Positief!

0
11

Eigenlijk was ik van plan om deze week mijn column te wijden aan het hele MTB-gebeuren in Zuidhorn. Een soapserie vol leugens en miscommunicatie, waarbij geprobeerd is mensen persoonlijk te beschadigen. Een wethouder én een integer raadslid. Ongelooflijk in een democratie. Voor zover sommige mensen het nog een democratie vinden, want ook dat is inmiddels al ter discussie gesteld. Wie het niet eens is met een door inwoners gekozen en zorgvuldig samengestelde gemeenteraad stelt gewoon dat de democratie met voeten is getreden. Dat besluiten, door een meerderheid gekozen, niet deugen omdat jij het er niet mee eens bent. Populistische borrelpraat, om de passende woorden van raadslid Alex Temmingh te gebruiken. Dat kan allemaal in Nederland. Stampvoetend als een olifant door de porseleinkast trekken als je je zin niet krijgt. Ik heb mijn zoon zulks wangedrag in zijn peuterjaren al afgeleerd. Helaas zijn er ook hele groepen mensen die dat stadium niet ontgroeid zijn. Maar ik heb besloten om ervan af te zien. Er geen hele column aan te wijden. Ga er behoudens deze inleiding ook niet op door. De reden? Ate Harsta. De man die mij er terecht op wees dat het besluit genomen is en er vooruit gekeken moet worden. Dat na alle negativiteit omtrent het fietsinitiatief Zuidhorn wel wat positieve berichten kan gebruiken. Want, zo stelt Harsta, er zal toch overleg moeten plaatsvinden om de knelpunten in het huidige plan op te lossen. Een mooie boodschap waar ik me graag bij aan sluit. Positiviteit. Of het ook gaat lukken en alles lekker positief blijft? Ik help het de initiatiefnemers van het mountainbikeparcours hopen, want de laatste woorden van de tegenstanders waren allerminst positief. Zij leggen zich niet neer bij een democratisch besluit. Een jurist is inmiddels besteld. Naar ik hoop voor eigen kosten.

Positief dus. Want we hebben een mooie week achter de rug met ook zeer veel goed nieuws. Zo steekt de gemeente Grootegast het LEGiO-museum een helpende hand gevuld met 100 duizend euro toe voor de noodzakelijke uitbreiding, kunnen we straks genieten van het Abel Tasmanportret in het Groninger Museum en blijft het verlies van Novatec dit jaar voor één keer binnen de perken. Kunnen ze mooi stoppen op hun hoogtepunt, zeg maar. Voordat de mensen die er werken allemaal overgeplaatst worden met een baangarantie richting hun nieuwe situatie. Hoe mooi wil je de wereld hebben? De Westerkwartierburgemeesters die vrijdagmiddag samen de Leekster Pinkstermarkt bezoeken en daar onder het genot van een gezellig drankje hopelijk hebben besloten de burgemeestersafspraak over boord te kieperen en elkaar iets te gunnen. En om vooral de inwoners van het Westerkwartier iets te gunnen. Dat zou positief zijn, al was de kermiswandeling an sich al een mooi gezicht. De multifunctionele accommodatie van Grootegast komt steeds dichterbij en na CDA en VVD heeft ook de ChristenUnie hun beoogd wethouder voor de gemeente Westerkwartier geopenbaard. Blijft –ie fit en heel, en daar gaan we voor het gemak maar vanuit in deze positieve tijden, dan kan de Zuidhorner wethouder Bert Nederveen zomaar doorstromen naar de gemeente Westerkwartier. Daarvoor dient CU nog wel genoeg stemmen op te halen én een uitnodiging voor coalitiedeelname te bemachtigen, of zelf af te dwingen. Het is niet ondenkbaar dat we nog eens vier jaar Bert Nederveen krijgen. Ach, en dat is helemaal niet erg. Integendeel. “In raad en college heeft Bert laten zien dat hij zijn vak over de volle breedte beheerst en ook complexe vraagstukken niet uit de weg gaat”, motiveert CU Westerkwartier hun keuze voor de wethouder van Zuidhorn. Ik heb daar serieus over nagedacht, maar kon geen weerwoord vinden. Eens dus. Bovendien, ook in de gemeente Achtkarspelen heeft de lokale ChristenUnie het licht gezien en levert de partij een wethouder aan een coalitie die zondagopenstelling voor winkels mogelijk maakt. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, dus waarom zou het –in navolging van Leek- niet kunnen in het hele Westerkwartier? Immers, wie op zondag boodschappen wil doen kan dat op een paar kilometer afstand al doen bij de buurgemeenten. De enigen die lijden onder de verplichte sluiting in de overige drie Westerkwartiergemeenten zijn de eigen ondernemers die hun omzet naar Groningen, Buitenpost, Surhuisterveen en Leek zien rijden. En dat is vooral jammer omdat je dan je doel voorbij schiet. Volgend jaar ook op zondag winkelen in Zuidhorn, Grootegast en Marum? Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Ik zie het positief in. Want zo ben ik deze week. Positief.

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here