Anna Kuipers schittert met Europees Jeugdorkest in Utrecht

0
104

“Geweldig! Ik zit nu nog op een roze wolk”

STROOBOS/UTRECHT –  Anna Kuipers uit Stroobos heeft een bewogen week achter de rug. De talentvolle 21-jarige bugeliste ontving recent een uitnodiging om mee te spelen met het Europees Jeugdorkest, een brassband bestaande uit de grootste muzikale talenten uit twaalf Europese landen. Vader en muziekdocent Jappie Kuipers is trots op zijn dochter. “Er zit maar één bugel in een brassband, dus is dit best een hele eer. Een kroon op haar carrière tot dusverre.”

Het avontuur van Anna begon vorige week al in Ede, alvorens zij met de geselecteerde muzikanten naar Utrecht trok waar afgelopen weekend in Tivoli het Europese Brassband Kampioenschap werd gehouden. “Daar komen de beste brassband van Europa samen om te strijden voor de Europese titel”, duidt Jappie. “Inclusief de Wâldsang uit Buitenpost die zich als Nederlands kampioen heeft geplaatst.” Het Europese Jeugdorkest is de slagroom op de taart, een schitterende aanvulling op wat an sich al een muziekspektakel is en speciaal voor dit evenement samengesteld. Uiteraard spraken wij ook met Anna zelf, net voor en een dag na het overweldigde muziekweekend in Utrecht. “Het is druk en intensief”, vertelt zij tussen de concerten op vrijdag door. “Maar ontzettend leuk en gezellig. Ik ben hier samen met nog drie andere meiden uit Friesland, dus dat is prima.” Op de vraag of het communiceren met de andere Europeanen net voortvarend verloopt als met de meiden uit eigen regio moet ze lachen. “Ja hoor. De meeste spreken Engels en met de Italianen kom je ook een heel eind met handen en voeten. Bovendien, zodra we muziek maken vervallen alle problemen en weten we allemaal wat we moeten doen.” Na een week repeteren gaat het grote werk bijna beginnen. “Of eigenlijk is het al gestart”, zegt ze. “Donderdag hebben we gespeeld voor de uitslag van de solistencompetitie en ik ga zo (vrijdag red.) op weg naar de officiële opening op het gemeentehuis van Utrecht voor een concert. Zaterdag hebben we groots Galaconcert, waarbij wij samen spelen met andere bands en groepen.” Na het Farewell-concert op zondag keert Anna huiswaarts. “Dan hoop ik een geweldig weekend te hebben gehad. Maar dat zal ongetwijfeld goed gaan komen.” Maandag blijkt het –na flink te hebben uitgeslapen- inderdaad allemaal goed te zijn gekomen. “Ik zit echt op een roze wolk”, vertelt ze. “Zoveel nieuwe indrukken en zoveel goede muziek. Het is een geweldig weekend geweest. Vooral het Galaconcert van zaterdag was een schitterende ervaring. We kregen daar een luid en groot applaus, echt een kippenvelmomentje!” Een weekend dat nog een tijdje na blijft zingen, zegt ze. “Druk, maar o-zo leuk. En dat samen met een bijzonder getalenteerde groep muzikanten. Ik had het niet willen missen.” Normaal gesproken speelt Anna Kuipers bij CMV Oranje in Grootegast en Gloria Deï uit Gerkesklooster-Stroobos. Met beide orkesten werd zij afgelopen jaar wereldkampioen in hun eigen divisies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here