Stormachtig Zuidhorn keihard teruggeblazen

0
37

Missen penalty komt thuisclub duur te staan

ZUIDHORN – VV Zuidhorn en FC Meppel strijden verwoed om  een plaats in de veilige zone. In het Drentse liet Meppel de kansen liggen en gingen de Groningers met de zege aan de haal. Op het kunstgras van Zuidhorn kreeg de thuisclub de grootste kansen en kreeg voor het missen de peperdure rekening gepresenteerd: 1-2.

Net als vorige week miste Zuidhorn een penalty en dat was bepalend voor het vervolg van de wedstrijd. Bij 2-0 had Zuidhorn een veilige marge gehad. Maar nadat Thijs Zwarteveen de elfmeter miste, werd in de tegenaanval raak geschoten. Het was een mentale tik aan het adres van de ploeg van Kees Bouma, die volgend seizoen ook aan het roer staat bij de groen-witten. In de tweede helft werd de genadeklap uitgedeeld door een opkrabbelend Meppel. Ja, want in het eerste deel hadden de manschappen van nieuwe trainer Richard Moes weinig te vertellen. Zuidhorn domineerde onder bijzonder lastige omstandigheden, vanwege de ijzig koude, harde wind. Nadat het eerste wapenfeit middels een dropkick  Zuidhorn flink deed schrikken, was Zwarteveen dichtbij de 1-0. De Zuidhorner kon nog net van de bal worden gezet. Vervolgens ‘de Adelaar’, Jaap Jacobs dus, die met een ferme kopstoot de keeper tot een redding dwong en even later uit een hoekschop de bal ietwat via via gelukkig op zijn hoofd kreeg: 1-0. Even later zocht Robin van der Steege- vervanger van de nog geblesseerde Laurens Bloem- opnieuw de kopsterke Jacobs, die opnieuw bijna succes had. Op een slippertje na – dezelfde Van der Steege greep achterin niet resoluut in, waardoor Rik Beers kon uithalen- was Zuidhorn de gevaarlijkste ploeg en ook de iets beter voetballende ploeg. Na een half uur drong de tengere Jos Schultinga door in het strafschopgebied en werd een halt toegeroepen. Scheidsrechter Fred Jansen wees gedecideerd naar de stip. Zwarteveen schoot slap in. Via de keeper en lat bleef de bal buiten de palen. In plaats van 2-0 werd het 1-1, net als de eerste van Zuidhorn een kopdoelpunt. Maarten van Olphen werd weinig in de weg gelegd. Nog leek er geen vuiltje aan de lucht bij twee nieuwe mogelijkheden om Meppel op ruime achterstand te zetten. Jacob, zeer op dreef in de eerste helft, schepte zichzelf een kans na het winnen van kopduels. Vanuit een onmogelijke hoek schoot ‘de Adelaar met gif in de klauwen’ op het doel. Doelman Stijn Koch moest alle zeilen bijzetten.  Vervolgens bracht een doorkopbal van Jacobs  Jos Schultinga in riante scoringspositie, maar faalde in de afronding. En bij een te zachte terugspeelbal kreeg Schultinga nog een gelegenheid, maar werd tijdig verdedigd. In de tweede helft tapte Meppel uit een ander vaatje. Was Zuidhorn in de eerste helft feller, na rust was Meppel fanatieker. En gaf nu ook aanvallend de toon aan. Zuidhorn verloor de controle en was in balbezit erg slordig. Het leidde tot vele kansen voor de gasten. Zuidhorn kwam sporadisch terug in de wedstrijd. Jacobs probeerde een lob, die mislukte. De anders zo trefzekere Jacobs bleef na de pauze droog staan. In de zestigste minuut ging de toch al niet sterk spelende Ruben Kooistra in de fout. Daardoor kwam het wederom tot een tegenstoot, die resoluut werd afgemaakt door Rick Meijer: 1-2. Zuidhorn maakte in balbezit te veel fouten. Voorin was het niet overtuigend. In het slotdeel werd breekijzer Jan Peter Steenbergen nog ingebracht, maar ook hij kon het verschil niet maken. Een volgende troef was Jasper van der Woude. De 1-3 leek eerder in de maak. Marcel Groothof- het was niet zijn beste dag – voorkwam erger en pareerde de inzet. In de blessuretijd werd het nog hectisch voor het doel van Meppel, dat alles wegroeide wat voor de voeten kwam. Zuidhorn probeerde het met de moed der wanhoop en op goed geluk, maar Vrouwe Fortuna was niet op de hand. Na een stormachtig begin draaide de wind en knakte de ploeg van Kees Bouma, die Meppel nu in de nek heeft.

Sportpark Joh. Smitpark: VV Zuidhorn-FC Meppel 1-2 (1-1); Scoreverloop: 13. Jaap Jacobs 1-0, 30. 1-1 Maarten van Olphen, 60. Rick Meijer 1-2; Arbiter: Fred Jansen; Gele kaart: Nick Smilde, Steven Knotters, Hans Mansveld, Perryn de Kant (allen Meppel); Toeschouwers: 90

Opstelling Zuidhorn: Marcel Groothof, Daan Kocken (80. Jasper van der Woude), Ronnie Spijkerman, Robin van der Steege, Tom Spijkerman, Ruben Kooistra, Jos Schultinga, Bart Brandts Buijs, Jaap Jacobs, Thijs Zwarteveen, Kevin van der Kooi (70. Jan Peter Steenbergen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here