De Niekerker beer is weer los in de tweede helft

0
48

Slordig Niekerk vaagt achterstand weg

NIEKERK – “Blijkbaar hebben we dat nodig”, sprak Roy Kamps na de 1-0 achterstand tegen een ONR dat een zeer povere indruk maakte. Kennelijk moet Niekerk eerst op achterstand gezet worden. Na de pauze kwamen de roodhemden als herboren op de kleedkamers en was de beer los. Zonder sprankelend te spelen werd de achterstand weggevaagd. Een paar momenten van ‘Grote Beer’ Beerlings en iets beter aanvalsspel leidden alsnog weer tot een gewone 4-2 overwinning.

Niekerk was gewaarschuwd. In het Rodense leek er geen vuiltje aan de lucht, maar kwam ONR terug van een 2-0 achterstand. Een speler van ONR kieperde de waterzak over de scheidsrechter. Kortom: er gebeurt altijd wat tussen Niekerk en ONR. En er gebeurt vooral altijd wat bij Niekerk (dat tot niet iedereens genoegen op kunstgras speelde). Dat weet trouwe Niekerk-volger Gert Jan van der Ploeg ook. “Het wordt een doelpuntje of zes”, voorspelde hij. Hij had er goud mee kunnen winnen, want het werden er precies zes goals. Daar zag het dus in de eerste helft niet naar uit. ONR had het volste vertrouwen in deze middag. Het was niet gebaseerd op voetballend vermogen. Het vertrouwen kwam door misbaksels aan de kant van Niekerk, dat in de eerste twee minuten al drie kansen kreeg. Van der Ploeg: “dit wordt lopende bandwerk”.  Maar die machine liep niet. Haperde aan alle kanten. De Roners,  wanhopig vechtend tegen degradatie, werden verder aan alle kanten voorbij gelopen. Met name Jasper Siepelinga snelde keer op keer voorbij zijn tegenstander. De afwerking was slordig. Slordigheden achterin leidden tot wat kansjes voor de in blauw gestoken Noordenvelders, die eenmaal in balbezit het ronde ding zo weer kwijt waren. Zoals zo vaak in voetbal, wanneer je zoveel kansen onbenut laat zoals Niekerk, krijg je hem een keer tegen, ook al heet de tegenstander ONR. De enige speler met potentie bij ONR, Sander Postma, greep de gelegenheid, schoot vanuit de draai bij de korte hoek hard in. De bal verdween in de verste hoek: 0-1. Niekerk riep het over zichzelf af, dat vond ook Kamps, die eraan toevoegde: “Blijkbaar heb je dat nodig”.  ONR kweekte zelfvertrouwen en dezelfde Postma kreeg nog een paar kansen en had de 0-2 zelfs op de schoen. Deze keer werkte de spits zwak af. In het resterende deel probeerde de Eekeburen-formatie de zaak glad te strijken. Met name Siepelinga kwam een paar keer door de defensie en werd in de zestien ook geraakt. Voor de scheidsrechter geen aanleiding tot een elfmeter. Wel verderop een vrije bal, die creatief werd genomen door Jeroen Beerlings (balletje over de muur op een medespeler.. Siepelinga kwam niet tot de afronding. Dezelfde speler drong even later weer door de zwakke achterste linie, passeerde zijn man en plaatste de bal in de uiterste hoek, waar de Roder doelman nog net bij kon. Aan het eind nog een mogelijkheid voor Hidde Kijf, die te hoog richtte. Met de druk nog meer naar voren en met beter veldspel werd ONR na de hervatting met de rug tegen de muur gezet. Wederom kwam Beerlings met een voorzet, die niet meteen kansrijk leek. Uiteindelijk kwam de bal voor de voeten van Edwin Zwier die van dichtbij het net vond: 1-1. Het doelpunt kwam zo snel, dat menig toeschouwer het niet gezien heeft. In de tweede helft was het Stef Zuidersma die veel vrijheid genoot aan de zijkant. Zuidersma snelde ook voorbij zijn man, Beerlings reageerde attent en schoot op miraculeuze wijze tegen de keeper aan. ‘De Beer’ kwam wat los, al was hij over de hele wedstrijd gezien niet de grote beer. Maar bij momenten toch weer geniaal en bepalend. Zo vloog de lange spits in op een hoekschop. Beerlings raakte de bal, maar de richting was nog ver te zoeken. Vervolgens zag Beerlings doelman Nick Kobes te ver voor zijn doel. Een uitgelezen kans voor een lob, maar dan op zijn Beerlings. Een geweldige poeier, hoog in het dak: 2-1. Het was het zetje wat Niekerk nodig had. Even later een weergaloze solo van achteruit van Frank Renkema, die alles wat ONR was eruit liep en beheerst inschoot: 3-1.  De ban was gebroken, het verzet van ONR ook. Al kon je van echt verzet niet spreken. Niekerk denderde als vanouds door. Hidde Kijf stoomde op, kreeg de bal bij Beerlings die voor 4-1 tekende. Het was een kwartier voor tijd. Het publiek verwachtte meer. Een prachtige bal van Beerlings- zag zijn medespeler staan- kwam op een presenteerblaadje bij Dennis Zwier, die zijn schot naast zag gaan. Dan een bombardement op het blauw gekleurde doel, dat nog kon tegenhouden. Terwijl Kamps toebeet ‘even de loopacties houden’, mocht ONR even later een vrije bal nemen. Op Messiaanse manier krulde Postma de bal over de muur en in de korte hoek: 4-2. Niekerk wilde snel orde op zaken, maar tot een monsterscore kwam het niet. Al was invaller Robin Roeters nog dichtbij 5-2. Door de zege blijft Niekerk achtste maar staat wel wat stevige in de middenmoot. Een trouwe ONR-volger noemde het een slechte pot voetbal. Daar had de Drent een punt. Maar ONR was vandaag de slechtste.

Sportpark Eekeburen: Niekerk-ONR 4-2 (0-1); Scoreverloop: 20. Sander Postma 0-1, 46. Edwin Zwier 1-1, 60. Jeroen Beerlings 2-1, 65. Frank Renkema 3-2, 75. Beerlings 4-1, 85. Sander Postma 4-2; Arbiter: Nijboer (Stadskanaal); Toeschouwers: 100

Opstelling

Niekerk: Marijn Ottens, Frank Renkema, Patrick de Pender, Jelmer Kijf (Robin Roeters), Jeroen Tjoelker (Jeroen Brandsma), Dennis Zwier, Jasper Siepelinga, Stef Zuidersma, Jeroen Beerlings, Hidde Kijf, Edwin Zwier (Patrick van der Velde)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here