Een kop koffie met culturele duizendpoot Piet de Vries

11
415

“Een goed verteld verhaal is een mooie film voor de luisteraar”

WESTERKWARTIER – Een duizendpoot. Zo laat Piet de Vries zich het beste omschrijven. Eigenlijk is het enige dat Piet niet goed kan het onthouden van zijn woonplaats. Tolbert, zegt hij. Zevenhuizen is het. Het zij hem vergeven. Piet is verteller van vertelcollectief Kom op Verhoal en heeft afgelopen deelgenomen aan het rondje langs de dorpen, speelt toneel bij Rederijkerskamer Vredewold, heeft een productie rondom de streekschrijver Wytze Keuning op stapel staan én maakt deel uit van de denktank die zich bezig houdt met de toekomst van cultureel Westerkwartier. Tijd om eens bij te praten met Piet de Vries, hoeder van de Westerkertierder streektoal.

“Laten we eerst terugblikken op wat geweest is”, lacht hij. “Het rondje langs een aantal schitterende gebouwen in het Westerkwartier. Ik heb genoten van de intieme sfeer in de dorpen.” Piet geeft toe dat de belangstelling voor de voorstellingen per dorp wisselde. “Van een paar man in Enumatil naar een volle kerk in Niezijl”, vertelt hij. “Maar één ding was in alle dorpen gelijk; het samen beleven van een mooie middag.” Het vertelcollectief zal de voorstellingen nog eens gaan evalueren, meldt De Vries. “Het is zeker voor herhaling vatbaar, maar wel nadat we kritisch hebben gekeken naar onszelf. Dat vind ik sowieso belangrijk. Met de voorstellingen over IJje Wijkstra en LAAND-VER-HUUS hebben we succes gehad. Het is zaak daarop voort te borduren en scherp te blijven. We moeten niet te makkelijk worden.” Op tafel ligt een map met daarin de voorbereidingen op ‘De Fakkel’. “Ik wil er niet te veel over kwijt”, zegt De Vries, alvorens uitgebreid uit te wijden over het Wytze Keuningjaar in Tolbert. “Het betreft een coproductie tussen Rederijkerskamer Vredewold en Kom op Verhoal. Een toneelvoorstelling in verhaalvorm. Schrijf maar niet té druk mee, want ik wil daar later nog eens véél uitgebreider op terugkomen.” Keuning is een Tolberter met een fascinatie voor het Oosten waar hij momenteel, 70 jaar na zijn dood, wereldberoemd is.

Het Schierste Verhoal is het eerstvolgende op de agenda van De Vries. Vrijdag 2 november is het zover en bundelen acht vertellers de krachten om samen het BaronTheater in Opende te vermaken met de mooiste verhalen. Onder de vertellers -uiteraard- Piet de Vries. “We hebben een fantastisch onderwerp mee gekregen”, vindt hij. “Blunders, en daar valt natuurlijk heel wat over te vertellen. Veel leuks ook. In no-time had ik vier verhalen liggen, waarvan er één is uitgewerkt naar een vertelverhaal.” Het is nog even bijschaven om er een echt sterk en rechtlijnig verhaal van te maken, maar De Vries ligt op schema. “Het leuke is dat we deze avond stuk-voor-stuk streekgebonden verhalen vertellen. Het komt dicht bij de mensen en de verhalen zijn herkenbaar. Logisch natuurlijk, want wie maakt er geen blunders? De avond barst van de humor en de zelfspot. Prachtig.” Verhalen schrijven gaat hem goed af. De Vries heeft ook nooit anders gedaan. Verhalen voor toneel, voor de kinderen, voor zichzelf en voor anderen. “Zeker de vertelverhalen zijn speciaal”, vindt hij. “Je schildert de plaat. ‘Er was eens..’ en dan ‘op een dag was ik daar…’ en dan ben je los! Schitterend als je dat beeld goed weet neer te zetten. Weet je, een goed verteld verhaal is een mooie film voor de luisteraar.” Ook in de toekomst zal Piet de Vries betrokken blijven bij cultureel Westerkwartier. Hij kan niet anders, en zou dat ook niet willen. “Het Westerkertiers, de steektaal, boeit mij. Het is de reden waarom ik mij ooit heb aangesloten bij Mien Westerkwartier, waarom ik verhalen ben gaan vertellen en waarom ik nog altijd geniet van optreden. Intens ja. Want vertellen gaat verder dan schrijven. Schrijven is een verhaal. Met vertellen kan je iemand even in zijn zieltje knijpen. Heel geraffineerd eventjes raken. In het Westerkwartier, bij Mien Westerkwartier, hebben we een aantal vertellers die dat kunstje heel goed beheersen.”

11 REACTIES

 1. My brother recommended I may like this web site.

  He used to be totally right. This submit actually made my day.

  You can not believe just how much time I had spent for this information! Thanks!

 2. Can I just say what a comfort to uncover somebody who genuinely knows
  what they are discussing over the internet. You certainly understand how
  to bring a problem to light and make it important.
  More people have to read this and understand this
  side of your story. I can’t believe you aren’t
  more popular because you definitely have the gift.

 3. Terrific article! This is the kind of info that should
  be shared across the net. Disgrace on Google for now not
  positioning this post higher! Come on over and consult with my website .
  Thanks =)

 4. I’m truly enjoying the design and layout of your
  website. It’s a very easy on the eyes which makes
  it much more enjoyable for me to come here and visit more often.
  Did you hire out a developer to create your theme?
  Superb work!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here