Vele vrijwilligers, ijspret  en één waardeloze lul

0
82

Een mailtje vanuit Grootegast. Aan het begin van vorige week, net voordat de ‘Russische Beer’ Nederland zou bevriezen. Communicatiegoeroe Dirk Jan Westerhof meldt dat burgemeester Ard van der Tuuk donderdag, samen met zijn vrouw, een ronde zal maken langs de zes ijsbanen die de gemeente Grootegast rijk is. Om een paar rondes te schaatsen én om lekkere taarten langs te brengen voor de vrijwilligers. Terecht, zo blijkt in Niekerk. Net voordat Ard en zijn vrouw Anja arriveren bij de eerste halte in Niekerk is ondergetekende aanwezig. Er is precies genoeg tijd om een interview te doen met de voorzitter van IJsvereniging Niekerk, Oldekerk en Faan. “We hebben avonden lang doorgewerkt om mensen hier vandaag (donderdag) op het ijs te krijgen”, vertelt Oeds Bakker. De fanatieke schaatser is inmiddels op leeftijd en vindt het tijd om iets terug te doen voor de ijsbaan waar hij in zijn jongere jaren graag vertoefde. Drie Elfstedentochten en misschien nog wel meer kilometers op de Niekerker ijsbaan liggen achter Oeds. Oeds is niet de enige leren we later in de ochtend. Was de Sebaldebuurder Hepke Horinga in december niet te gast op het ‘Grote Jij Verdient Het Diner’ bij Hotel Aduard? Jawel dus. Zijn aanwezigheid was onder meer gestoeld op zijn tomeloze en jarenlange inzet voor de ijsbaan van Sebaldeburen. Net als Oeds is ook Hepke niet alleen. Alleen begin je niets. Beide heren hebben vele helpende handen die de ijsbanen in beide dorpen prepareren en zorgen dat hun dorpsgenoten kunnen schaatsen zodra Koning Winter zijn gezicht laat zien. Mijn gelijk wordt bevestigd in Lutjegast. De derde ijsbaan voor Ard van der Tuuk en zijn Anja. De laatste voor mij. Daar waar de burgervader in de middag nog de ijsbanen van Grootegast, Kornhorn en Opende aandoet, moet ondergetekende afhaken. Ook de beslissing van ‘Het Leukste Bedrijf van de Streek’ wacht. In Lutjegast krijg ik het volgende mee: “Als je nog een stukje gaat schrijven hierover, wil je dan vermelden dat zonder de inzet van  vele vrijwilligers er simpelweg niet geschaatst kan worden? Dat mensen dag, avond én nacht doorgezet hebben om goed ijs te krijgen waar het hele dorp plezier aan beleefd?” Van der Tuuk kwam dan ook niet met lege handen. Bij alle zes de ijsbanen bracht hij een lekkere taart mee voor de vrijwilligers die ervoor gezorgd hebben dat de inwoners van hún dorp met plezier hun schaatsen onder konden binden. Op de valreep, want hoe groot is de kans op ijs in maart nog? Welverdiende taarten voor mensen die vele vrije uurtjes –na hun reguliere dagelijkse bezigheden- hebben geïnvesteerd in hard werk onder barre omstandigheden voor de inwoners van hun dorp. Voor de ouderen die het ijs deze winter tot dusverre hebben moeten missen en voor het kleine jongetje in Niekerk dat met z’n blauwe stoeltje voor het eerst op het ijs stond. Het is mooi dat de Grootegaster burgervader namens zijn gemeente dit erkent en deze mensen de waardering geeft die ze verdienen. Het is nog mooier dat er mensen zijn die dit belangeloos doen voor hun dorp. Voor de leefbaarheid. Zeker in ogenschouw nemend dat sommige ijsverenigingen het best lastig hebben. Zo streng zijn de winters tegenwoordig niet meer. Het geld om de vereniging overeind te houden moet in een dag of twee, misschien drie, verdiend worden. In Lutjegast moeten gedurende het jaar zelfs aanvullende evenementen georganiseerd worden om onder aan de streep de rekening te kunnen voldoen.

En dan komt bovenstaand bericht langs op Facebook. Ook in Roden, Peize en misschien wel meer omliggende ijsbanen, zijn vrijwilligers van niet al te rijke verenigingen dag én nacht in touw geweest om hun dorpsgenoten van ijspret en schaatsplezier te voorzien. En dan kom jij langs… Met een vals 50 euro biljet… Natuurlijk hebben ijsverenigingen niet de nieuwste snufjes om valse biljetten te detecteren. Jij weet dat… Niet alleen licht je een vereniging op voor een miezerige twee euro (gemiddeld) aan entreegeld. Ook haal je 48 euro aan écht geld, ‘jouw’ wisselgeld, uit de kassa’s van deze verenigingen. Mocht je deze column lezen, weet dan dat ik uit de grond van mijn hart de laatste zin van deze column meen. Speciaal voor jou. Wat ben jij een waardeloze lul!

 

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here