Hermi Jansen kleurt het kerkje van Den Horn nog iets mooier

0
227

“Je denkt dat je inspiratie nodig bent, maar inspiratie komt vaak onderweg wel”

DEN HORN – “Het zal zo’n vijftien jaar geleden zijn dat mijn man en ik vanuit Hoogeveen naar Den Horn zijn verhuisd”, vertelt Hermi Jansen. We zitten in het kerkje van Den Horn, samen in de kerkbankjes tussen de kleurrijke werken van de creatieve Hermi. Het schattige kerkje in het dorp is een prachtige plek voor een expositie, dat behoeft geen uitleg. Wel hoe een kunstzinnige vrouw in het kerkje terecht komt met haar schitterende werken. “We wilden absoluut –na Hoogeveen- nog ergens anders gaan wonen.” Het werd Den Horn. Een sprong in het diepe, dat zeker, zegt ze. “Maar wat een mooie omgeving hebben we hier nietwaar?”

In Hoogeveen was Hermi Jansen al bezig met zijde-schilderen. Ze ontdekte de magie van kleuren en vormen en besloot lessen te volgen om zich verder te ontwikkelen. “Dat was ook nodig, vond ik zelf”, lacht ze. “Ik dacht echt dat ik niet kon tekenen. Dat bleek mee te vallen. Het talent bleek wel degelijk aanwezig. Maar wie bereid is om zich de technieken aan te leren en –nog belangrijker- wil leren kijken, die kan een heel eind komen.” Het ‘leren kijken’ heeft ze vooral geleerd door veel te fotograferen. Het vangen van dat ene mooie beeld op de gevoelige plaat. “Ik heb uren op mijn knieën gezeten voor die mooie bloem en dat perfecte plaatje”, zegt Hermi. “Let wel, in de tijd dat we nog niet digitaal fotografeerden en iedere afdruk ook raak moest zijn.” We zien de fotografie terug in de werken van Hermi die uit het dagelijks leven lijken te zijn gegrepen. Wapperende bloesjes aan de waslijn, landschappen en stillevens. Zaken die men overal en elke dag tegen komt. “Naast ‘alledaags’ is ook ‘kleurrijk’ op mij van toepassing”, vertelt Hermi. “Zo ben ik. Ik zoek het positieve op en dat zie je terug in mijn werk. Kleurrijk dus.” In het kerkje van Den Horn hangen een bijzonder groot aantal schilderijen van de schilderes. Zowel acryl als aquarel valt op. “Ik werk graag met beide”, meldt ze om daaraan toe te voegen dat aquarellen wel haar voorkeur heeft. “Dat zijn schilderijen die je moet laten ontstaan. Je moet van te voren uitdenken wat de effecten zijn van hetgeen je doet en wat je er uiteindelijk mee wilt bereiken. Die manier van werken prikkelt mij enorm.” Waarop ook het woord ‘inspiratie’ valt. “Ja, inspiratie”, lacht ze. “Dat kan in alles zitten. Als we hier in deze omgeving kijken is er genoeg te zien om geïnspireerd te raken. Maar wat vooral helpt is het doen. Je denkt dat je inspiratie nodig bent, maar dat hoeft niet per se. Inspiratie komt vaak onderweg wel. Zoals al eerder gezegd, je moet iets durven laten ontstaan.” Terwijl we voorafgaand aan de expositie in de kerkbankjes het gesprek voeren lopen de eerste bezoekers van de expositie het kerkje al naar binnen om ‘stiekem’ een sneak-preview te krijgen. “Er komen hier veel fietsers langs”, weet Hermi. “Dat zij hier, bij dit kerkje, even van de fiets afstappen en binnenlopen zodra de deur open staat is de kracht van deze locatie. Het culturele middelpunt van Den Horn, waar inwoners nog altijd zorgen voor de invulling van een leuk programma zodat het kerkje zijn huidige functie blijft behouden.” Er is veel te vertellen over het kerkje van Den Horn, zegt Hermi Jansen die cursussen heeft gevolgd bij Agnes van Eupen, Joke Klaveringa en Irma Reimert. “Om mezelf te blijven ontwikkelen.” En de historie van de schitterende locatie? Daarover is zoveel te vertellen dat we daar zeker nog eens mooi artikel aan gaan wijden.

Wie de mooie, kleurrijke werken van Hermi Jansen wil bezichtigen is op zondag 20 en maandag 21 mei (Pinksterdagen) welkom in het kerkje van Den Horn, van 13.00 tot 17.00 uur.