Een stem voor privacy

0
32

Morgen, 21 maart, is het zover. Dan mogen de inwoners van de gemeente Noordenveld naar de stembus. Een spannend moment voor de acht partijen die mee doen aan de verkiezingen. Gemeentebelangen is al jaren een gevestigde waarde in de Noordenvelder politiek en lijkt ook nu weer op weg om de grootste te worden. Geheel conform de landelijke trend waarbij steeds meer mensen kiezen voor lokale partijen. Meer dan ooit groeien de partijen zonder landelijke banden. Partijen die zich alleen richten op hetgeen zich binnen de gemeentegrenzen afspeelt en geen boodschap hebben aan landelijke besluiten, problemen en discussies. Een indicatie dat de meeste mensen in de provincie het wel gehad hebben met de ‘het moet alsmaar groter’ politiek. Iets dat in Noordenveld -meer nog dan elders- zichtbaar is, want ook de één na grootste partij is er eentje zonder landelijke banden; Lijst Groen Noordenveld.

Donderdag organiseerde De Krant ‘het Grote Lijstrekkersdebat van Noordenveld’. Een week voor de verkiezingen hebben wij de acht lijsttrekkers tegenover elkaar gezet en lieten we de mannen (!) debatteren over een aantal stellingen. Lokale stellingen over lokale vraagstukken, waarbij ook het publiek de ruimte kreeg om vragen te stellen aan de lijsttrekkers. Het bleek een gouden greep. Ruim tweehonderd mensen zochten het gezellige Snow&Co in Roden op om de frontmannen uit te horen over de standpunten van hun partij. Onder de kundige leiding van Peter Vegter werd er gesproken en gediscussieerd over wel of niet parkeren in het centrum van Roden, wat te doen met Landgoed Mensinge en hoe nu verder met de toegezegde woningen in Nieuw-Roden. Men hoorde keiharde beloftes over een bruisend Mensinge, toezeggingen over een mooi ‘verblijfsdorp’ Roden en men constateerde terecht dat geen enkele partij in Noordenveld een vrouwelijke lijsttrekker heeft. Noch een jongere lijsttrekker of iemand met een migratieachtergrond. Voorafgaand aan de avond vroeg gespreksleider Vegter wie in de zaal nog niet zeker wist op wie hij of zij ging stemmen, waarna vele handen de lucht in gingen. Na afloop wist één persoon nog niet welke vakje hij woensdag rood zal kleuren. Winst dus. En voor herhaling vatbaar. Want op 21 november is het de beurt aan het Westerkwartier om naar de stembus te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat de Krant en de Streekkrant voorafgaand aan deze verkiezingen wederom een lijsttrekkersdebat gaan organiseren lijkt bijna een zekerheidje. In Noordenveld was het een groot succes en ook voor het Westerkwartier zijn vele onderwerpen te verzinnen waarover wij de Westerkwartierder lijsttrekkers graag in debat zien gaan. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van de herindeling, de zondagopenstelling, windmolens in het Middag-Humsterland, het dorpenbeleid en vraagstukken over de leefbaarheid in de veelal kleine dorpen. Ik ga hier ongetwijfeld op terug komen, want ook u –inwoner van het Westerkwartier- wordt van harte uitgenodigd om mee te praten op deze avond. Er is op 21 november écht iets te kiezen aan de vooravond van de gemeentelijke herindeling die Zuidhorn, Leek, Grootegast en Marum laat fuseren. Blijft de nieuwe gemeente een christelijk bolwerk waarin CDA en ChristenUnie het motorblok vormen? Of kiest ook het Westerkwartier lokaal en gooit VZ Westerkwartier als gemeentebelangenachtige partij hoge ogen. We gaan het zien! Wel is alvast zeker dat het met de afwisseling wel goed zit. In ieder geval beter dan in Noordenveld. Twee partijen hebben inmiddels hun lijsttrekkers bekend gemaakt. De tussenstand; één man, één vrouw.

Dat er in het Westerkwartier morgen (woensdag 21 maart) niet gestemd wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen houdt overigens niet in dat u lekker thuis kunt blijven. Wel zijn de stembussen geopend voor het referendum over de Sleepwet. U weet wel, die wet die onze inlichtingendiensten in staat stelt om (online)communicatie van onschuldige mensen te onderscheppen. Dit allemaal in het kader van misdaad- en terrorismebestrijding. Ik hoop dat u allen massaal naar de stembus gaat. Niet alleen om voor of tegen de Sleepwet te stemmen, maar ook om de politiek te laten zien dat het referendum iets is dat we moeten koesteren. Natuurlijk hebben wij onze volksvertegenwoordigers gekozen en is het aan hun om vier jaar lang onze belangen te behartigen. Niettemin is het best goed om ze af en toe van goede raad te voorzien. Het lijkt ook nodig te zijn. Waar politici het idee vandaan halen om nietsvermoedende mensen te controleren is mij een raadsel. Gewoonweg bizar. Gelijk aan preventief fouilleren. Persoonlijk heb ik niets te verbergen. Er staan geen verborgen mapjes op mijn pc en ook mijn zoekopdrachten zullen niet veel verschillen van die van andere 37-jarige mannen. Voetbaluitslagen, snelle bolides en vooral heel veel nieuws. Mag iedereen best weten. Toch is het raar dat de overheid dit straks zomaar kan en mag onderscheppen. Gevaarlijk ook. Want wie (af)tapkraantjes plaatst kan ongewenste  lekkage verwachten. Voor mij is het duidelijk. Ik stem woensdag voor mijn privacy, en dus tegen de Sleepwet.

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here