Paasommegang nieuwe traditie in Grijpskerk

0
82

“Vanuit de kerken, voor iedereen; we verbreken de muren en komen naar buiten”

GRIJPSKERK – De PKN Kerk en de Gereformeerde Vrijgemaakte Kerk in Grijpskerk hebben de handen ineen geslagen om samen een nieuwe traditie neer te zetten. De Paasommegang. “Door de kerken, maar voor iedereen”, vertelt Johan Feitsma enthousiast over de telefoon. De woorden van Feitsma klinken overtuigend dus spreken we af in Grijpskerk, het dorp waar het allemaal moet gaan gebeuren en op 31 maart –allicht- een nieuwe traditie wordt geboren. De kerk verbreekt de muren en treedt naar buiten met een gezellig en leerzaam ommetje langs de kerken voor jong, oud, gelovig én niet-gelovig.

We schuiven –iets verlaat- aan tafel bij Feitsma thuis, waar inmiddels ook Lena Kloppenburg, Atze Landman, Bert Bulder, Ineke Bos en Johan Feitsma zelf zijn aangeschoven. “Nu ontbreken Robert Bouma en Bert Lesman”, somt Atze de andere initiators op. “Vooral jammer dat Lesman er niet is, want uit zijn brein is deze Paasommegang ontsproten.” Bert Lesman is verbonden aan de PKN Kerk in de Nicolaas Grijpstraat waar jaarlijks een Paaswake op het programma staat. Atze: “Hij wilde dit graag van binnen uit de kerk naar buiten brengen. Andere groepen erbij betrekken en de muren verbreken.” Ineke legt het idee uit dat de zevenkoppige organisatie uiteindelijk heeft opgetuigd. “We lopen langs de vier kerkgebouwen die Grijpskerk rijk is. Of eigenlijk; indien mogelijk, erdoorheen. De ene deur in en vervolgens de andere deur weer uit.” De tocht zal in totaal een kleine kilometer wandelen zijn, vult Lena aan. “Waarbij op elke locatie iets te beleven is.” Elke locatie heeft een eigen thema die past in het grote plaatje. Johan: “Welbekend is de Passion. Nu is die naam beschermd, dus zo noemen wij het niet, maar ons initiatief sluit wel perfect aan bij het Goede Vrijdag-verhaal van de Passion.” Stille Zaterdag is het overkoepelende thema waarvan het verhaal op de vier kerklocaties verteld wordt. “Stille Zaterdag is de dag dat Jezus van deze wereld was”, duidt Bert Bulder. “Het was een groot rouwproces, waarbij zijn leerlingen zichzelf afvroegen hoe dit nu allemaal verder moest.” De eerste locatie, het kerkje op het Kerkplein –tevens de startlocatie- staat in het teken van ‘Vervliegende Hoop’. “Jezus zijn leerlingen dachten dat hij koning zou worden, en nu is Hij dood.” Vanaf het Kerkplein wordt de gang ingezet richting ‘De Vermaning’, waar Gert Sennema de muzikale omlijsting zal verzorgen. “Gert zijn aanwezigheid, zijn muziek, is verbindend”, stelt Ineke. “Door hem erbij te betrekken hopen we te laten zien dat deze tocht niet alleen voor kerkelijke mensen leuk is, maar dat iedereen van harte welkom is. Gert is van het hele dorp.” Via ‘De Vermaning’ gaat de tocht naar de Vrijgemaakte Kerk aan de Groningerstraatweg, waar eveneens beide deuren voor iedereen geopend zijn. Pieter Kars van de Kamp en Wietze Kuperus spelen op deze locatie popsongs en beelden de ‘Bevrijding’ uit. “Er gloort weer wat hoop”, aldus Atze, “het graf is open dus rijst de vraag: Wat is er gebeurt?” De eindbestemming laat zich raden; de PKN Kerk aan de Nicolaas Grijpstraat waar het thema ‘De Opstanding’ centraal staat en een nieuw tijdperk aanbreekt. Bert: “We gaan van donker naar het licht.” Het begin van een nieuwe Paastraditie? Het zou zomaar kunnen, want het idee is mooi, muzikaal, verbindend en origineel. Zeker omdat de stoet met letterlijk veel tamtam door de Grijpskerker straten zal trekken. Een heuse Trommelaar moet ervoor zorgen dat de tocht niet onopgemerkt voorbij gaat en gaat voorop in de kerkentocht. Dus hoort u op zaterdag 31 maart de trom. Kom dan naar buiten, sluit aan en loop mee. Uiteraard bent u ook om 20.00 uur welkom op het Kerkplein om de hele tocht mee te maken. Het evenement wordt kundig in goede banen geleid door Joke Kraakman die op elke locatie het spektakel aan elkaar zal praten. De boodschap vanuit de organisatie voor iedereen: “Wees welkom!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here