Hanna centraal tijdens Niekerker Paasvoorstelling in de open lucht

0
62

Wandelend muziektheater opnieuw garantie voor spektakel

NIEKERK – In Niekerk wordt op Tweede Paasdag een bijzondere voorstelling gegeven. Voor de derde keer hebben Egbertha Lodewegen en Annemiek Hummel ‘The Passion’ in een ander –vooral een eigen- jasje gegoten en komt het wandelende muziektheater opnieuw naar Niekerk. Een avontuur dat begon in 2013 met de allereerste voorstelling ‘The Passion, The Days After’ en waar Niekerk en omstreken inmiddels reikhalzend naar uitkijkt. 2 april dus, dan staat Hanna centraal in de nieuwste Paasvoorstelling met de toepasselijke naam ‘Hanna’.

Het is 2011 als The Passion voor het eerst wordt opgevoerd en uitgezonden op televisie. Een gebeuren dat diepe indruk maakte op Egbertha. “Ik dacht direct: dat moeten we ook in Niekerk doen”, lacht ze. “Maar je wilt het niet ‘stelen’, dus bleef het eerst bij een idee.” Omdat The Passion een jaarlijks terugkerend fenomeen bleek te zijn, koos men in Niekerk voor een andere insteek. Daar waar het verhaal op televisie jaarlijks hetzelfde is met andere acteurs, besloot Egbertha haar eigen draai aan het verhaal te geven. Het mondde uit in een eerste ‘The Passion, The Days After’ dat in 2013 plaatsvond. “We merkten dat het steeds groter en groter werd”, stelt Annemiek. “Het dorp ging erachter staan en er kwamen dan ook duizend mensen af op de eerste voorstelling.” Het succes smaakte naar meer. Niet alleen bij de organiserende PKN gemeenschap, “maar ook vanuit het dorp zelf kwam de vraag of we het volgend jaar weer zouden doen”, aldus Egbertha. Gelet op de ongelooflijk hoeveelheid werk dat het organiseren met zich mee brengt, was een jaarlijks evenement niet realistisch. In 2015 besloten Egbertha en Annemiek om toch een vervolg te produceren. “Iets uitgebreider en verteld vanuit een andere perspectief”, duidt Annemiek. ‘Petrus’ heette de opvolger en liet het verhaal zien van de man Petrus die bevriend raakte met ‘ene’ Jezus. “Vandaaruit vertrekt het verhaal richting Pinksteren”, aldus Egbertha. Wederom kon het theaterstuk op de straten van Niekerk rekenen op veel publiek en nog meer applaus. Toch liet voorstelling nummer drie nog iets langer op zich wachten. “Dat komt omdat Jezus het hogerop zocht”, vertelt Egbertha lachend. “Otto, onze vaste Jezus, ging studeren en had geen tijd. Wij wilden geen andere Jezus, dus stond het hele gebeuren even stil. Daarnaast was de iets langere periode zonder voorstelling ook wel lekker. Het vergt veel van je. We doen het hier met het hele gezin. Iedereen heeft een taak of een rol. Echt, het is een drukke periode.” Annemiek onderschrijft de woorden van Egbertha. “Er komt een heleboel bij kijken”, weet ze uit eigen ervaring. “Van kleding tot decors en van muziekinstallaties tot de promotie van de voorstelling en samen het regisseren.” Het duo is trots dat alles dit jaar op rolletjes verloopt en er ook dit keer weer gebruik gemaakt wordt van livemuziek. “We hebben weleens gehoord dat mensen dachten dat alles op band stond”, zegt Egbertha. “Maar dat is dus niet het geval. Alles is live gespeeld. Ook de muzikale delen.”

Hanna dus. Wederom wordt het Paasverhaal vertelt vanuit een ander perspectief. De profetes Hanna was erbij toen Jozef en Maria hun kindje Jezus naar God brachten en vertelt op een laagdrempelige manier de belevenissen van het kindje vanaf Zijn geboorte tot aan na Zijn dood. Een traditioneel verhaal dat berust op het echte verhaal. “Ik laat de dominee het stuk altijd eerst lezen als ik het geschreven heb”, stelt schrijfster, regisseuse en actrice Egbertha Lodewegen. “Ik ben geen theoloog en wil nog wel eens de grenzen opzoeken. Spanning toevoegen. Dat is goed, maar het mag niet ten koste gaan van de feiten. Het moet wel kloppen.”

Het belooft 2 april een groot spektakel te worden in het mooie Niekerk waar men tussen 12.00 en 17.00 uur kan genieten van een doorlopende voorstelling, dat elk uur opnieuw zal beginnen vanaf dorpshuis De Rotonde. Het wandelende muziektheater is gratis toegankelijk, wel wordt er gecollecteerd om de onkosten te dekken. “We hopen weer 1.000 mensen te mogen verwelkomen en op positieve reacties”, besluit het tweetal organisatoren. “En op mooi weer met de Paasdagen. Dat zou zeker helpen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here