Coalitie Achtkarspelen kan door, maar zonder wethouder Antuma

0
130
Achtkarspelen - afscheid klaas antuma

BUITENPOST – Het college van CDA, ChristenUnie en PvdA in de gemeente Achtkarspelen kan door. Dat bleek woensdagavond toen in de raadszaal de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend werd gemaakt. De PvdA verloor weliswaar een zetel, maar door de winst van één zetel door het CDA ontstaan er geen problemen. Wel moet de ChristenUnie op zoek naar een nieuwe wethouder, Klaas Antuma houdt het voor gezien.

Daags na de uitslagenavond kan CDA-lijsttrekker Jouke Spoelstra de winst nog maar nauwelijks bevatten. “De ambitie om te winnen was er wel, maar landelijk zaten we iets in de min,” vertelt hij. “Ook kwamen er in Achtkarspelen twee partijen bij.” Deze twee partijen, GroenLinks en de PVV, haalden beide slechts één zetel. Daarmee hebben ze net zoveel invloed als de VVD had en houdt. Deze partij wist haar zetelaantal niet te vergroten. Wel komt er namens de partij een nieuwe gezicht in de raad: Freddy Hoekstra.

Winst was er verder bij Gemeentebelangen Achtkarspelen. De partij haalde 81 stemmen meer dan vorig jaar, maar kon daarmee niet rekenen op een extra zetel. Grote verliezer in Achtkarspelen is de FNP. Waar de partij bij de vorige verkiezingen nog een monsterzege haalde met zes zetels, moet nieuwbakken partijleider Tjibbe Brinkman daarvan er weer twee inleveren. De partij dook van 3030 naar 2004 stemmen.

Wethouder Antuma stopt ermee

Deze week starten de coalitieonderhandelingen, waarbij het initiatief ligt bij het CDA. Deze partij hoopt haar beide wethouders, Jouke Spoelstra en Harjan Bruining, te behouden. Al is dat volgens Spoelstra geen zekerheid. “Het zou een optie kunnen zijn, maar er zijn ook scenario’s waarin we dat niet doen. Het is een heel diplomatiek antwoord, maar zo zitten we er oprecht in. We gaan met alle partijen in gesprek.” Spoelstra sloot voor de verkiezingen de PVV al uit als coalitiepartner. Dat doet hij nog steeds, maar hij wil in gesprek. “Ik hoop dat we kunnen doorpakken. Het zou mooi zijn als er snel een nieuw college zit.”

Dat nieuwe college zal dan in ieder geval wethouder Klaas Antuma moeten missen. De 61-jarige wethouder van ChristenUnie-huize wil naar eigen zeggen ruimte maken voor een jongere generatie. Wie het stokje van hem moet overnemen is nog onduidelijk, maar daar zal vermoedelijk snel verandering in komen.

Leestip: volgende week blikt wethouder Klaas Antuma in deze krant terug op de afgelopen collegeperiode en kijken we met hem naar zijn plannen voor de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here