“Samen lopen met je dochter, dat is dé kers op de taart”

0
144

Lopen voor Compassion; maak het verschil

NOORDHORN – “Nee, wij zijn geen hardlopers. Maar armoede raakt ons wel.” Het is de eerste zin van Fré Kooi uit Noordhorn over zijn aanstaande hardloopavontuur voor de Muskathlon in Ethiopië. Voor Compassion, een internationale, christelijke kindsponsororganisatie die in 25 ontwikkelingslanden meer dan 1,9 miljoen kinderen de kans geeft op een leven zonder armoede. Alleen gaat hij niet. Samen met zijn dochter Kirsten is Fré druk aan het trainen voor de halve marathon die gelopen dient te worden onder zware omstandigheden. 21 kilometer lang afzien ligt in het verschiet. “Maar het is voor een goed doel”, verklaart Fré zijn inzet. “Bovendien loop ik samen met mijn dochter. Dat is dé kers op de taart en alleen al een goede reden om alles uit de kast te halen.”

Fré en Kirsten zijn geen hardlopers dus. “Maar dat maakt niet uit”, stelt Fré. “Op televisie zie je beelden en die grijpen ons aan. En ik vind dat als iets jou emotioneert, je daar iets mee moet doen.” En dat doen vader en dochter. “Iets dat buiten onze comfortzone ligt”, bekent hij. “Maar dat is misschien wel goed. Het zorgt ervoor dat we ons blijven beseffen dat we dit niet voor onszelf doen, maar voor de kinderen in Hosanna, Ethiopië.” Fré is enthousiast en datzelfde geldt voor zijn dochter Kirsten. “Sowieso lijkt het mij leuk om eens naar Afrika te gaan”, vertelt de 17-jarige scholiere. “De combinatie Afrika met een goed doel maakt het alleen maar meer speciaal. Een hele ervaring waar ik zeer naar uit kijk.” Toch heeft ze nog een lange weg te gaan, vindt ze. “Vroeger heb ik veel gevolleybald. Sport vind ik en ik mag graag in beweging zijn. Het opstarten was geen probleem, ik train graag. Maar de rust bewaren om mezelf niet direct de vernieling in te lopen is lastiger. Ik ben vrij onrustig van mezelf en dat is iets wat je bij het duurlopen niet kan gebruiken.” Compassion, Hosanna en Ethiopië zijn inmiddels ter tafel gekomen, maar het hele idee behoeft allicht iets meer uitleg. Fré: “Compassion adopteert als organisatie niet één kind dat binnen een arme gemeenschap ‘geluk’ heeft en bovenuit springt, maar een heel dorp. Ze hebben nu het Ethiopische dorpje Hosanna geadopteerd en zorgen ervoor dat de kinderen aldaar voeding, begeleiding en scholing krijgen. Dat gebeurt vanuit lokale kerken en projectmatig. Het is dus geen sponsoring van één jaar, waarna de kinderen het weer zelf moeten zien te rooien, maar een hele opvoeding. Compassion ondersteunt alle kinderen uit het dorp en tilt een hele generatie naar een hoger niveau, zodat deze op latere leeftijd hun kennis weer door kunnen geven aan hun kinderen.” Daarvoor is wel geld nodig, legt Kirsten het idee achter het gesponsorde hardloopevenement uit. Met zo’n negentig deelnemers vertrekt de familie Kooi richting Hosanna dat 900 kilometer van de hoofdstad af ligt. Achtergebleven gebied, vragen wij. Veel armoede inderdaad, bevestigen vader en dochter. “Elke deelnemer neemt –minstens- 10.000 euro aan sponsorgeld mee”, vertelt Kirsten die zelf al bijna haar doel heeft behaald. “Maar meer is altijd welkom, want het principe is vrij simpel; des te meer geld wij meenemen, des te meer kinderen geholpen kunnen worden.” Het bedrag dat beide hardlopers tot nu hebben verzameld is tot stand gekomen door diverse leuke en ludieke acties op poten te zetten. Kirsten meldt dat Frouwina Bloem de kaarten voor de kaartenactie heeft gemaakt en ook nog eens uren aan het schminken is geweest op de kerstmarkt in Zalencentrum Balk. Allemaal voor het goede doel Compassion. “We zijn er nu ruim een jaar mee bezig”, aldus Fré. “Met trainen maar ook met het inzamelen van geld. Dat lijkt lang, maar het valt in de praktijk reuze mee. Want wat is een jaar? Je doet gewoon je best en daarna heb je voor altijd hun leven ten goede veranderd.” Kirsten vult haar vader aan: “Het verrijkt jezelf ook. Door niet alleen aan jezelf te denken verbreed je je blik. Het is mooi om voor iemand anders het verschil te kunnen maken. Wij -ook ik- vinden het normaal dat we een dak boven ons hoofd hebben, eten op tafel en wat voor luxe wel niet. Dat is elders niet zo vanzelfsprekend…” Wijze woorden van een jongedame die uitkijkt naar 25 mei, de dag waarop de gang richting Ethiopië wordt ingezet om vervolgens op 2 juni de 21 kilometer lange halve marathon te volbrengen. Op grotere hoogte, in ijlere lucht en onder warme omstandigheden. Makkelijk wordt het niet, beseffen beiden. “Maar dat mag de pret niet drukken, we weten waar we het voor doen”, besluit Kirsten.

Ook u kunt vader Fré en dochter Kirsten steunen in hun missie en een bijdrage doen voor Compassion en de Muskathlon. De snelste weg naar hun speciale pagina op de site van de Muskathlon is door simpelweg ‘Muskathlon Kirsten Kooi’ of ‘Muskathlon Fré Kooi’ te zoeken via Google. Alle donaties komen één op één ten goede aan het project van Compassion, daar Fré en Kirsten de reis en het verblijf zelf bekostigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here