Politieke partijen kruisen degens in RodenburgTheater

61
203

Het Grote Lijsttrekkersdebat van het Westerkwartier

WESTERKWARTIER – Woensdag 21 november is de grote dag. De dag dat de inwoners van de vier Westerkwartiergemeenten naar de stembus mogen om te bepalen hoe de machtsverhoudingen komen te liggen in de toekomstige gemeente Westerkwartier. Blijft het Westerkwartier een christelijk bolwerk? Of zet de landelijke trend zich door in onze regio en slaan lokale partijen ook hier hun slag? Misschien toveren D66 en de VVD wel een verrassing uit de hoge hoed, of gaan we de komende drieënhalf jaar ‘over links’. Wie zal het zeggen? De Krant en de Streekkrant helpen de kiezer graag op weg in de wirwar van partijen, programma’s en beloftes. Dinsdag 13 november kruisen de negen deelnemende politieke partijen de degens in het RodenburgTheater van Leek. Een mooi moment omdat het daadwerkelijk de lijsttrekkers betreft, de mannen en vrouwen die door hun partijen zijn aangewezen als onomstreden nummer één. Zij mogen u, de kiezer, overtuigen van de standpunten van hun partij.

Het is niet de eerste keer dat De Krant een lijsttrekkersdebat organiseert. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van Noordenveld werd er ook een lijsttrekkersdebat op poten gezet. Snow&Co in Roden was medio maart het decor en liep vol met Noordenvelders die benieuwd waren naar de standpunten van de partijen. Onder leiding van Peter Vegter werd er fel gedebatteerd over zaken die spelen in Noordenveld. De Vrijetijdsboulevard, het winkelhart en het geplaagde Landgoed Mensinge. Het vraagstuk over starterwoningen bleek olie op het brandende vuur in Nieuw-Roden te zijn. Hét onderwerp waarop wethouder Alex Wekema hard clashte met Piet Luursema, voorzitter van Dorpsbelangen Nieuw-Roden. Het gevolg, een felle woordenwisseling tussen lijsttrekker en de Nei-Rôner afgezant. De discussies tussen de partijen verschaften het publiek duidelijkheid, velen gaven na het debat aan hun keuze te hebben gemaakt.

En dat laatste is belangrijk. Zeker ook voor de inwoners en kiesgerechtigden in het Westerkwartier. Meer dan ooit is er iets te kiezen en meer dan ooit is het belangrijk om uw stem te laten horen. Per 1 januari 2019 worden de gemeenten Leek, Zuidhorn, Grootegast en Marum één gemeente. De gemeente Westerkwartier. Dat heeft gevolgen. Veel is reeds gezegd en geschreven over bijvoorbeeld het welzijnswerk. Na één januari wordt er afscheid genomen van de partijen SPiNN en Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn, de huidige aanbieders van buurt-, jongeren- en welzijnswerk in de vier Westerkwartiergemeenten. Tinten Welzijnsgroep neemt het werk over. Maar hoe dat zich verder zal ontwikkelen? Ook spelen er problemen in het Westerkwartier omtrent de woningbouw. In Zuidhorn en Leek worden in rap tempo huizen uit de grond gestampt. Recent is bekend geworden dat ook Grijpskerk een paar extra woningen tegemoet kan zien, terwijl in Zevenhuizen het nieuwe plan Zevenhuizen-Oost wordt uitgerold (en inmiddels ook weer onder vuur ligt). Kunnen inwoners van kleine dorpen als Niehove, De Wilp en Doezum straks oud worden in hun eigen dorp? Hun eigen sociale leefomgeving? Of verwijst de nieuwe gemeente haar inwoners linea recta door naar grote woonzorginstellingen in de hoofdkernen zodra traplopen niet meer lukt. Het gebrek aan levensloopbestendige woningbouw is al ter sprake gekomen in de Schutse (Leek). Een onderwerp dat een vervolg verdient. Net als de vraag waar precies de sociale huurwoningen staan in de Zuidhorner nieuwbouwwijk Oostergast. Tipje van de sluier: die schitteren door afwezigheid. Aan nieuwbouw geen gebrek (al moet het eigenlijk nóg sneller), maar het betreft wel veelal koopwoningen. Dit terwijl jonge starters, senioren en mensen met een kleinere beurs beetje bij beetje van de huizenmarkt worden verdreven. Stél die vraag, uw vraag. Op dinsdag 13 november in het RodenburgTheater.

Trouwens, weet u al wat de politieke partijen van plan zijn met uw dorp? De gemeente Westerkwartier telt straks 41 dorpen. Hoe willen de partijen dit belopen en alle dorpen voorzien in hun wensen en behoeften? Wat betekent de herindeling voor de burgers en de leefbaarheid in de veelal kleinere gemeenschappen? Bij de Krant en de Streekkrant is de lijst met onderwerpen inmiddels immens en lang. Niettemin zijn we nog altijd op zoek naar dringende zaken die spelen in de Westerkwartierder samenleving. Onderwerpen die u bezig houden en die belangrijk zijn voor de leefbaarheid in uw dorp. Wij zien graag de onderwerpen verschijnen die volgens u niet mogen ontbreken tijdens Het Grote Lijsttrekkersdebat van het Westerkwartier. Welke vraagstukken moeten wij zeker behandelen? Mail het ons via dekrant@media-totaal.nl of twitter met Richard Lamberst @richardlamberst. Uiteraard wordt u ook zelf in gelegenheid gesteld om uw vraag te stellen aan de dames en heren lijsttrekkers. Aan het einde van het debat staat de microfoon open en mag u uw vraag stellen aan de partij(en) van uw keuze.

Dus noteer alvast in uw agenda; dinsdag 13 november aanstaande. Het Grote Lijsttrekkersdebat van het Westerkwartier in het RodenburgTheater (Agora) te Leek. Aanvang: 20.00 uur en de toegang is –vanzelfsprekend- gratis. Wij verwelkomen u graag tijdens het grote afsluitende debat voordat de stembiljetten definitief de stembussen in moeten. Mis het niet!

 

In de Spotlight: Bart Brandts Buys

WESTERKWARTIER – Het Grote Lijsttrekkersdebat van het Westerkwartier wordt gepresenteerd door Bart Brandts Buys. Brandts Buys is als combinatiefunctionaris, buurtsportcoach en jongerenwerker verbonden aan Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn en is regelmatig te vinden op de scholen en sportvelden van de Westerkwartiergemeenten bij sportieve aangelegenheden. Een man met een groot hart voor welzijn, zorg én het Westerkwartier. De persoon die als geen jong en oud met elkaar weer te verbinden. Het is overbodig te stellen dat de Krant/de Streekkrant verheugd is de microfoon op 13 november terug te vinden in de handen van Bart Brandts Buys.

61 REACTIES

 1. I simply want to mention I am just newbie to blogging and site-building and absolutely enjoyed your blog. Most likely I’m likely to bookmark your blog post . You actually come with fabulous posts. Bless you for sharing your blog.

 2. I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again

 3. I simply wished to appreciate you again. I am not sure the things that I would have followed in the absence of the type of aspects shared by you relating to this situation. It actually was a real intimidating problem for me personally, nevertheless encountering a professional approach you resolved the issue made me to jump with happiness. I’m happier for your service and even trust you really know what a powerful job you are carrying out educating many people through the use of your web site. Probably you haven’t got to know all of us.

 4. Thanks for these tips. One thing I also believe is the fact that credit cards providing a 0% interest rate often entice consumers with zero rate, instant authorization and easy on-line balance transfers, but beware of the most recognized factor that can void that 0% easy street annual percentage rate and also throw you out into the poor house quickly.

 5. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal web site.

 6. Thanks on your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back from now on. I want to encourage you to definitely continue your great writing, have a nice afternoon!

 7. Thank you for another magnificent article. Where else could anyone get that kind of information in such a perfect means of writing? I have a presentation next week, and I’m on the search for such info.

 8. I acquired more interesting things on this losing weight issue. A single issue is a good nutrition is vital whenever dieting. A massive reduction in junk food, sugary ingredients, fried foods, sweet foods, pork, and white flour products may be necessary. Having wastes organisms, and harmful toxins may prevent goals for fat loss. While certain drugs in the short term solve the issue, the horrible side effects aren’t worth it, and in addition they never offer more than a momentary solution. It’s a known proven fact that 95% of fad diet plans fail. Many thanks for sharing your notions on this website.

 9. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 10. I just like the valuable info you provide to your articles. I will bookmark your blog and take a look at once more here frequently. I am somewhat sure I’ll be told many new stuff proper here! Good luck for the following!

 11. Hey would you mind stating which blog platform you’re using? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 12. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 13. I like this website very much, Its a rattling nice post to read and incur info . “Practice, the master of all things.” by Augustus Octavius.

 14. Greetings from Florida! I’m bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good site!

 15. I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for beginners. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 16. certainly like your web-site but you have to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I’ll certainly come back again.

 17. Hey! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Cheers!

 18. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

 19. Thanks a lot for sharing this with all people you really understand what you are speaking about! Bookmarked. Kindly also seek advice from my site =). We may have a hyperlink alternate agreement among us!

 20. The next time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I do know it was my choice to learn, however I actually thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you may fix in case you werent too busy looking for attention.

 21. Hey there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 22. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really good posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Cheers!

 23. Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you can be a great author.I will remember to bookmark your blog and will come back sometime soon. I want to encourage yourself to continue your great work, have a nice morning!

 24. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Appreciate it!

 25. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 26. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is actually a great web site.

 27. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 28. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips for novice blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 29. Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 30. Thanks for your post. I also feel that laptop computers have become more and more popular nowadays, and now are often the only sort of computer found in a household. It is because at the same time actually becoming more and more inexpensive, their working power is growing to the point where these are as potent as desktop through just a few years back.

 31. Thank you for every other informative blog. The place else may just I am getting that type of info written in such an ideal method? I’ve a venture that I am just now operating on, and I’ve been at the glance out for such information.

 32. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 33. You can definitely see your expertise within the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart. “The only way most people recognize their limits is by trespassing on them.” by Tom Morris.

 34. Thanks, I’ve recently been looking for information approximately this topic for a while and yours is the best I have discovered so far. However, what concerning the conclusion? Are you sure about the source?

 35. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 36. I have to show my affection for your kindness in support of men and women that really want help with this particular field. Your real dedication to getting the message all-around came to be pretty powerful and have frequently enabled men and women much like me to arrive at their pursuits. Your new important guideline can mean this much a person like me and far more to my peers. Best wishes; from everyone of us.

 37. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 38. You can certainly see your expertise in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 39. Thanks for sharing your ideas in this article. The other factor is that each time a problem arises with a computer system motherboard, folks should not consider the risk of repairing it themselves because if it is not done correctly it can lead to permanent damage to an entire laptop. It will always be safe just to approach your dealer of your laptop for any repair of motherboard. They’ve already technicians with an knowledge in dealing with laptop computer motherboard difficulties and can make right prognosis and undertake repairs.

 40. naturally like your web-site but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the reality on the other hand I’ll certainly come back again.

 41. My spouse and i have been so more than happy that Jordan managed to finish up his investigation because of the ideas he made through the weblog. It’s not at all simplistic just to choose to be giving for free secrets which often most people may have been selling. We already know we’ve got the website owner to appreciate for this. The most important illustrations you made, the straightforward web site navigation, the friendships your site make it easier to engender – it is many incredible, and it’s really assisting our son in addition to our family understand this concept is amusing, which is certainly highly essential. Many thanks for everything!

 42. I have seen loads of useful items on your website about desktops. However, I have the judgment that laptop computers are still less than powerful more than enough to be a good option if you often do tasks that require a great deal of power, such as video touch-ups. But for web surfing, microsoft word processing, and the majority of other typical computer functions they are just fine, provided you don’t mind your little friend screen size. Thank you sharing your opinions.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here