Sinaasappelkistjes dreigen voor gemeenteraad Westerkwartier

56
209

Besluiteloze Raadsgroep te verdeeld

LEEK – Het is een vraag die veel inwoners van de vier Westerkwartiergemeenten al tijden bezig houdt. Waar gaat de gemeenteraad van de toekomstige gemeente Westerkwartier vergaderen? Een vraag die ook de werkgroep Functioneren Raad, belast met de opdracht om de beste opties in kaart te brengen, maanden heeft beziggehouden. Nadat de Raadsgroep in een eerder stadium al had besloten dat een vaste vergaderlocatie de voorkeur geniet boven het zogenoemde rondtrekkende circus, lagen er drie mogelijkheden op tafel; het gemeentehuis van Zuidhorn, het gemeentehuis van Leek en jeugdhonk Agora in Leek. Een duivels dilemma, zo bleek donderdag. Een vraagstuk dat niet alleen de Raadsgroep verdeeld, maar ook de afzonderlijke fracties.

Peter Holsappel (ChristenUnie Marum) besloot bij aanvang van de discussie de knuppel direct maar in het hoenderhok te gooien. In eerste instantie was het de bedoeling om een tijdelijke vergaderlocatie te kiezen. Een plek waar de nieuwe raad de eerste 3 tot 5 jaar na de herindeling plaats zou nemen. “Deze tijdelijkheid is onnodig”, vindt Holsappel. “De kans is groot dat de keuze die wij maken minder tijdelijk is dan we nu denken.” Daarmee flirtte Holsappel opzichtig met het gemeentehuis van Leek, de optie die de gemeenschap tussen de 333 duizend en 489 duizend zou gaan kosten. Een investering die niet te rechtvaardigen valt als de gemeenteraad van het Westerkwartier over een paar jaar besluit toch ergens anders het kamp op te slaan. Hielke Westra (CDA Grootegast) zei de uitleg van Holsappel te begrijpen, “maar we moeten geen onomkeerbare besluiten nemen.” Westra doelt op het exorbitante prijskaartje dat hangt aan het gereedmaken van het Leekster gemeentehuis. Het uittrekken van zo’n bedrag houdt in dat er een vrij permanente keuze gemaakt wordt. Wel gaf Westra aan dat de CDA-fractie niet onverdeeld was in deze kwestie. Datzelfde geldt voor de PvdA, wist Myra Eeken-Hermans (PvdA Grootegast) te melden. “Het is fifty-fifty bij ons. Want wat moeten wij een geld neertellen. En dan is de optie Leek nog niet eens op tijd klaar voor gebruik (voor 1 januari 2019 red.). We hebben dan ook nog eens een tijdelijke voorziening nodig voor wat eigenlijk al een tijdelijke voorziening is.” Agora wordt door de buitenwacht niet serieus genomen en lijkt tot halverwege de vergadering ook binnen de Raadsgroep niet als volwaardige optie te worden beschouwd. Co Stehouwer (D66 Leek): “Agora is een jeugdhonk. Dat past niet bij een raadzaal en niet bij een gemeente. Het is ooit gebouwd als uitvalsbasis voor de jeugd en zo ziet het er ook uit.” Een gebouw waar de raad plaats kan nemen op kringloopstoelen en sinaasappelkistjes, klonk het cynisch vanuit de Raadsgroep. “Maar dat gun ik ons wél”, vult Klaas-Wybo van der Hoek (GroenLinks Zuidhorn) aan. Is er dan helemaal niets te zeggen voor het gemeentehuis van Leek? Jawel, stelt Gert van Werven (VVD Grootegast): “Even kijkend naar de toekomst, het gemeentehuis van Zuidhorn is beter en gemakkelijker te vermarkten dan het gemeentehuis van Leek. Of eigenlijk, het Leekster gemeentehuis kan niet eens verkocht worden omdat het onderdeel uitmaakt van Landgoed Nienoord. Tel daar de toegankelijkheid van Zuidhorn bij op, en op termijn zou de duurste optie Leek weleens het goedkoopst kunnen uitvallen.” Hoe het ook zij, afgesproken was dat een ruime meerderheid voor een besluit moet zijn en dat was niet het geval. De –bijna- smeekbede van Stehouwer ten spijt om tóch tot een keuze te komen besloot de Raadsgroep om vooral geen besluit te nemen en de keuze door te schuiven naar volgende maand, als de Raadsgroep opnieuw bijeen komt. Met dezelfde opties op tafel zal dan hoogstwaarschijnlijk alsnog geen besluit genomen kunnen worden. “Er is daarom ook nog een optie vier”, trok Van Werven zijn trukendoos open. “We zijn het unaniem eens over het gegeven dat Agora geen permanente optie is. Dat is een zekerheidje. We zouden kunnen besluiten om daar eerst één jaar te gaan zitten en het besluit over de vergaderlocatie vervolgens aan de nieuwe raad over te laten.” Daarmee komen de verfoeide sinaasappelkistjes opeens wel heel dichtbij. In niets lijkt Agora op een locatie waar het hoogste bestuursorgaan van een gemeente plaats zou moeten nemen. Ook niet tijdelijk. Het gebouw ontbeert naast sfeer ook de nodige faciliteiten, behoudens de uitstekende parkeervoorzieningen. “We vermijden zo een heikel punt”, vindt Van Werven. Koudwatervrees, stelt Stehouwer. Feit is dat de nieuwe gemeenteraad van het Westerkwartier vooralsnog geen vergaderlocatie heeft en de tijd begint te dringen. In juli staat de laatste bijeenkomst van de Raadsgroep voor de politieke zomerstop gepland. 1 januari komt met rasse schreden dichterbij en er is nog geen gordijntje verhangen. Of de Raadsgroep diep in de buidel gaat tasten en bereid is om kosten te maken voor een tijdelijke voorziening om een andere tijdelijke voorziening te realiseren zal volgende maand blijken, als uitstel geen optie meer is vanwege naderende deadlines.

56 REACTIES

 1. My partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly I’m
  looking for. Does one offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on many of the subjects you write related to
  here. Again, awesome site!

 2. I simply want to say I am new to weblog and actually loved you’re web page. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You actually come with remarkable articles and reviews. Thanks a lot for sharing your website page.

 3. Someone necessarily help to make seriously articles I might
  state. This is the very first time I frequented your web page and to this point?
  I amazed with the research you made to make this particular submit extraordinary.
  Excellent process!

 4. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super
  long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you have any suggestions for rookie blog writers? I’d really appreciate
  it.

 5. Hi! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d
  ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?
  My blog covers a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you happen to be interested feel free to shoot me an email.

  I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 6. I have read several good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I surprise how a lot attempt you set to create this sort of fantastic informative website.

 7. F*ckin’ awesome things here. I am very happy to see your article. Thanks a lot and i’m taking a look forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 8. This is the appropriate blog for anyone who wants to search out out about this topic. You notice so much its almost laborious to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You undoubtedly put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

 9. I’ve been surfing online greater than three hours today, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty worth sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content as you probably did, the internet can be a lot more helpful than ever before. “Revolution is not a onetime event.” by Audre Lorde.

 10. Hey very cool website!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I am glad to find so many helpful information right here in the post, we want develop more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 11. With every thing which seems to be building inside this particular area, a significant percentage of perspectives are somewhat radical. Having said that, I beg your pardon, but I do not give credence to your whole suggestion, all be it radical none the less. It seems to everyone that your comments are not totally justified and in actuality you are generally your self not totally confident of the assertion. In any event I did take pleasure in examining it.

 12. I do enjoy the way you have presented this concern and it does indeed supply me personally some fodder for consideration. Nonetheless, coming from just what I have observed, I just simply trust when other feedback stack on that individuals stay on point and don’t embark upon a tirade regarding some other news du jour. Still, thank you for this outstanding point and although I do not necessarily agree with it in totality, I value the perspective.

 13. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there.

 14. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to exchange techniques with other folks, be sure to shoot me an email if interested.

 15. Hey very cool web site!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m satisfied to search out a lot of helpful info right here in the post, we need develop extra techniques in this regard, thanks for sharing.

 16. Someone essentially assist to make severely articles I would state. That is the first time I frequented your web page and so far? I surprised with the analysis you made to make this particular submit incredible. Magnificent task!

 17. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say great blog!

 18. Some really wonderful blog posts on this website, thank you for contribution. “He that falls in love with himself will have no rivals.” by Benjamin Franklin.

 19. I intended to put you the little observation so as to give thanks once again on your precious basics you’ve provided on this website. It’s certainly incredibly open-handed with you to present unhampered what a few individuals could have sold as an ebook to earn some bucks for themselves, even more so now that you might have done it if you ever desired. These tips as well served to be the fantastic way to comprehend some people have a similar interest similar to mine to figure out a whole lot more with regards to this issue. Certainly there are several more fun occasions up front for those who scan your blog.

 20. I have been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i am happy to convey that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make sure to don’t forget this website and give it a glance regularly.

 21. Thank you for this article. I will also like to mention that it can possibly be hard while you are in school and starting out to initiate a long credit rating. There are many students who are simply just trying to survive and have a protracted or positive credit history can often be a difficult matter to have.

 22. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite sure I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

 23. Hello! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thanks for your time!

 24. Thanks for helping me to acquire new thoughts about personal computers. I also hold the belief that one of the best ways to keep your laptop in prime condition is to use a hard plastic-type material case, or shell, that will fit over the top of your computer. These kinds of protective gear will be model distinct since they are made to fit perfectly over the natural housing. You can buy them directly from the vendor, or from third party sources if they are for your mobile computer, however not every laptop can have a shell on the market. Yet again, thanks for your recommendations.

 25. I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 26. Hello, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, may check this… IE nonetheless is the market leader and a large section of other folks will omit your magnificent writing because of this problem.

 27. I was just seeking this information for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Usually the top websites are full of garbage.

 28. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 29. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re amazing! Thanks!

 30. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 31. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 32. Can I simply say what a reduction to find somebody who actually is aware of what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know the best way to bring a difficulty to gentle and make it important. Extra individuals have to learn this and understand this facet of the story. I cant consider youre not more in style since you definitely have the gift.

 33. One thing I would like to comment on is that weightloss routine fast may be possible by the perfect diet and exercise. Your size not simply affects the look, but also the entire quality of life. Self-esteem, depression, health risks, along with physical abilities are damaged in extra weight. It is possible to do everything right and still gain. In such a circumstance, a problem may be the culprit. While a lot food but not enough workout are usually guilty, common medical conditions and widespread prescriptions could greatly enhance size. Kudos for your post in this article.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here