Aardbevingen bedreigen historische Schipvaart

35
266

“Je blijft bezig met het herstellen van de scheuren”

OLDEHOVE – “Er zijn mensen die meer aardbevingsschade hebben.” De woorden van Dingena Biester klinken bijna verontschuldigend. Samen met man Paul is zij de trotse bewoner van het huis dat de Englumstraat en de Schipvaart in Oldehove aan elkaar knoopt. “In 1936 is dit huis gebouwd”, wijzend op de oude uitstraling van het mooie pand. Een woning die op het oog in goede staat lijkt te zijn. En dat ook is, volgens Dingena. “Maar dat komt dan vooral om we hier constant bezig zijn met herstelwerkzaamheden. Eindeloos. Er komt geen einde aan.”

Toch zegt Dingena nog van geluk te mogen spreken. “Verderop richting Electra staat de Natuurboerderij van Jan Enne Haack. Hij en zijn vrouw hebben al voor tienduizenden euro’s aan schade moeten herstellen.” Daarbij heeft Haack het ‘geluk’ te beschikken over een zogenoemde nulmeting én eigen meetapparatuur. “Daardoor kunnen ze niet anders dan zijn schade vergoeden.” Hoe anders dat is in het historische hart van Oldehove blijkt uit de woorden van Dingena. Achter haar huis wijst ze in het rond naar de huizen van haar buren, uitleggend hoeveel schade elk huis heeft. “Voor zover ik –en de buren zelf- weten”, zegt ze. “Ik vertelt altijd aan iedereen dat ze regelmatig foto’s moeten nemen van hun huis. Aan alle kanten. En die foto’s goed moeten bestuderen, lettend op veranderingen en scheuren.” Zelf heeft zij inmiddels al een flinke collage op haar computer staan. “Noodzakelijk”, vertelt ze hoofdschuddend. “Als je goed naar ons huis kijkt zie je dat we aan de voorkant vele voegen opnieuw hebben moeten laten doen en aan de zijkant van de woning zelfs noodgedwongen een deel van de buitenmuur hebben moeten vervangen. Dat betekent overigens niet dat we er nu weer jaren tegenaan kunnen. Ook in de nieuwe gedeeltes van onze muur en in onze voegen zitten scheuren.” Bevingsschade, weet zij zeker. “Nieuwe muren, dubbel gebakken stenen en nog lopen de scheuren er dwars doorheen.” Experts zijn wezen kijken en spreken liever van C-schade, oftewel niet-aardbevingsgerelateerde schade. “Mooie anekdote”, vervolgt Dingena. “We hebben hier zo’n expert gehad. Hij keek naar onze woning en wist het zeker; dit is bevingsschade. De erkenning bleef echter uit en na een tweede bezoek ontkende dezelfde man dat de schade was veroorzaakt door de aardbevingen. En weet je? Er wordt ook gewoon slecht gemeten. Tiltmeters zijn verschrikkelijk belangrijk, maar missen massaal in deze regio. Een stabi-alertmeter kost 5.000 euro per jaar en dan krijg je als (lokale) overheid alles op een begrijpelijke manier aangeleverd. Het hele Middag-Humsterland kan met vier meter gedekt worden. Het is allemaal niet bijzonder moeilijk, maar men laat het gewoon na.” Het is frustrerend dat experts spreken van c-schade, zegt ze. “Dat is namelijk óók niet aan te tonen. Ze hebben het over oude huizen, achterstallig onderhoud en wat niet allemaal meer. Nou, ook de nieuwere woning in deze contreien worden getroffen en van achterstallig onderhoud is hier in ieder geval geen sprake.” De vraag of de gemeente genoeg actie onderneemt levert een genuanceerd antwoord op. Dingena: “De gemeente is tegen fracken. En ik geloof dat wel hoor, echt. Maar er gebeurt zo weinig. Het is allemaal zo halfslachtig, bijna lief. Misschien dat het probleem zichzelf oplost na de herindeling. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe de verschillende partijen die meedingen naar de zetels in dit verhaal staan. En ik denk grote delen van deze regio met mij. Het is namelijk niet per se een probleem van Oldehove. Je hebt de gasopslag bij Grijpskerk en er loopt eveneens een opslag onder Leek (vanuit Langelo red.). Daarnaast kan je in het Westerkwartier nog geen kilometer fietsen zonder een installatie van de NAM tegen te komen.” De Nederlandse Aardolie Maatschappij is genoemd. De grote boosdoener, vindt Dingena. “Wie goed kijkt ziet dat middels fracken een gasveld wordt vergroot. Overal waar ooit gefrackt is ligt nu een groter veld.” Tevens begrijpt Dingena niet dat er gas gewonnen wordt voor de energievoorziening op een manier die zoveel energie kost. “De NAM verhoogt de druk om het gas sneller omhoog te krijgen. Daarvoor is een machine nodig die op zijn beurt weer grote hoeveelheden energie verbruikt. Veel energie verbruiken om gas op te pompen om energie te maken. Ongelooflijk. We zijn raar bezig.” Dingena Biester heeft zich samen met Dorpsbelangen Oldehove verenigt met diverse Dorpsbelangenverenigingen uit andere omliggende dorpen om samen de bevingsproblematiek te bespreken en te kijken naar passende oplossingen. “Samen sta je sterker nietwaar?”, besluit ze. “Bovendien, hier worden de Schipvaart en de omliggende oude kern bedreigd. Dat is natuurlijk in omliggende dorpen als Kommerzijl, Munnekezijl en Pieterzijl niet anders. Om nog maar te zwijgen van de bodemdaling rondom Grijpskerk met haar gasopslag.”

35 REACTIES

 1. My spouse and I stumbled over here from a different website and thought I may as well check things out.
  I like what I see so i am just following you. Look forward to looking into your web page repeatedly.

 2. I do consider all of the ideas you’ve offered
  for your post. They’re very convincing and can certainly work.
  Still, the posts are very quick for newbies.

  May you please lengthen them a little from subsequent time?
  Thanks for the post.

 3. I think the admin of this web site is genuinely working
  hard for his web site, for the reason that here every information is quality based data.

 4. I just want to mention I’m all new to blogging and site-building and actually enjoyed this web site. More than likely I’m likely to bookmark your website . You actually come with perfect articles. Thanks a bunch for sharing with us your web site.

 5. Your style is so unique compared to other folks
  I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll
  just bookmark this web site.

 6. I want to to thank you for this wonderful read!! I absolutely loved every little bit of
  it. I have you book marked to check out new stuff you post…

 7. I think this is among the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

 8. Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the
  favor”.I’m trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use
  some of your ideas!!

 9. Thanks so much for giving everyone remarkably brilliant opportunity to check tips from this website. It’s usually so brilliant and also full of amusement for me and my office colleagues to visit your blog at minimum thrice every week to read the new things you have got. And lastly, I am also certainly amazed with your wonderful thoughts you serve. Some 3 ideas in this post are undoubtedly the very best we’ve ever had.

 10. I do love the way you have framed this concern and it does indeed provide me some fodder for thought. On the other hand, through just what I have witnessed, I simply just hope as the comments pack on that people today keep on point and don’t start upon a soap box involving some other news of the day. Anyway, thank you for this fantastic piece and while I can not agree with the idea in totality, I regard the perspective.

 11. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

 12. I was curious if you ever considered changing the page layout of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
  Maybe you could space it out better?

 13. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & aid other users like its aided me. Good job.

 14. Another issue is that video gaming has become one of the all-time main forms of fun for people of various age groups. Kids engage in video games, and also adults do, too. The actual XBox 360 is amongst the favorite games systems for folks who love to have hundreds of games available to them, and also who like to play live with people all over the world. Thank you for sharing your thinking.

 15. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand.

  It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post,
  I will try to get the hang of it!

 16. Simply want to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 17. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice procedures and we are looking to trade methods with others, why not shoot me an email if interested.

 18. Thanks for your publication. I also believe laptop computers are becoming more and more popular these days, and now tend to be the only type of computer included in a household. It is because at the same time that they’re becoming more and more affordable, their working power keeps growing to the point where there’re as robust as desktop computers coming from just a few in years past.

 19. I want to express my thanks to you for bailing me out of this setting. Because of researching through the internet and meeting views which were not helpful, I believed my entire life was well over. Existing without the solutions to the problems you’ve fixed as a result of this short article is a critical case, and those that could have negatively damaged my entire career if I had not come across your website. Your good natural talent and kindness in controlling all the things was very useful. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a stuff like this. I can also at this point look ahead to my future. Thanks for your time so much for your specialized and result oriented guide. I will not be reluctant to refer the blog to any individual who desires care about this issue.

 20. Just desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply spectacular and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 21. I used to be very happy to search out this net-site.I wished to thanks in your time for this excellent read!! I positively having fun with each little little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 22. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re incredible! Thanks!

 23. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 24. Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!

 25. I just couldn’t go away your web site before suggesting that I extremely loved the standard information a person provide to your guests? Is going to be again incessantly to check up on new posts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here