‘Tweede Wereldoorlog Dichterbij’ voor basisschoolleerlingen Grootegast

0
21

“Denk erom dat dit nooit weer gebeurd”

GROOTEGAST – De Tweede Wereldoorlog heeft onnoemlijk veel slachtoffers gemaakt en vele gezinnen verscheurd. Ontelbare verhalen zijn verteld en landelijk is er jaarlijks veel aandacht voor het leed dat de oorlog heeft aangericht. Maar hoe zit dat nu dichterbij huis? Wat heeft zich in de eigen gemeente afgespeeld? Afgelopen week werden de leerlingen van de groepen 7 en 8 uit de gemeente Grootegast in het Bevrijdingsmuseum  meegenomen naar de oorlogsjaren in de eigen gemeente. Een leerzame ervaring, zo bleek uit de reacties.

“Wij willen leerlingen kennis laten maken met de oorlog in eigen omgeving”, stelt Anna van der Molen, één van de organisatoren die in diverse gemeenten deze lesstof aanbiedt. “Dat doen we onder meer middels een vraaggesprek met een ooggetuige uit die tijd. Hier in Grootegast is dat deze week meneer Wegter uit Niekerk. Hij zal vertellen hoe het er in de oorlog aan toe ging in de voormalige gemeente Oldekerk en ook kinderen mogen hun vragen aan hem stellen.” Ademloos luisterden de kinderen naar de verhalen van Wegter die vertelde dat in zijn toenmalige gemeente geen joden woonden. “Wel in Leek, Zuidhorn en Grijpskerk”, vertelt hij. “Mensen die zijn afgevoerd en nooit terug zijn gekomen.” Oldekerk kende veel evacuees uit andere gebieden van het land, zoals Scheveningen, die onderdak kregen in de noordelijke dorpen. Een mooie anekdote volgt op de vraag hoe hij de bevrijding op 14 april 1945 had beleefd. “Ik was destijds 17 jaar”, begint Wegter. “De Canadezen kwamen en brachten chocolade en sigaretten mee. Deze werden verdeeld onder de jeugd. Het was fijn om eindelijk weer eens het Wilhelmus te kunnen zingen. Na de bevrijding bleek ook hoeveel mensen in het verzet zaten. Zoveel, dat had ik nooit gedacht.” Het vragenuurtje werd afgesloten met een klare boodschap van de inmiddels 90-jarige Wegter. “Het doet mij goed om als 90-jarige man deze verhalen aan jullie te kunnen vertellen. Er zit een les in. Denk erom dat dit nooit weer gebeurd. Het is aan jullie.” Naast het luisteren werd er ook een bezoek gebracht aan het Bevrijdingsmuseum waar de exposite werd bekeken. Anna van der Molen: “En we nemen de leerlingen mee naar buiten om de monumenten en graven te bezoeken. In elke gemeente is de oorlog nog zichtbaar en dat laten wij ze deze week zien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here