Opende gered; tevredenheid alom in Grijpskerk, Oldehove, Aduard, Niekerk, Ezinge

0
50
Opende voetbal fc leo-4

STREEK –  De laatste speeldag op de laatste zaterdag in mei, een bloedhete zaterdag. Opende heeft zich op de valreep gered. Zuidhorn kan zich nog handhaven, al is de weg nog lang.

Buitenpost dat snakte naar het einde, sloot af met een gelijkspel tegen VV Groningen, dat een geweldige opmars kende en zelfs een periode pakte. Buitenpost kwam na een moeizaam begin met 1-0 voor via Rudmer Loonstra. De thuisclub kon de voorsprong niet vasthouden. Een kwartier voor tijd werd het 1-1.  Zuidhorn speelde eveneens gelijk, bij Drenthina. In de eredivisiestad Emmen kwam Zuidhorn vlak voor rust van een 1-0 achterstand terug door Jan Peter Steenbergen In de tweede helft leek Daan Kocken de gasten naar de winst te schieten, maar vlak voor tijd werd het weer 2-2. Zuidhorn speelt in de nacompetitie thuis tegen Hardenberg ’85. Bij winst wacht nog twee ronden. “Van de acht clubs blijft er een over. Een klein kansje dat wij dat worden”, is Kees Bouma reëel. Fc. Grootegast sloot kenmerkend af: met een 4-2 verlies. Het was weer niet best wat Grootegast in Veenwouden liet zien. “Achterin een paar dramatische momenten, heel typerend voor ons seizoen”, vond Jan Haan. “Snel vergeten. Ik had graag afscheid genomen met een overwinning, maar de jongens waren niet top. Uithuilen en opnieuw beginnen.” ’t Fean ’58 kwam een 2-2 overeen met Dokkum. De Feansters misten vier basisspelers, maar wilden hun sportieve plicht vervullen. Het was een terechte uitslag. “Wij hebben er alles aan gedaan en Dokkum blijft erin”, vindt Mark Bosma wel mooi. Over het volgende seizoen: “we moeten een goede selectie samenstellen. Een goede middenmoter is het doel.” Grijpskerk wist door de 4-2 winst op Anjum de vierde plaats in de eindrangschikking te veroveren. Na een 0-0 theestand kwam Grijpskerk met 2-0 achter, maar voor Anjum was toen de koek op en Grijpskerk had daar wel zin in. Twintig minuten voor tijd werden de rollen volledig omgedraaid. Pieter Kars van de Kamp scoorde de helft van de vier. “Ik ben al acht jaar leider, maar aan het eind sta je waar je hoort te staan.”, weet Jeen Broeils. Het gaat goed met Grijpskerk. ‘Onder 19’ werd kampioen en het tweede speelt voor promotie naar de reserve eerste klasse. “Grijpskerk kan weer een paar jaar vooruit.”  Niekerk verloor de laatste wedstrijd thuis van Glimmen, na wel een doelpuntenfestijn. “Verlies, dat was niet nodig”, vond Roy Kamps. De gunfactor heeft ons opgebroken. In plaats van zelf te scoren gunnen ze de ander de doelpunten.” Niekerk moest met tien man een 2-1 achterstand zien weg te werken. Doelman Merijn Ottens kreeg rood wegens hands. “Ik had broer Dennis in de slotfase nog willen laten invallen”, vond Kamps wel zo sneu. Tot de 88e minuut hield Niekerk stand, twee lange ballen die goed vielen, werden Niekerk fataal: 3-5. De roodhemden blijven daardoor achtste. “Ik had gehoopt op de zesde plaats en 40 punten. Maar voor het tweede seizoen in de derde klasse met een kleine selectie, dan doe je het heel goed. Als trainer hoop je altijd op meer”.  Aduard 2000 trof Noordwolde dat nog op een periode aasde. In de eerste helft kreeg Patrick Bus namens Auwert twee hele grote kansen uit een soloactie, maar strandde op de keeper. Na rust dan toch de 0-1 door Guido Weening. Tien minuten voor tijd schoot Michel Haaksma de bal in de kruising. De winst was binnen bereik. Een laconiek Aduard liet Noordwolde toch nog de 2-2 maken. Bij Aduard debuteerde Ivar Cazemier. De paars-witten eindigden op een mooie zesde stek. Opende deed het op de slotdag in Wijnjewoude: een 2-1 zege na een 1-0 achterstand. Opende blijft daardoor vierde klasser. Het was een ongelooflijke thriller, waarbij Peen veerkracht toonde. Na de 1-0 zorgde Arnold Oosterbaan voor evenwicht. In de tweede helft was het billenknijpen, invaller Edwin Elzinga maakte de bevrijdende 1-2. “Een prachtige prestatie van een ploeg die maarliefst 23 punten pakte na de winterstop”, vertelde de zeer tevreden Marcel Hiemstra.  ASC’75 leek aan de verliezende hand tegen Harkema Opeinde, dat met 0-2 leidde.  ASC kwam toch nog terug, dankzij Nico Brandsma en Han Zwart: 2-2.  OKVC sloot winnend af. In Stedum was het een duel om des keizers baard. Voor OKVC dan. OKVC begon vlak voor rust pas te voetballen. “Ik zei ook: laat de bal van voet naar voet gaan”, vertelt trainer Bert de Vries.  Na een 1-0 achterstand repareerde  Timon van der Helm de schade: 1-1. Van de Helm maakte er nog twee. In de laatste minuut liet OKVC het nog onnodig spannend worden (2-3). “Ze kregen zelfs nog kans op 3-3, terwijl wij allang met 6-1 voor hadden moeten staan. Maar alle complimenten. We hoefden niks meer, maar winnen toch. Als je bedenkt dat de een niet wil promoveren en de ander vijf wedstrijden voor het einde terugtrekt, dan hebben wij het goede voorbeeld gegeven. En zevende als promovendus, wat wil je nog meer?”  De Lauwers verloor niet in Ternaard: 1-1. Het was wel een gestolen punt. De Lauwers stond lange tijd met de rug tegen de muur. In de slotfase  scoorde Bert Jager de 1-1. BP Nieuwenhuis stond aan de basis van deze prachtige aanval. In het toetje speelt de Lauwers thuis tegen VVK oet Stad. De winnaar komt uit tegen de winnaar van ODV-Ouwe Syl. GSVV veegde De Monnik van de mat. “Alles verliep volgens plan”, zag Gosse Tjalsma, de trainer. “Lammert Jan Brandsma had nog een doelpunt nodig voor de 100 en scoorde meteen. De belangrijkste goal, los van de drie punten, die simpel in de zak gingen. De Monnik was niet volledig en kwam pas vlak voor tijd aansukkelen. De boot was goed, maar de paarkeerkaart vergeten”, hoorde Tjalsma. Oh ja, het werd 7-1. Zeester dan. Ondanks een 2-1 zege in Blija  is de doelstelling, plaats vijf, niet gehaald.  “Eigenlijk hetzelfde aantal punten als vorig jaar”, sprak Marinus Siekman zijn teleurstelling uit.  Zeester wilde de laatste wedstrijd winnen, maar kwam al snel op achterstand. Daarna werden de jongens uit de siësta wakker. Jordy Knol maakte de 1-1. In de tweede helft eenrichtingsverkeer en een scala aan kansen. Het was uiteindelijk Vince van der Veen die voor de drie punten zorgde. “We kunnen nu op vakantie”.   Ezinge werd zesde en dat was boven alle verwachtingen. De andere rood-witten wonnen ook de laatste wedstrijd, van ZEC: 2-4. Sil Douwsma nam de helft van de productie voor zijn rekening. De clubtopscorer maakte er vijftien dit seizoen.  Zondag werd Surhuisterveen gedeclasseerd door kampioen Gruno: 9-2. De Feansters eindigden daardoor op plaats vijf en grepen net naast de prijzen.

Foto uit archief de Streekkrant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here