“Lokale kennis van huidige welzijnsorganisaties onmisbaar”

43
183

Onduidelijkheid over welzijnswerk Westerkwartier

ZUIDHORN – Bij een nieuwe gemeente hoort een nieuwe welzijnsorganisatie. Eén integrale en allesomvattende toegang die alle zorg- en hulpvragen op de juiste manier moet verwerken. Eén organisatie die het buurt- en jongerenwerk in de vier Westerkwartiergemeenten moet gaan uitvoeren, problemen moet constateren en ingrijpt waar nodig. Zoals zoveel plannen; op papier klinkt het goed. De vier gemeenteraden van Zuidhorn, Marum, Grootegast en Leek kregen deze week allen dezelfde vraag. Of zij akkoord konden gaan met het aanstellen van één nieuwe organisatie die middels een Europese aanbesteding zou worden gekozen. De gemeenteraad van Zuidhorn is het eens dat er één ingang moet zijn richting het sociaal domein. Maar daar houdt de liefde voor het voorstel dan ook op. “De lokale kennis van onze huidige welzijnsorganisaties is onmisbaar.”

“Het creëren van één toegang tot het sociaal domein schept duidelijkheid”, klonk het positieve begin van het CDA-betoog van Geertje Veenstra. Wel zette zij kanttekening bij het proces waar de huidige welzijnsorganisaties te weinig bij betrokken zijn geweest. “Er zit veel kennis en ervaring bij huidige organisaties”, vindt Veenstra wijzend op onder meer de eigen Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ). “Het lijkt erop dat wij afscheid gaan nemen van het goede werk dat hier in Zuidhorn wordt verzet. Werk dat niet verloren mág gaan door een aanbesteding.” De CDA-fractie zet vraagtekens bij de noodzaak om een nieuwe stichting aan te wijzen om het huidige takenpakket over te nemen. “Graag zouden wij willen dat er meer duidelijk wordt over het lot van onze welzijnswerkers. Is er straks plek voor de medewerkers van bijvoorbeeld SWgZ en Vluchtelingenwerk?” Veenstra kreeg bijval van haar ChristenUnie-collega Irene van Essen die zich hardop afvroeg hoe deze aanbesteding moest gaan verlopen. “Ik weet dat SWgZ graag mee zou doen bij het aanbesteden, maar dat zij als relatief kleine partij de druk voelen van grotere en meer kapitaalkrachtige partijen. Gelet op de kennis die lokaal voorhanden is mogen wij toch aannemen dat lokale partijen een serieuze kans krijgen bij het meedingen naar de aanbesteding.” GroenLinks-frontman Klaas-Wybo van der Hoek ging nog een stapje verder en noemde SWgZ ‘de positieve uitzondering op de regel’. “Over het algemeen kunnen wij stellen dat het maatwerk binnen het Sociaal Domein in het Westerkwartier goed geregeld is. Echter, de collectieve ondersteuning, zoals buurtwerk, ondersteuning van verenigingen en het bevorderen van samenlevingskracht is onvoldoende ontwikkeld in het Westerkwartier. Met uitzondering van Zuidhorn, waar SWgZ met hun buurt-, vrijwilligers- en jongerenwerk wel op de goede weg is en prima werk levert.” Wat achterblijft bij coalitiepartij GroenLinks is een bittere smaak, waarbij een goed functionerend SWgZ, en daarmee ook de inwoners, de dupe dreigen te worden van de aanstaande herindeling en de bijbehorende plannen omtrent het welzijnswerk. Van der Hoek vreest, zoals een Wmo-adviesraad bevestigt, een kaalslag in het welzijnswerk waar vertrouwde gezichten plaats moeten maken. Samen met CDA, CU en PvdA diende GroenLinks dan ook een motie in met één hele duidelijke opdracht voor het college van B en W; maak je sterk om de lokale kennis van de huidige organisaties te behouden. Ergo, neem zoveel mogelijk welzijnsmedewerkers over en zorg dat je de vrijwilligers dichtbij en tevreden houdt. Ook D66, PvdA en de VVD waren kritisch op het voorstel. René Westerhoff-Dijkinga (VVD): “Ik krijg jeuk van een Europese aanbesteding. Dit zou gewoon lokaal moeten gebeuren.” Verder wezen de partijen op de met rasse schreden naderende deadline. Op 1 januari 2019 fuseren de gemeenten Zuidhorn, Leek, Marum en Grootegast en is de nieuwe gemeente Westerkwartier een feit. Een gemeente die het vooralsnog zonder welzijnswerkers moet doen, want in december 2017 zijn lopende verplichtingen –inclusief bijbehorende subsidies- met de welzijnsorganisaties per 1 januari 2019 definitief opgezegd. Ondertussen zitten medewerkers van de organisatie in onzekerheid over hun toekomst. Jongerenwerker Freddy Plat gaf recent in deze krant aan zijn jongerenwerk in de gemeente graag voort te willen zetten. Onder welke vlag? Dat is van ondergeschikt belang als het maar op dezelfde manier gebeurt. Plat kent de buurt, de mensen en heeft inmiddels een vertrouwensband opgebouwd met veel kwetsbare jongeren(groepen). Kennis die straks allicht verloren gaat. Wethouder Bert Nederveen, die ook zijn waardering voor SWgZ uitsprak, onderkent dat er sprake is van tijdsdruk, maar wil toch zorgvuldigheid in acht nemen. “We zijn bezig geweest met de organisaties die momenteel in de vier gemeenten opereren om te kijken of we deze konden laten samenwerken. Er bleek al snel sprake te zijn van verschillende organisaties in verschillende werkgebieden, met afwijkende visies en niet overeenkomende belangen. We kunnen als gemeente samenwerking niet verplichten, dus het heeft even geduurd voordat er duidelijkheid was.” Tevens gaf Nederveen aan voorstander te zijn van een lokale stichting voor het welzijnswerk. “Maar die kan bij een aanbesteding eventueel ook uit het Westen komen”, meent hij, “of alsnog een samenvoeging zijn van huidige organisaties. Voor nu kan ik alleen partijen oproepen om vooral dat te bieden wat onze inwoners nodig hebben.”

 


Dijksterhuis: “Status aparte voor vluchtelingen absolute noodzaak”

ZUIDHORN – Eén integrale ingang voor het Sociaal Domein roept vraagtekens op bij Vluchtelingenwerkster Coraline Dijksterhuis (foto). “Vluchtelingen horen niet thuis in de basisondersteuning”, sprak zij richting de raad. “Zij zitten niet op de nullijn, maar daar vaak nog onder. Er is een taalbarrière en sprake van een cultuurverschil. Om hen te helpen heb je mensen nodig met de juiste kennis en met het juiste netwerk. Mensen die goede begeleiding kunnen bieden waardoor veel problemen voorkomen kunnen worden.” Het schrikbeeld van Dijksterhuis is vlakbij. In de toekomstige gemeente Het Hogeland om precies te zijn waar, volgens Dijksterhuis, chaos heerst. “Mensen lopen financiële regelingen mis en verlenging van verblijfsvergunningen en/of gezinsherenigingen worden niet of te laat aangevraagd. Met alle gevolgen van dien”, aldus Dijksterhuis over wat zij noemt ‘Hogelandse praktijken’. Zij geeft als belangrijkste reden dat de vrijwilligers in Het Hogeland geen huisbezoeken meer mogen doen maar dat vluchtelingen geacht worden naar het spreekuur te komen. “Daardoor loopt het wekelijkse spreekuur over en worden mensen ongedane zaken weer naar huis gestuurd. Eerder kwamen daar gemiddeld acht vluchtelingen op af, tegenwoordig zijn dat meerdere tientallen. De druk op de vrijwilligers is enorm, waardoor vluchtelingen niet meer worden geholpen en verkeerde adviezen krijgen.” Dijksterhuis vertelt dat een behoorlijke groep vluchtelingen zich inmiddels heeft georganiseerd en in opstand is gekomen. “Dat moeten we hier voorkomen. Belangrijke voorzieningen moeten we straks in de nieuwe gemeente toegankelijk houden. Of een goede manier. Dat houdt in dat Vluchtelingenwerk een eigen rol moet krijgen binnen het Sociaal Domein van de gemeente Westerkwartier. Die status aparte is een absolute noodzaak.”

Desgevraagd geeft SWgZ aan dat zij blij is met de betrokkenheid en erkenning van de raad en dat dit voelt als een ondersteuning van het werk dat zij uitvoert. “Er is lang en zorgvuldig gewerkt aan het opbouwen van de vernieuwde organisatie waarbij leefbaarheid, participatie en het ondersteunen van vrijwilligers een hoofdrol hebben en jongeren serieus genomen worden in wat zij nodig hebben. Opgebouwde goodwill en wederzijdse bekendheid in de dorpen en met samenwerkingspartners waaronder Vluchtelingenwerk staan aan de basis van het werk en dat mag niet verloren gaan. Inwoners hebben houvast nodig van beroepskrachten die kundig zijn in het ‘nieuwe werken’ en die zij kennen en vertrouwen”, aldus Loes Jansen.

43 REACTIES

 1. I simply want to say I’m beginner to blogging and certainly enjoyed your blog. Likely I’m likely to bookmark your blog . You really come with tremendous articles. Thanks a lot for sharing your website page.

 2. One thing is that while you are searching for a education loan you may find that you will need a co-signer. There are many conditions where this is true because you will find that you do not employ a past credit history so the mortgage lender will require that you’ve got someone cosign the borrowed funds for you. Good post.

 3. We absolutely love your blog and find many of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on some of the subjects you write regarding here. Again, awesome web site!

 4. One other important issue is that if you are an older person, travel insurance pertaining to pensioners is something you must really take into consideration. The older you are, the harder at risk you might be for getting something poor happen to you while in most foreign countries. If you are never covered by a number of comprehensive insurance coverage, you could have a few serious issues. Thanks for revealing your good tips on this blog.

 5. Thanks , I’ve recently been searching for information about this topic for a while and yours is the greatest I’ve found out till now. But, what concerning the conclusion? Are you certain in regards to the source?

 6. Simply desire to say your article is as astounding. The clearness on your put up is just great and that i can think you are an expert on this subject. Fine together with your permission let me to take hold of your feed to stay updated with approaching post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 7. This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 8. I was curious if you ever considered changing the layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 9. I believe that avoiding highly processed foods could be the first step for you to lose weight. They will often taste very good, but refined foods currently have very little vitamins and minerals, making you consume more in order to have enough vigor to get with the day. Should you be constantly having these foods, transferring to grain and other complex carbohydrates will help you to have more power while consuming less. Good blog post.

 10. As I site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

 11. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch! “To be 70 years young is sometimes far more cheerful and hopeful than to be 40 years old.” by Oliver Wendell Holmes.

 12. A person essentially help to make severely posts I might state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the research you made to make this particular publish extraordinary. Fantastic task!

 13. I haven¡¦t checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 14. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great info being shared freely out there.

 15. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

 16. Hello this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 17. Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

 18. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in actual fact purchased me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying more on this topic. If possible, as you turn out to be expertise, would you thoughts updating your weblog with more particulars? It is highly helpful for me. Massive thumb up for this weblog publish!

 19. Hey very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m glad to search out numerous useful info right here within the publish, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 20. certainly like your website but you need to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll certainly come back again.

 21. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 22. Very good website you have here but I was curious if you knew of any forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of community where I can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Appreciate it!

 23. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 24. obviously like your web-site but you need to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth on the other hand I’ll definitely come back again.

 25. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 26. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

 27. Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 28. I cling on to listening to the rumor talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

 29. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 30. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this superb blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group. Chat soon!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here