“Galerie KunstHof biedt een podium aan kunstenaars uit de eigen regio”

7
279

Expositie Rinko Bolman wens van kunstliefhebbers Jelte en Anda

GROOTEGAST – Zeker vier keer per komt er bij de Streekkrant een mail binnen met de aankondiging van een nieuwe exposite in Galerie KunstHof. Vier is namelijk het aantal exposities dat Jelte en Anda Zwerver per jaar inkleden en openen. “Voor kunstenaars uit de eigen regio”, vertelt Jelte. “Want is dé voorwaarde die wij stellen aan exposanten, dat uit het noorden komen.” Het is een succes, blijkt uit de woorden van de enthousiaste kunstliefhebber. “Vele bezoekers weten de weg naar de galerie te vinden. En dat is precies waarom hier een galerie is gekomen.”

Het zal nu zo’n 10 jaar geleden zijn dat het echtpaar Zwerver vanuit Middelstum naar Grootegast in gekomen. “Ik was 56 jaar”, weet Jelte. “We hadden twee accountantskantoren in Noord-Groningen, grote kantoren met veel werknemers. Mooi dat je weet te groeien, maar ik verloor datgene wat ik zo graag mocht doen; het contact met klanten. Op een gegeven moment kreeg ik op feestjes te horen ‘mooi dat de directeur zelf ook nog langskomt’. Kijk, dat zijn grappige steken onder water waarvan een Groninger wel weet wat er bedoeld wordt. Ze hadden ook gelijk. Ik kwam op feestjes, maar was er zelf niet bij als het er echt om ging.” Het roer moest om, vond Jelte. Het was tijd om zijn accountantsbedrijven over te doen en zelf een nieuwe start te maken. “En het roer kon ook om. In Middelstum verzamelden Anda en ik al kunst en deden we cursussen om onze interesse in kunst te verdiepen. Zo kwamen we ook in aanraking met diverse kunstenaars en andere liefhebbers en rolden we langzaamaan de kunstwereld in.” Bij een nieuwe start hoort ook een nieuwe omgeving. “In Middelstum blijven wilden we niet”, zegt Jelte. “We zijn gaan kijken naar opties in het Westerkwartier en zijn uiteindelijk in Grootegast terecht gekomen.” Jelte sloeg een nieuwe weg in als financieel adviseur en doet tegenwoordig veel in erfrecht. “Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor hobby’s”, lacht hij. “En zes jaar geleden kwam er een mooie hobby op ons pad; Galerie KunstHof.” Eigenaar Wiebe Eenling van het pand aan de Hoflaan 1 wilde in één van de vertrekken ‘iets’ met kunst doen. “Burgemeester Kor Dijkstra verwees hem naar ons en na een kort, maar goed gesprek vonden we elkaar. Wiebe heeft vervolgens alles geregeld en de weg geplaveid voor deze galerie.” Omdat het echtpaar de galerie ‘erbij doet’ en zelf niet continue op de winkel kan passen is de galerie geopend tijdens kantooruren en op afspraak. “De balie in het kantorencomplex is zo geplaatst dat daarvandaan alles goed in de gaten gehouden kan worden”, aldus Jelte. “Daarnaast fungeert de galerie als een spreekkamer. Met mooie kunst aan de muur is het daar overigens ook prima geschikt voor.”
Afgelopen vrijdag werd de nieuwste expositie geopend van Rinko Bolman. “Een wens van ons”, stelt hij. “We hebben zelf drie werken van Rinko aan de muur hangen en mogen dus met recht liefhebbers van zijn genoemd worden.” In november wordt de expositie van Bolman ingeruild voor een expositie van twee schilders van de Ploeg, “om het Ploegjaar in stijl af te sluiten”, duidt Jelte. Wat er komend seizoen gaat gebeuren blijft nog even in nevelen gehuld. “Kunstenaars mogen hier graag hangen”, weet hij. “Van elke nieuwe expositie komen zeker twee nieuwe, waardoor we inmiddels een wachtlijst hebben opgebouwd. Wat we komend jaar gaan doen weten we nog niet, want we willen wel afwisseling bieden én kunstwerken tentoonstellen die hier passen. Het heeft geen zin om meerdere exposities achter elkaar te hebben met bijvoorbeeld stillevens. Ook heeft het weinig nut om hier werken van 5 duizend euro neer te hangen. Dat past niet bij deze regio.” Wel is zeker dat zoon (grafisch ontwerp) en schoondochter (uitnodigingen) bij de galerie betrokken blijven. “Vind ik sowieso leuk”, zegt Jelte alvorens er een laatste mooie anekdote in te gooien. “Een vriend kwam met de naam. Hij vroeg naar de straat waar wij de galerie in wilden beginnen. Hoflaan, zei ik. Waarop hij direct KunstHof zei. Mooi toch?” Meer informatie over de galerie en de exposities zijn te vinden op www.galeriekunsthof.nl. Naast de galerie is ook de website zeker een bezoekje waard.

7 REACTIES

 1. Hello! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over.
  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will
  be tweeting this to my followers! Fantastic blog and brilliant design and style.

 2. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you
  could be giving us something informative to read?

 3. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super long) so
  I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still
  new to the whole thing. Do you have any recommendations for novice blog writers?

  I’d definitely appreciate it.

 4. I don’t know whether it’s just me or if everybody else experiencing problems with your website.
  It seems like some of the written text in your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback
  and let me know if this is happening to them too?

  This might be a issue with my browser because I’ve had this happen before.
  Kudos

 5. Hey there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and personally
  suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this web site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here