Gele trui wint!

  0
  95

  SURHUISTERVEEN – Tourwinnaar Geraint Thomas bleek twee dagen na de Tour nog altijd in uitstekende vorm te verkeren. Tijdens de jaarlijkse Profronde van Surhuisterveen liet de Welshman zien waarom hij naar drie weken fietsen in Frankrijk op het hoogste podium stond. 40.000 toeschouwers zagen een zinderende finale waarin ‘kemphanen’ Geraint Thomas en Tom Dumoulin de ontsnapte Bauke Mollema terugpakten en voluit sprintten voor de winst. In de sprint bleek Thomas net iets te snel voor beide Nederlanders, die overigens graag van de partij in Surhuisterveen. Mollema: “Het was zoals altijd een mooie koers. Met een pittige finale.”

  40.000 toeschouwers zien gele trui zegevieren na spannende sprint

  Geraint Thomas wint na Tour de France ook Profronde Surhuisterveen

  SURHUISTERVEEN Het was een mooi beeld in de slotronde van de Profronde van Surhuisterveen. Geraint Thomas en Tom Dumoulin zaten achter Bauke Mollema aan. De nummers één en twee van de Tour achterhaalden Mollema en gingen sprinten voor de winst. Thomas was net iets rapper dan Dumoulin. Zo’n 40.000 toeschouwers zagen Mollema derde worden.

  Mollema demarreerde in de voorlaatste ronde in de voor hem zo kenmerkende stijl. Hij leek op jacht naar de winst, omdat Thomas en Dumoulin het niet eens leken te worden, wie Mollema terug zou halen. Uiteindelijk gebeurde dit bij het opdraaien van het laatste rechte eind. In een spannende sprint was het Thomas die zijn gele trui als eerste over de streep drukte voor Dumoulin en Mollema. De kopman van Trek-Segafredo mocht de leidersprijs ook mee naar huis nemen. Tom-Jelte Slagter, die zesde werd, kreeg de prijs voor de strijdlust.

  Thomas kreeg als beloning de Gouden Fiets uitgereikt, aangeboden door de Kooyenga Groep. De Welshman had zich vermaakt. ‘Het was een leuke wedstrijd, dit kennen we bij ons niet. Het zou mooi zijn als we dit soort koersen ook in Engeland zouden hebben. De sfeer was erg goed en ik moet zeggen dat de mensen in Surhuisterveen erg vriendelijk zijn.’ Surhuisterveen is in de eerste twee weken na de Tour het enige criterium waar Thomas van start ging.

  Mollema rijdt altijd graag in Surhuisterveen en dat was vandaag niet anders. ‘Het was zoals altijd een mooie koers. Het was wel een pittige finale hoor. Veel aangevallen. Ik probeerde op het eind weg te komen, maar dat lukte helaas niet. De winnaar van vorig jaar, Tom Dumoulin, was duidelijk. ‘Ik wist dat ik van Thomas af moest, maar dat lukte niet. In de sprint is hij dan te snel.’ Op de vraag of hij ooit de Tour de France gaat winnen, bleef de Limburger voorzichtig. ‘Misschien.’

  De koers werd in de beginfase helaas ontsierd door een valpartij van Laurens ten Dam. De renner van Team Sunweb viel uit met mogelijk een gebroken sleutelbeen. Ook Ramon Sinkeldam kon zijn wedstrijd niet vervolgen.

  Eerder op de dag werden koersen voor vrouwen en elite/beloften verreden. Bij de vrouwen won Anouska Koster uit Zwaagwesteinde solo. Datzelfde deed Peter Merx uit Warfhuizen bij de elite/beloften. Merx plaatste drie ronden voor de finish zijn beslissende demarrage.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here