De Lauwers: Toch nog weer vrolijke gezichten in ’t Meertenust

0
12

Blauw-witten worstelen en komen boven

WARFSTERMOLEN – Periodekampioen De Lauwers heeft de titel allang uit het hoofd gezet, al was dat in theorie nog mogelijk. De mannen van Nico Roorda hadden het hoofd al bij de aanstaande nacompetitie. De wedstrijd tegen VVT had achteraf weinig om het lijf. Typerend was dat de blauw-witte formatie weer alle moeite had met dit ‘kleintje’, zoals vaker dit seizoen. Zo klein was VVT ook weer niet. Bert Jager schoot De Lauwers naar de benauwde overwinning: 2-1.

Opvallend vrolijke gezichten in en rondom ’t Meertenust. Spelers kwamen voor het duel tegen VVT lachend uit de ‘boxen’. De stemming zat er letterlijk goed in. Daarvoor zorgde Pieter Kits, vader van Niels, die een live optreden verzorgde in de kleedkamers. Die lach bleef op het gezicht van de spelers van de thuisclub, die al vroeg een 1-0 voorsprong vierden. Nadat eerst Bert Jager op de voeten van de keeper schoot, was het even later clubtopscorer Martijn Fokkema, die van een meter of 20 een vrije bal niet hard maar wel zuiver inschoot: 1-0. De ploeg uit Twijzelerheide kreeg ook een paar kansjes en liet zich over het geheel niet onbetuigd. Voor vijfde klasse begrippen werd er aardig gevoetbald, op een puike grasmat en onder ideale omstandigheden. In het zesdorpengebied was het windstil en dat is het in het ‘lege’ Lauwersgebied nooit. De Lauwers is in potentie een vierde klasser, waarin het vorig seizoen uit kelderde. In een ver verleden acteerde de grensclub zelfs op tweede klasse-niveau. Die tijden zijn ver weg, maar er is toekomst op het Meertenust. Terug naar de wedstrijd, waarin het groengekleurde VVT zowaar de lakens begon uit te delen. VVT heeft een paar rappe mannetjes, waar De Lauwers de handen vol aan had. Uit een voorzet van een van die kwikzilverachtige spelers, Geale Walda, kreeg de boomlange spits een beste kopkans, maar kon ondanks zijn lengte de bal niet raken. De vrolijke gezichten van De Lauwers werden somber. VVT was eenvoudigweg beter. Al was het in periodes. De gastheren namen het commando weer over. Een hoekschop van Sander Wilpstra – een van de betere spelers-  leidde tot twee scrimmages voor het doel.  Uiteindelijk kwam het tot een uithaal van dezelfde Wilpstra, die recht op het doel vuurde, maar net iets te hoog richtte. Martijn Fokkema haalde even later de achterlijn, gaf de voorzet op maat, Bauke- Pieter Nieuwenhuis kreeg zijn hoofd er wel tegenaan, maar kon er geen richting aan geven. De wedstrijd golfde heen en weer. De fase van VVT was weer aangebroken. Een dwarrelschot bleek niet ongevaarlijk. Doelman Marcel Kempenaar kreeg het druk. Na 35 minuten opnieuw een gevaarlijk moment. Een speler van VVT werd in de zestien aangespeeld en ging onderuit. Al dan niet vastgehouden. Scheidsrechter Albada wilde niets van een strafschop weten. In de rust werd bekend dat Rood Zwart Baflo met 3-1 voor stond, waardoor de titelaspiraties definitief in de ijskast konden.  In het tweede bedrijf begon de zesdorpenclub (slechts één speler, Jacob Grijpma, woont in Warfstermolen, thuishaven van De Lauwers)  sterk. Vedette Fokkema gaf een geweldige steekbal op Frans van Wieren die attent reageerde en al glijdend op het doel mikte. Een pracht van een kans, maar deze vond geen doel. In minuut 53 werd de bal voor het andere doel geslingerd, waarna Robert Ozinga hands maakte. Kempenaar dook naar de goede hoek en pakte de inzet van Alex van der Veen nog  voor de paal klemvast. Toch werd het even later alsnog 1-1. Dezelfde Van der Veen trof met een geplaatst schot van afstand alsnog doel. Het was wel een terechte gelijkmaker. VVT was minstens gelijkwaardig aan De Lauwers, waar Ellery Paauw ontbrak vanwege een schorsing. De Roorda-mannen namen de macht vervolgens weer over. Invaller Wiebe Zuidersma onderschepte een bal op het middenveld, gaf door op aanvoerder Jager, die door dribbelde en overtuigend in de korte hoek uithaalde voor 2-1. Ondanks deze geweldige domper gaven de Friezen niet op. In het slotkwartier omzeilde Walda de buitenspelval, kreeg alle ruimte, maar schoot wild over. Na nog een hachelijk moment voor het doel van Kempenaar een ultieme gelegenheid voor Walda, die opnieuw over schoot. Het is het manco van VVT, dat moeite heeft met scoren en daardoor zo laag staat. En De Lauwers, dat erkende dat het niet goed heeft gespeeld. Maar ja, de negende overwinning is een feit. Alle reden voor een glimlach. Het vizier is nu gericht op de nacompetitie, waarin het volgens clubman Oedse Paauw – of het nu tweede of derde wordt- moet spelen tegen een van de stadse ploegen Blauw Geel, VVK  of GRC. Bij een tweede plaats wacht in de volgende knock-outronde de winnaar van het duel van Friese Boys. Wordt De Lauwers derde dan wacht na de stadse uitschakeling de klasse waarin Lycurgus uitkomt. Eindigt De Lauwers tweede dan speelt het twee keer thuis (wanneer de eerste gewonnen wordt). Bij een derde plaats speelt het de tweede wedstrijd uit. “Uitclubs worden benadeeld, maar gezien onze goede ervaring heeft De Lauwers daar geen last van.”  Alles hangt af van de laatste wedstrijd, uit bij Ternaard, de eveneens gedegradeerde club van oud-De Lauwers-trainer Gerlof Kootstra. Daarover is leider Erik Brouwers wel duidelijk:  “Die willen we niet verliezen.”

De Lauwers-VVT 2-1: Scoreverloop: 4. Martijn Fokkema 1-0, 58. Alex van der Veen 1-1, 66. Bert Jager 2-1; Arbiter: Albada (Wommels): Gele kaart: Bauke-Pieter Nieuwenhuis (De Lauwers), Remi Kootstra (VVT);  Toeschouwers: 75

Opstelling De Lauwers: Marcel Kempenaar, Robert Ozinga, Thomas Nieuwenhuis, Jacob Grijpma, Barry Nauta, Luit Zuidersma (64. Wiebe Zuidersma), Sander Wilpstra, Frans van Wieren, Martijn Fokkema (58. Niels Kits), Bauke-Pieter Nieuwenhuis, Bert Jager

De Tweede Bal:

Nico Roorda is terug op het oude nest. En dat is te merken. De leraar zorgt voor een lach op het gezicht. Gerlof Kootstra was ook een goede trainer, maar verder eigenzinnig. Roorda heeft de gewoonte om voor de wedstrijd aan iedere toeschouwer snoepjes uit te delen. Ook de persvertegenwoordiger wordt niet vergeten. Onder het mom van ‘hest wat te doen’. Dat VVT schreeuwde om een penalty deed hij af met “niet druk om maken”. En als een bal in de bossen wordt geschoten en spelers er niet snel induiken: “er zit geen wolf in hoor.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here