Marianne Vogel schrijft vierde Berlijnse thriller

8
207

“Het verhaal is waarheidsgetrouw, de realiteit is gekker dan men denkt”

ZUIDHORN – En toen lag zomaar het nieuwe boek van de Zuidhorner schrijfster Marianne Vogel op de redactie. Het vierde deel van een schitterende serie Berlijnse thrillers. Spannende verhalen rondom de particuliere rechercheurs Sofie Bank en Frits Arends die de meest vreemde zaken oplossen. In het Duitse Berlijn. En dat is niet zonder reden. Marianne Vogel is gefascineerd door buurland Duitsland en Berlijn in het bijzonder. “Als buurland is het relatief dichtbij en toch is Duitsland zo wezenlijk anders dan Nederland.”

“Geest en beest” heet het nieuwste boek van Marianne Vogel en ook dit keer is het aan het rechercheursstel Sofie en Frits om een zaak tot een goed einde te brengen. “De thriller draait om een kostbaar inktstel van Goethe”, vertelt Marianne. “Het inktstel is in de Tweede Wereldoorlog gestolen door een Duitse SS-officier en Leiden –waar het oorspronkelijk thuis hoort- wil het graag terug hebben. Dus huren zij Sofie en Frits in. Het paar komt terecht in de Joodse wijk van Berlijn, waar zij –jaren na de oorlog- geconfronteerd worden met de sporen die de oorlog heeft nagelaten.” Zeker voor de Rotterdamse Frits, wiens oma is omgekomen tijdens de bombardementen op de havenplaats, is dit nogal een confrontatie. Een persoonlijk tintje in het verhaal, duidt Marianne. “Frits zijn achtergrond is eigenlijk de mijne. Mijn vaders broertje Bart is omgekomen tijdens de bombardementen op 14 mei 1940.”

“Geest en beest” gaat over de tegenstelling in een mens, tussen goed en kwaad. Over foute vaders en herdenkingen. “Het verhaal is waarheidsgetrouw”, zegt ze, “wat betekent dat de realiteit gekker is dan men denkt.” En Marianne kan het weten, want voordat zij begint met schrijven wordt er eerst het nodige onderzocht. “Ik praat met rechercheurs over hun werk en hoe zij werken”, vertelt ze. “Wat ik opschrijf zou echt gebeurd kunnen zijn, ook volgens de methodes die rechercheurs hanteren tijdens het oplossen van een echte zaak.” Daarnaast bezoekt ze jaarlijks de stad Berlijn. “Ik ga daar op zoek naar locaties die ik kan gebruiken in het boek. Zoek naar straten waar een achtervolging plaats zou kunnen vinden en bezoek barretjes en cafétjes om de sfeer te proeven. Deze impressies komen terug in het boek dat je dan ook als een soort reisgids kunt gebruiken. Na het lezen van het boek kan je in Berlijn echte punten, wijken en straten herkennen.” Het boek “Geest en beest” is aanrader en verkrijgbaar bij de betere boekhandels en online.

Op 30 oktober wordt het eerste exemplaar feestelijk overhandigd aan Mikko Fritze. Heel toepasselijk, want Fritze is directeur van het Goethe Institut Amsterdam. Op 23 november organiseert de bibliotheek van Zuidhorn een speciale avond over “Geest en beest”. “Zelf houd ik een presentatie met powerpoint”, vertelt Marianne. “Daarin laat ik zien hoe het boek tot stand is gekomen, met plaatjes van diverse locaties in Berlijn.” Tevens zijn er een aantal speciale gasten uitgenodigd die een passage uit het boek zullen voorlezen. Onder de gasten dichter Remco Ekker, kunstenares Margot Brekelmans en wethouder Henk Bakker. De toegang tot deze avond die om 20.00 uur aanvangt is gratis, al wordt aanmelden via m.m.vogel@hotmail.com gewaardeerd.

8 REACTIES

 1. Hello there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a
  new project in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have
  done a extraordinary job!

 2. Greetings I am so thrilled I found your web site, I really found
  you by accident, while I was looking on Google for something else, Regardless
  I am here now and would just like to say thanks for a incredible
  post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to browse it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome work.

 3. Admiring the dedication you put into your site and in depth information you offer.

  It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same out
  of date rehashed information. Great read! I’ve bookmarked your site and
  I’m including your RSS feeds to my Google account.

 4. Ahaa, its fastidious conversation about this article at this place at this website,
  I have read all that, so now me also commenting at this place.

 5. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was super
  long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any points for rookie blog writers? I’d really
  appreciate it.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here