De boer op… Zorgboerderij De Weide Blik

0
30

Wie: Pankaja Bours
Wat: Zorgboerderij De Weide Blik
Waar: Aduard

ADUARD – Elk jaar gaat de Streekkrant in de zomervakantie op avontuur. Werd er vorig jaar nog druk gezocht naar de mooiste plekjes in de meest schitterende dorpjes tijdens een heuse zomertrip, dit jaar gaan we de boer op.  Want wat hebben we er veel in de Streek, boeren. En dan in de meest brede zin van het woord, want natuurlijk kan je een echte boer niet meten aan de hoeveelheid koeien die in de stal staan, of het aantal aardappelen dat er in de grond zitten. Ook op bijvoorbeeld zorgboerderijen en kwekerijen wordt er hard gewerkt. Vol passie, met hart en ziel. Deze week sturen wij onze eigen ‘trekker’ richting Aduard, naar Zorgboerderij & Leer- en Werkbedrijf De Weide Blik.

Een afspraak met Pankaja Bours, medewerker op de zorgboerderij is snel geregeld. “Tuurlijk, leuk!”, klinkt het opgewekt op de vraag of we een kijkje achter de schermen kunnen krijgen. En zo rijden we later in de week het terrein van een echt boerenbedrijf op. “En dat is ook wat het is”, vindt Pankaja. “Alles wat wij hier doen is gericht op productie. Net als in een echt boerenbedrijf wordt alles wat wij verbouwen of zelf maken van hout ook daadwerkelijk verkocht. Zo komt hier een melkwagen voor de melk en dat is voor de deelnemers wel zo stoer.” Op de Aduarder zorgboerderij krijgen mensen met een psychiatrische beperking, verstandelijke beperking of een combinatie van beide begeleide, zinvolle dagbesteding. “Het is dus niet dat we mensen hier doelloos bezig houden”, stelt Pankaja die onderdeel is van een team van vier begeleidende medewerkers. “We begeleiden, produceren en leren de mensen die hier werken een vak. Alhoewel een aantal hier soms jaren blijft, is het merendeel hier tijdelijk en stroomt uiteindelijk ook door.” De winst zit hem niet alleen in het ‘boeren’, vindt Pankaja. “Er worden doelen gesteld, want we willen onze deelnemers iets meegeven.” Op het moment dat zij het zegt loopt het praktijkvoorbeeld net voorbij, als twee deelnemers samen een zwaar object versjouwen. “Leren samenwerken is zeker één van de doelstellingen”, lacht ze om het toeval. “Maar ook het maken van contact. Veel mensen zitten in een sociaal isolement en hebben privé weinig tot geen contacten. Die hebben ze hier wel. We kunnen als begeleiding dan ook echt genieten als we horen dat ze ook privé contact hebben en bijvoorbeeld met elkaar appen.” Tevens leren de deelnemers om zorg te dragen voor dieren en planten. Het voeden en verzorgen is hun taak, waarmee ze de kennis vergaren om ook na hun periode bij De Weide Blik hun mannetje –of vrouwtje natuurlijk- te staan. Pankaja: “Daarnaast zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen en integreren van leertrajecten voor de deelnemers. Dit voegt een nieuwe dimensie aan leren toe. De leertrajecten worden afgestemd op de individuele leerstijl. En om de persoonlijke ontwikkeling optimaal te ondersteunen werken we steeds meer met de leercyclus van Kolb.”

Het boerenbedrijf behoort toe aan een echte boer die zijn terrein beschikbaar heeft gesteld aan Stichting De Weide Blik, waar de zorgboerderij onderdeel van is. Alles is dan ook aanwezig. Van een kas tot een moestuin en van stallen tot aan het weiland waar de koeien en schapen lekker los lopen. “Alles wat we hier doen is biologisch”, weet Pankaja. “Hier wordt geen gif gebruikt en de dieren hebben een goed leven. Van vetmesten om de vleesproductie te versnellen is hier geen sprake. Bovendien zijn koeien en kalfjes minstens 180 dagen per jaar buiten, zoals de wet voorschrijft.” En dat ziet en proeft men terug in de producten van De Weide Blik, verzekert ze. “We zijn gewoon een veelzijdig bedrijf dat volop produceert en ervoor zorgt dat onze deelnemers hun tijd zinvol doorbrengen. Dat alles volgens de kwaliteitseisen die gelden voor zorginstellingen, opgesteld door de federatie voor Landbouw en Zorg.” Wie benieuwd is naar De Weide Blik kan op maandag tot en met donderdag tussen 9:00 uur en 15.30 uur terecht op de boerderij voor zelfgeteelde groenten en vlees en zelfgemaakte banken en plantenbakken. Dat kan overigens ook op de tweede locatie in Hoogekerk waar de werkgebieden techniek, houtbewerking en tuin centraal staan. Meer informatie is te vinden op www.zorgboerderijdeweideblik.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here