Atsje Lettinga: “Wie kan praten, kan ook zingen”

0
17

Atsje Lettinga expert in stemexpressie

“Wie kan praten, kan ook zingen”

BUITENPOST – Zaterdag 26 mei verzorgt zangeres en zangcoach Atsje Lettinga een workshop Stemexpressie in Augustinusga. Dit in het kader van de Kunstweek Achtkarspelen die zich dit jaar voornamelijk in het pittoreske Augustinusga afspeelt. Stemexpressie, valt ons direct op in de mail. Een mooi woord waar we graag meer over te weten komen. Dus is een afspraak met de altijd opgewekte Atsje snel gemaakt en belanden we op ongetwijfeld één van de mooiste plekjes in Buitenpost, en ver daarbuiten. Op de Muzykpleats van Atsje en Sander.

“Wat ik doe?”, lacht Atsje op onze eerste vraag. “Nou… ik zing in een band, ben regisseur, dirigent en dus zangcoach. Allemaal creatieve dingen, zeker. Maar ik doe tegenwoordig dan ook alleen dingen die ik 100 procent leuk vind; mensen en muziek.” Tot haar 44e levensjaar was Atsje bedrijfseconoom (ja, onze mond viel ook even open red.). “Ik heb een behoorlijk ommezwaai gemaakt”, beseft ze zelf ook. “En niet omdat ik bedrijfseconoom zijn niet leuk vond hoor. Integendeel, topbaan. Maar ik had wel het gevoel dat ‘iets meer’ moest zijn. De vraag ‘wat ben ik als mens?’ doemde steeds vaker op. Tijd voor een ommezwaai dus.” Dus begon ze haptonomie te studeren. “En dat ben ik eigenlijk in de basis nog steeds. Daar verdien ik mijn geld mee, de rest doe ik er ontzettend graag bij en komt ook vanuit de gedachte van haptonomie.” De Muzykpleats is een plek die ze deelt met haar partner Sander, eveneens muzikant in hart en nieren. “We werken veel samen”, vertelt ze. “En of dat goed gaat? Ja! Natuurlijk is er soms –lees: vaak- een spanningsveld. Maar dat hebben we ook nodig. We versterken elkaar en zijn een prima duo.” Zingen heeft een speciaal plekje in haar hart, bekent ze. Ze mag het graag en veel doen. “Ik heb er ook cursussen en lessen voor gevolgd”, zegt Atsje. “Op jonge leeftijd kampte ik met stempoliepen. Ik doe iets fout, dacht ik. Dus heb ik me verdiept in de stijlen die er zijn, en dat zijn er nogal wat.” Masterclasses heeft ze gevolgd, maar een favoriete stijl of stroming heeft ze zelf niet. “Als zangcoach kijk ik liever naar wat iemand nodig heeft”, aldus Atsje. “Dat is per mens verschillend en hoeft niet per definitie één vastgestelde stijl te zijn. Uit al die stijlen en technieken zorg ik dat mijn leerlingen maatwerk krijgen. Ik zeg ook altijd dat ik geen muziek maak met noten, maar met mensen.” Ze verwijst naar The Voice en Idols. “Verschrikkelijke programma’s”, vindt ze. “In het begin is de stem nog eigen. Misschien niet altijd even goed, maar wel authentiek. Dan komen de ‘professionals’ en die drukken er een stempel en een stijl op. Aan het einde van de rit klinken ze allemaal hetzelfde. Eenheidsworsten.” Liever houdt Atsje het dichtbij de mensen zelf. “Je klinkt zoals je bent. Als je gaat zingen moet je ‘zijn’. Niet ‘doen’. Want doen is presenteren en presenteren is niet wie jij bent, maar wat je wilt laten zien. Iedereen kan zingen. Ik geef in mijn lessen en workshops ook altijd mee dat niemand iets hoeft te leren. Het is er al! Wie kan praten, kan ook zingen. Het probleem is dat andere mensen er iets van vinden. Daar zit de beperking.”

Wie ook wil ‘zijn’ in plaats van ‘doen’ is welkom op zaterdag 26 mei om aan te sluiten bij de workshop Stemexpressie van Atsje Lettinga in Augustinusga. Van 14.00 tot 15.00 uur geeft zij deze workshop waar plek is voor 15 deelnemers. Snel aanmelden is dus aangeraden van vol = vol. Aanmelden kan via www.keunstkrite.nl en kost 5 euro. Voor aanvullende vragen kan men ook altijd contact opnemen met de zangdocente zelf via atsje@muzykpleats.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here