Fc. Grootegast terug naar derde klasse; Opende wil barrage ontlopen

0
63

STREEK – De meeste prijzen worden op de laatste speeldag verdeeld. De kaarten zijn bijna geschud. Dat geldt zeker voor Grootegast dat gedegradeerd is. Zuidhorn speelt in ieder geval nacompetitie. Opende kan de barrage nog ontlopen. De Lauwers is al met het hoofd bij de nacompetitie (zie verslag elders).

VV Buitenpost, dat vorige week de punten cadeau gaf aan Be Quick Dokkum, streed tegen PKC wel voor de drie punten.  Maar de Peizer Kring Combinatie opende al vroeg de score en kwam ook op 2-0. Buitenpost probeerde met verzorgd voetbal te aanvallen, maar werd pas in de eindfase sterker. Doelman Marvin Heidstra voorkwam met een aantal reddingen een grotere achterstand dan de uiteindelijke 3-0.  Fc. Grootegast moet een stapje terug doen. Het doek is gevallen tegen Joure: 1-2 nederlaag. “Extra pijnlijk is dat we bij winst de strohalm hadden en dat we de beste wedstrijd van het seizoen hebben gespeeld”, sombert Jan Haan. “We waren een klasse beter, gaven niks weg, maar afmaken was weer het manco. Er waren zes situaties bij, waarbij het eindstation niet bereikt werd. Ik kan de jongens niks kwalijk nemen. Ze hebben er alles aan gedaan. Net als in Joure viel de winnende in de laatste minuut. Er had veel meer ingezeten, dat is het verhaal van het seizoen.”  In die andere tweede klasse hangt Zuidhorn er nog aan. Zuidhorn kan de nacompetitie niet meer ontlopen, ondanks de 4-3 thuiszege op Nieuwleusen. “Meppel en Groen Geel blijven maar winnen. Maar dit geeft wel weer vertrouwen”, vindt Kees Bouma. Bouma doelt op het feit dat zijn elftal drie keer van een achterstand terugkwam. Bepalend was de inbreng van de 21-jarige Robin van de Steege, die in eigen doel schoot, waardoor het 2-3 werd, maar tevens twee strafschoppen verzilverde. De tweede betekende de winst in de laatste minuut.  Zuidhorn kan nog een plekje stijgen, wat gevolgen heeft voor het programma in de nacompetitie. Zuidhorn krijgt dan het thuisvoordeel. Kampioen ’t Fean ’58 deed meer dan haar sportieve plicht tegen Waskemeer. De Feansters wonnen met negen man van Waskemeer.  De winnende 2-1 werd gemaakt door Anne Jasper Rispens. En dus was het opnieuw feest bij ’t Fean dat niks wil weten van teugels laten vieren, tot grote bewondering van coach Mark Bosma.   Grijpskerk won in Zwaagwesteinde. “Normaal een zware dobber, maar nu niet”, lacht leider Jeen Broeils. “Zwaagwesteinde stond er goed voor in de periode en had deze bij een overwinning ook gepakt”.  De mannen van de Enk staken daar een stokje voor. Zwaagwesteinde gooide heel veel energie in de strijd, de accu was leeg vanaf minuut 1 van de tweede helft. Twee identieke doelpunten van PK Van de Kamp, betekende 0-2. Er kwam nog een ‘Barcelona’-doelpunt, zoals Broeils het noemde, overheen: 0-3. “We speelden een fantastische tweede helft, met een piepjong elftal. We hebben de vijfde plaats stevig in handen”, aldus een tevreden leider. Niekerk verloor van het tegen lijfsbehoud spelende Stadspark. “Niekerk was inspiratieloos, het was weer een uitwedstrijd”, sprak Roy Kamps. Na de 1-0 was Stadspark uitgeblust en kreeg Niekerk de kansen, maar sloeg niet toe. Tot de zestien ging het goed. “Maar Stadspark had een muur gebouwd en daar kwamen er niet doorheen. Niet snel handelen, verkeerde keuzes”, zag Kamps als oorzaken, die tevens vond dat Marijn Ottens de 2-0 had moeten hebben. Met een derde spits erbij probeerde Kamps het duel te kantelen. Gert-Jan de Vries maakte de 3-1 en kreeg een grote kans op 3-2, maar dat feest ging niet door. Het bleef 3-1. “ Als we volgende week winnen hebben we veertig punten. En dan hebben we in het tweede jaar in de derde klasse, met een nieuwe trainer en andere spelers heel goed gedaan.”  Aduard 2000 speelde met 3-3 gelijk tegen Be Quick. Remco van Merode vond Aduard niet zo goed. Aduard werd op een 0-3 achterstand gezet. In de tweede helft kwamen we weer op 3-3, maar vraag niet hoe. Vijf minuten na de 0-3 verkleinde Jeffrey Eggens met twee doelpunten de achterstand (2-3). In de laatste minuut zette Aduard pas echt druk en viel ook nog de 3-3, dankzij Martijs van Beusekom. “In mijn ogen zwaar onterecht”, oordeelde Van Merode langs de kant. “Een puntje tegen de concurrent, dat is dan wel weer leuk”, besluit Van Merode positief. Opende deed wat het moest doen: winnen. Dit om de nacompetitie te ontlopen was een overwinning op Rottevalle nodig. Opende speelde een goede eerste heft en kwam voor via Arnold Oosterbaan en Jarno Westerhof (pingel). . Na rust een sterker Rottevalle, dat de aansluitingstreffer produceerde (2-1). Het was vervolgens tegenhouden voor Peen. In blessuretijd zorgde invaller Wijnand Willemsen voor bevrijding en ontlading op de Olde Wierden. Komende zaterdag de allesbeslissende kraker tegen ODV, dat een plaats lager staat. Het duel wordt gespeeld in Wijnjewoude.  ASC’75 had weinig in te brengen tegen kampioen Veenhuizen: 5-2. Voor ASC scoorde Han Zwart twee keer.  De ploeg uit Augustinusga en Surhuizum blijft daardoor middenmoter. OKVC verloor in de allerlaatste minuut op eigen terrein van GEO. Daardoor blijft de zwart-witte formatie van Bert de Vries in de middenmoot hangen.  In de vijfde klasse verloor GSVV van even hoger geplaatste Holwerd: 3-1. Arjan Storm gaf GSVV al in de zevende minuut alle hoop, maar die werd weer teniet gedaan. In de tweede helft kwam GSVV op achterstand. Voor de Kleasters zit er niet meer in dan een teleurstellende grijze middenmootpositie.  Ezinge verpulverde VVSV’09 met liefst 11-2. Ewart Gerritsen was scherpschutter met vijf voltreffers. De rood-witten prijken daardoor op een zeer knappe plaats vijf.  En dat is veel meer dan verwacht. Zeester – ZEC werd verplaatst naar de vrijdagavond vanwege de Pinksterfeesten.   De Soltkampers maakten er een feestscore van: 9-1. De mooiste doelpunten kwamen van Dieter Schultz (omhaal en vier spelers uitkappend).  Na twee gelijke spelen tegen Haulerwijk won Surhuisterveen ruim (4-2) ruim van Smilde.

Foto: uit archief de Streekkrant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here