“Vrijwilligers zijn onmisbaar voor een leefbare samenleving”

0
1320

Zuidhorn zet vrijwilligers in het zonnetje

ZUIDHORN – Vele vrijwilligers in de gemeente Zuidhorn zullen ongetwijfeld met een glimlach terugdenken aan het grote Vrijwilligersfeest van vorig jaar. Zalencentrum Balk was deze dag omgetoverd tot een grote ‘evenementenhal’ waar vrijwilligers in de watten werden gelegd en konden genieten van heerlijke hapjes, leuke activiteiten en bovenal een flinke dosis gezelligheid. Een succes, noemt vrijwilligerscoördinator Esther Pleizier de eerste editie met recht. “Ik ben dan ook blij te mogen vertellen dat er een tweede editie volgt! En wel op 24 mei aanstaande. Dan verwelkomen we graag wederom alle vrijwilligers uit de gemeente.”

Het evenement is een mooi één-tweetje tussen de gemeente Zuidhorn en de Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn (SWgZ). “Vrijwilligerswerk is zo ontzettend belangrijk”, vindt Esther. “Denk je eens in hoe  onze samenleving eruit zou zien zonder vrijwilligers. Die is dan gewoon onleefbaar.” Pleizier vertelt over hoeveel vrijwilligers er nodig zijn om allerlei klussen voor diverse organisaties te klaren. “Sportclubs draaien op vrijwilligers, kerken, steunpunten”, somt ze op. “En dan heb je nog de vrijwilligers die zorgtaken in bijvoorbeeld De Nieuwe Wierde in Grijpskerk op zich nemen of in hun vrije tijd topevenementen als KanaalPOP en Serious Request weten op te tuigen. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, want het is er allemaal. Maar zo vanzelfsprekend is het natuurlijk allemaal niet.” Zij is dan ook blij dat de gemeente Zuidhorn dit onderkent en waardeert. “En het dus voor het tweede jaar op rij ook financieel mogelijk maakt om een knalfeest te organiseren voor deze belangrijke groep mensen.” Vorig jaar kwamen liefst 150 mensen af op het Vrijwilligersfeest in Balk. “Dit jaar gaan we voor de 200”, lacht ze. Aan het programma zal het in ieder geval niet liggen, want dat zit ook dit keer ramvol leuke bezigheden, heerlijk eten en goede muziek. “En dat allemaal uit de gemeente Zuidhorn hè!”, duidt ze. “Veel ondernemers en organisaties verlenen hun medewerking en helpen belangeloos mee om er wederom een onvergetelijke dag van te maken. Dit is écht een Zuidhorner product.” Uiteraard willen wij ook van Esther weten wat we allemaal kunnen verwachten op 24 mei. “Poeh”, begint ze om daarna in één adem door te halen: “Straattheater, stoelmassages, yoga, workshops, lezingen, creatieve activiteiten, een High Tea en in de avond natuurlijk livemuziek.” Want ook dit jaar loopt het feest van de vrolijke middaguurtjes door in de gezellige avonduurtjes. Van beautybehandelingen naar het Rad van Fortuin en van een lezing over het ontstaan van het Westerkwartier en het Middag-Humsterland naar de muzikale noten van DJ Stoffer Meijer. “Met als hoogtepuntje misschien wel een verrassing van het college van B en W”, licht Esther een tipje van de sluier op. “Vorig jaar zou het college ook iets doen, maar dat kon toen geen doorgang vinden. Wel werd er op het feest een videoboodschap getoond van Bert Swart die aankondigde volgend jaar –dit jaar dus- wel iets te gaan doen. Dat is helaas niet meer mogelijk, maar het college lost alsnog zijn belofte in.” Aanmelden voor deze leuke dag kan tot 16 mei via steunpuntwelzijn@swgz.nl. Bij aanmelding graag naam, woonplaats en de vrijwilligersorganisatie vermelden. De High Tea biedt ruimte aan maximaal 200 vrijwilligers en daarom geschiedt deelname op basis van volgorde van aanmelding. Op de foto Esther Pleizier (rechts) samen met de dames die het grote feest der Zuidhorner vrijwilligers mogelijk maken.