Grijpskerk blijft op de been tegen de ‘nummer één’ ’t Fean ’58

0
54

Feansters komen pas na rust los maar falen in afwerking

SURHUISTERVEEN – Virtuele koploper ’t Fean ’58 liet een lelijke steek vallen in de titelrace. Tegen nummer zes Grijpskerk kwamen de Feansters niet tot score: 0-0. De Groningers waren maar wat blij met het punt.

Op het wedstrijdformulier stond een foutje. Grijpskerk had maar tien spelers op papier. Het leek symbolisch, want de rood-witten misten nogal wat spelers. Het rijtje was imposant: PK van der Kamp en Jorn van der Wilt (beiden geschorst), Ron Stoutmeijer (werk als piloot in Teuge), Rene Tillema en  Teie van der Hoek. Doelman Dirk Jan Postma was even vergeten op te stellen. Of ’t Fean daarvan van  de leg was is niet zeker, maar de ploeg van Mark Bosma was in de eerste helft niet vooruit te branden. Doordat ook Grijpskerk de toeschouwers in de kou liet staan- er gebeurde amper wat voor de goals- werd het een ‘zomeravond’-potje, zoals iemand het noemde. En dat, terwijl er veel belangstelling was van de media. Met name de Friese pers had weinig andere keuze. De offensieve daden van beide clubs op het kunstgras waren op een handschoen te tellen. Grijpskerk liet in de eerste helft minder zien dan de thuisclub, maar kreeg wel de kansen. Nou ja, kansjes. Een schotje van Jorin de Boer was te hoog gericht en een actie van Dajo Klunder was niet meer dan dreiging. Pas na een half uur liet ’t Fean ’58 zich gelden. Na een langdurige aanval was het Joost Nieuwenhuis die het probeerde met een lage schuiver. De bal belandde in het zijnet. De grootste kans even later kwam van de voet van Jens Hamstra. Hamstra reageerde vervolgens goed op een voorzet van Andre van der Molen. Hamstra kwam voor zijn man, maar kopte naast. ‘f Fean liet haar hoge positie- dit seizoen werd beschouwd als een ‘tussenjaar’, maar de gevallen trots van Achtkarspelen (net als Grijpskerk, maar die club kwam ooit van de eerste klasse) doet ineens mee om de hoofdprijs- nimmer zien. In de slotfase van de zeer matige eerste helft toch nog wat beleving. Een snelle Feanster uitbraak leverde een doelgerichte actie op van Nieuwenhuis. Even later een scherpe voorzet van dezelfde goaltjesdief. Met een snoekduik trof Hamstra net naast. Het slotakkoord was het mooiste van de hele eerste helft. Uiteraard was de ploeg uit het Westerkwartier het meest tevreden over de stand. Maar de meegereisde aanhang vreesde een scorend ’t Fean in de tweede helft. Die vrees was niet ongegrond, want de gastheren kwamen beduidend fanatieker uit de boxen. De eerste speelminuten na de hervatting waren leuker dan de hele eerste helft. Eerst een verre pass van Hamstra die Frank Veenstra aan de andere kant vond. De volley van Veenstra was niet ongevaarlijk. Bij het andere doel een immer sleurende Sietse Jager die op inzet verder kon, en vervolgens teruglegde op de zestien. Er zat nog net een Feanster been tussen. Het tempo lag hoger dan voor rust. Grijpskerk was voetballend de mindere, maar streed vol overgave. Een vrije bal van Wiebe Loonstra suisde hard voor het doel langs. Een gevaarlijke situatie, want er had zomaar een Grijpskerker tegenaan kunnen lopen en het was raak geweest. De thuisclub zette een tandje bij en bracht enkele wissels, die effect hadden. Anne Jasper Rispens – en later ook Edwin Notebomer- zorgde voor snelheid op de vleugel en gaf ook meteen zijn visitekaartje af. De koud ingevallen Rispens raakte zowaar de paal. Even later trof  Van der Molen de bovenkant van de lat.  Dan een discutabel moment.  Hamstra drong het strafschopgebied  binnen en kwam in botsing met een verdediger. De jonge scheidsrechter, die niet kon overtuigen, was nu wel zeker van zijn zaak: geen penalty. Het missen van kansen kon ’t Fean nog wel eens opbreken. Dat leek ook te gebeuren. Harrie Groen ging achterin gruwelijk in de fout met een te korte terugspeelbal. De Boer greep zijn kans, maar doelman Jelmer van der Meer was net even eerder bij de bal. De Ketting-ploeg trok nog eens fel van leer. Op jacht naar de 1-0. Wibo van der Werff legde de bal maar weer eens perfect achter de verdediging, waardoor Hamstra volkomen vrij kwam. De grensrechter stak zijn vlag omhoog en de arbiter ging daarin mee. Bij een volgende prima voorzet- daarmee maakte ’t Fean wel steeds indruk- van wederom Van der Molen liet de keeper los. Aanvoerder Willem van Kammen leek de bal simpel in te tikken, maar opnieuw buiten de palen. Rispens bracht Nieuwenhuis in stelling. De scherpschutter nam knap aan en wederom stond de lat in de weg. ’t Fean’58 kreeg in het tweede deel toch wel kans op kans, maar wist het net niet te raken. In de slotfase nog verwoede pogingen van de mee naar voren gekomen John Notebomer, die hoog torende en Nieuwenhuis die in een ultieme poging ook geen doel trof. Aan de andere kant had Sietse Jager een mooie lob in gedachten en daar bleef het bij. Na afloop vierde Grijpskerk de 0-0 als een overwinning. “We hadden geluk ja, maar dat geluk dwongen we ook af”, vond Jan Faber die zijn spelers omhelsde. Uiteraard waren de druiven bijzonder zuur voor ’t Fean’58, die Faber zag glunderen. Faber uit Leeuwarden, waar ook Leovardia vandaan komt. De grote concurrent  van ’t Fean ’58 in de kampioensrace…

Sportpark ’t Ketting: VV ’t Fean ’58-VV Grijpskerk 0-0; Arbiter: B. Huizinga (Groningen); Gele kaart: Raymond Pietens (Grijpskerk); Toeschouwers: 125

Opstellingen:

’t Fean ’58: Jelmer van der Meer, Wibo van der Werff, John Notebomer, Harrie Groen, Frank Veenstra (Anne-Jasper Rispens), Willem van Kammen, Jelmer de Haan (Edbert Groen), Andre van der Molen, Jens Hamstra (Edwin Notebomer), Harm Vrij, Joost Nieuwenhuis

Grijpskerk: Dirk Jan Postma, Jesse Brioels, Stephan Reker, Jordy Jorritsma, Wiebe Loonstra, Dajo Klunder (Luuk Schreurs), Jorn de Boer, Raymond Pietens, Danny Khoenkhoen, Rick Bremer, Sietse Jager

De Tweede Bal

Bij scouts denk je doorgaans aan mensen die speuren naar talentvolle spelers. De KNVB heeft ook scouts voor beloftevolle scheidsrechters. De jonge Huizinga had zo’n kritische volger langs de lijn. Nou, de meneer begon allereerst over de tenues van de clubs. “Witte banden over rode kousen mogen niet. En ook een zwarte slidingsbroek onder een witte broek is verboden”.  Over de scheidsrechter bepaald geen positief oordeel en geeft aanwijzingen per telefoon (nog een geluk dat de arbiter geen ‘oortjes’ in heeft): “Niet verder naar buiten lopen. Slap handje. Iets meer beleving. Wandelt op zijn akkertje”, luidt het commentaar. “Ik heb het idee dat hij niet weet dat er een scout is, anders zijn ze wel scherper”, zegt de scout. “De eerste vraag die ik zo’n scheidsrechter na afloop vraag is: “vind je het wel leuk?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here