Grijpskerk te lief voor de kampioenen

0
16

Erehaag voor Friezen mooi gebaar maar…

GRIJPSKERK – Het was een mooi gebaar van de spelers Grijpskerk, die voor de wedstrijd een erehaag vormden en applaudisseerden voor de kampioenen , die van ’t Fean ’58. Grijpskerk bleef aardig voor de Friezen door legio kansen te missen. Daardoor bleef de kersvers tweede klasser op de been. Pas in de eindfase zette Grijpskerk nog eens serieus aan. Maar het was te laat: 1-2. Jan Faber leek net een conducteur van de trein, wist precies wanneer de wedstrijd afgelopen was. Faber rekende de drinkpauzes erbij. Maar de leidsman liet niet nog eens vier minuten doorspelen.

Grijpskerk maakte nog een miniem kansje op de nacompetitie. De roodhemden hebben zich nog aardig omhoog gewerkt. Door de 5-1 zege afgelopen midweek klom Grijpskerk naar de vijfde plaats. “Dat had ik enkele weken geleden niet verwacht”, bekent Jeen Broeils. En dan de trotse tweede klasser. De mannen van Mark Bosma zijn niet van de kar gedonderd om de eenvoudige reden dat er geen kar uit de stal was gehaald. Het zou te veel risico’s inhouden..  Eerst de erehaag.  “Waar zijn de tijden gebleven, dat Grijpskerk eerste klasser was en de Enk een onneembare vesting?”, vroegen de wisselspelers van de thuisclub. ’t Fean ’58 was in ieder geval uitgefeest en begon ontketend. Na mistasten van Grijpskerk kon Andre van der Molen volleren, maar trof net naast het doel. “Kappen nu met dat respect”, foeterde Faber op zijn spelers, die te lief waren voor de tegenstander. Het elftal begreep de boodschap en Ron Stoutmeijer begon aan zijn befaamde rush en schoot voor het eerst op het doel. Bij de tweede aanvalspoging kwam de spits nog verder, maar bij het eindschot struikelde hij over zijn eigen benen. Na onnodig gebrei van Grijpskerk-zijde kwam het weer tot een gevaarlijke Feanster tegenoffensief. De steekbal van Jens Hamstra was prima op Erwin Vos. Doelman Postma was net even eerder bij de bal. “Hoe kan het nou dat die nummer 10 (spelmaker Van der Molen) al 444 keer vrij staat”, vroeg Faber zich af. Om eraan toe te voegen: “wij reageren, zij anticiperen”. Gemor onder de spelers en op de Grijpskerker bank.  Er ging veel fout. Na een half uur eindelijk een beste kans voor Sietse Jager, waarbij de actieve Stoutmeijer  weer aan de voorbereiding stond. De volley van Jager ketste af. Even later een domme overtreding van Jorn van der Wilt die Hamstra van de sokken liep, in de beruchte zone. Ondanks een ‘ik doe toch niets’ belandde de bal op de stip. Van der Molen die nooit een penalty mist, behalve vorige week, faalde ook nu niet: 0-1. Een doelpunt had deze trage wedstrijd nodig. Van der Wilt probeerde zijn fout goed te maken en gaf scherp voor. Bij de indraaiende bal knalde Teie van der Hoek keihard tegen de keeper aan. Dit was dan weer even te veel van het goede. Even later een voorzet van Brian Tefi. Stoutmeijer probeerde een soort radslag in de lucht. Een prachtige actie…voor de foto. Tefi koos vervolgens weer het hazenpad en trapte vervolgens in zijn eigen schijnbeweging. Het waren amusante momenten in een verder zomeravondpotje. In het resterende deel dicteerde Grijpskerk. Vlak voor de thee was Stoutmeijer dichtbij de 1-1, de trap met de buitenkant schoen werd gepareerd door Jelmer van der Meer. In de tweede helft werd het pas echt leuk. Grijpskerk liet enkele vloeiende aanvallen zien. Jesse Broeils speelde in op Jager, maar het verlossende schot ontbrak. Grijpskerk rook haar kans tegen een behoudener spelend ’t Fean en drukte door. Een sterke actie van Tefi die bij zijn tegenstander wegdraaide strandde op de keeper. Een uitval leverde nog een behoorlijke kans op voor Van der Molen die – kreeg de bal op een presenteerblaadje van invaller Joost Nieuwenhuis- inschoot, maar de met de wreef genomen bal zwaaide af. Dan weer een knap opgezette aanval- via ‘PK’ Van der Kamp en Jorin de Boer. Wederom bleef het verlossend schot uit. In de laatste twintig minuten werd het zelfs spectaculair. Stephan Reker haalde een inzet van Nieuwenhuis, die de keeper al gepasseerd was, van de lijn. Harm Vrij schoot vervolgens via de keeper tegen de paal. Postma stortte zich op de rebound. Het was een opleving bij de Friezen, die weer druk zetten. Maar Grijpskerk leek het laatste woord te hebben. De jeugd zorgde voor nieuw elan. Dajo Klunder punterde op het doel na een wervelende actie. In de herkansing mikte ook Luuk Schreurs net naast. De 1-1 was verdiend geweest. De scheidsrechter zocht dekking bij een kanonskogel van Broeils. Maar de kans op 0-2 had Van der Molen die onthutsend uithaalde in riante positie. PK dan,  die het strafschopgebied binnendrong en tegen de keeper botste. Geen penalty. Terwijl Grijpskerk ‘hoog druk’  zette viel de 0-2 toch. Nieuwenhuis- nog twijfelend over contractverlening- mocht rechtdoor naar het doel: 0-2. Een minuut later toch de 1-2. Klunder gaf breed op Joost Schoenmaker, die wel het doel vond. “Nog acht minuten”, dacht Faber. Een voorzet van Schoenmaker werd net niet verlengd en dezelfde Schoenmaker- de jeugd komt eraan- gaf Klunder de scoringskans, maar trof het verkeerde net. “Nog 4 minuut 30”, riep ‘conducteur’  Faber. Maar hij kreeg zijn minuten niet. En ook niet het verdiende punt.  De trein stopte….

Grijpskerk-’t Fean ’58 1-2; Scoreverloop: 32. Andre van der Molen 0-1, 87. Joost Nieuwenhuis 0-2, 88. Joost Schoenmaker 1-2; Arbiter: Bakker (Ameland); Gele kaart: Joost Nieuwenhuis (’t Fean ’58); Toeschouwers: 90

Opstellingen

Grijpskerk: Dirk Jan Postma,  Jesse Broeils, Jorn van der Wilt, Stephan Reker, Pieter Kars van de Kamp, Jorin de Boer, Brian Tefi (77. Joost Schoenmaker),  Danny Khoenkhoen, Ron Stoutmeijer (60. Dajo Klunder), Teie van der Hoek, Sietse Jager

’t Fean ’58: Jelmer van der Meer, Wibo van der Werff, Jelte Bottema, Harrie Groen, Edbert Groen (Joost Nieuwenhuis), Jelmer de Haan, Erwin Vos (52. Willem van Kammen), John Notebomer, Jens Hamstra, Andre van der Molen, Harm Vrij

Ster van het Veld:  Ron Stoutmeijer (Grijpskerk). Probeerde te stralen en deed dit ook bij vlagen. Het was de laatste wedstrijd voor de spits, die piloot is en door de aantrekkende economie weer kans heeft op een baan in de luchtvaart. Stoutmeijer, die zijn hele leven al bij Grijpskerk speelt en 55 doelpunten maakte, kreeg een welverdiende publiekswissel,  bloemen en ingelijste foto. Als dank voor bewezen diensten…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here