Recreëren verboden bij gevaarlijke locatie Opende

0
45

OPENDE – Tijdens de warme zomerdagen zoeken veel mensen verkoeling in zwembaden, meren of waterplassen. In de gemeente Grootegast wordt veel gerecreëerd bij Strandheem in Opende. Een deel van deze plas is aangewezen als recreatiegebied. Het overige deel wordt gebruikt voor zandwinning. Recreëren en zwemmen in het zandwinningsgedeelte leidt tot gevaarlijke situaties. Daarom is recreëren niet toegestaan langs de Parksterdwarsweg tussen het afgekaderde terrein van de zandafgraving en het recreatiegebied.

Het recreatieve gedeelte van Strandheem is ingericht voor zwemmers. Het water wordt geleidelijk dieper en met betonning wordt het zwemgebied afgekaderd. Bovendien wordt er toezicht gehouden, zodat zwemmers die in de problemen komen geholpen kunnen worden. Bij het gedeelte waar zand wordt gewonnen, is geen toezicht. Het grootste gevaar schuilt in de abrupte diepte van het water. Van enkele decimeters wordt het water plotseling vele meters diep. Een bijkomend probleem is de overlast die wordt veroorzaakt door het laten rondslingeren van afval, het stoken van een kampvuur en illegaal kamperen. Vanwege het gevaar was het verbod op recreëren op de locatie langs de Parksterdwarsweg al in het bestemmingsplan van het gebied opgenomen. Door de toename van het aantal mensen dat op de verboden locatie recreëert, is besloten beter toezicht te houden. De politie gaat daarom extra controleren.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here