voor mij. Net als het gevoel voor samenwerking binnen een bedrijf. Ik ben zeer benieuwd wat de bedrijven in deze Streek op dit vlak te bieden hebben.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here