“Tijdens het schilderen ben je kwetsbaar, een veilige groep is dan zó belangrijk”

16
212

Bregtje Boersma geeft zich bloot

BURUM/KOLLUMERPOMP – Schilderen doet ze al jaren. Al toen ze nog in Drachten woonde. Jaren terug alweer, want inmiddels is Bregtje Boersma na vele verhuizingen aanbeland in het mooie Kollumerpomp, op een steenworp afstand van Burum. Het creatieve Burum waar Bregtje schildercursussen volgt bij Aafke Holman. Ook haar werk maakt onderdeel uit van De Rode Draad. Een prachtige expositie van een dertigtal doeken, verbonden door de rode draad van Aafke en het onderwerp; mienskip.

Het is toevallig dat we Bregtje Boersma spreken over het schilderen, blijkt eenmaal bij haar thuis voor een leuk gesprek. Want het ‘maken’ beperkt zich bij Bregtje niet alleen tot het witte doek. Ook het bloemschikken en vilten zijn geliefde bezigheden. In de hoek staat een lamp van schaapswol, terwijl we in de hal een ‘schaal’ gemaakt van bloemstengels voorbij zijn gelopen. “Dingen maken is echt mijn dingetje”, zegt ze. “Letterlijk. Ik mag graag de realiteit pakken en daar een loopje mee nemen. Mijn eigen ideeën en interpretatie loslaten op hetgeen de werkelijkheid mij voorspiegelt.” Luchten zijn dus fascinerend, stelt ze vast. “Je kan daar van alles mee. Geen enkele lucht is hetzelfde. Niet qua vorm, niet qua kleur. Ik gebruik het graag in mijn werken, maar ook andere beelden kunnen mij raken.” Het is bijzonder dat je van ‘iets’ met wat creativiteit ‘iets anders’ kunt maken. “Dat vind ik en dat drijft mij.” Lesgever Aafke Holman fungeert als katalysator van Bregtje haar creatieve ingevingen. “Aafke is een echte inspirator”, vindt ze. “Eerlijk en rechtdoorzee. Aan het einde van elke les bespreken we de avond met elkaar en elkaars werken. Iedereen krijgt dan eerlijke feedback, opbouwende kritiek. Belangrijk, want alleen zo word je beter. Je kan thuis gaan schilderen en je eigen criticaster zijn, maar dan blijf je toch in je eigen cirkeltje hangen. Het is goed om samen te schilderen, van elkaar te leren én ook nog eens tips en aanwijzingen te krijgen van iemand als Aafke Holman.” Bregtje Boersma is niet de eerste die we spreken over De Rode Draad en dus ook niet de eerste cursist van Holman. Allen zijn ze eensgezind over de rol van de Burumer kunstenares in het geheel; lessen bij Aafke Holman is speciaal. “Zeker met deze groep”, zegt Bregtje. “Het is een hechte groep. Veilig. Tijdens het schilderen geef je jezelf bloot. Je bent kwetsbaar. Een veilige groep is dan zo belangrijk. Ik maak daar graag onderdeel van uit.” ‘Hondstrouw’ worden de avonden bezocht, “en dat blijf ik ook zo lang mogelijk doen. Het is een gezellig avondje uit. Een momentje voor jezelf met mensen die dezelfde hobby en liefhebberij hebben. Zelf nu, ten tijde van de laatste verhuizing, heb ik geen avond gemist.” Dit jaar is Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. Een mooi gegeven waar de regio graag bij aansluit. Inclusief Burum dat zelf het Cultureel Burum-City 2018 heeft neergezet. “Vanuit de groep kwam de wens er ook iets mee te doen”, vertelt Bregtje. “Dat werd uiteindelijk De Rode Draad. We kregen allen een doek van 50×50 cm om onze eigen interpretatie van het onderwerp Mienskip op te projecteren. Spannend, zeker, want we wisten van elkaar niet wat we zouden maken. Maar ik moet zeggen, het resultaat is verbluffend.” In de studio van Aafke Holman hangen nu dus een dertigtal doeken die tot 18 november te bewonderen zijn. Men is welkom op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur.

16 REACTIES

 1. After looking into a handful of the blog posts on your site, I truly appreciate your technique of
  blogging. I book-marked it to my bookmark website list and will be
  checking back in the near future. Please check out my web site as well and tell me your opinion.

 2. each time i used to read smaller content that also clear their motive,
  and that is also happening with this piece of writing which I am
  reading at this time.

 3. I want to to thank you for this fantastic read!! I certainly loved every
  little bit of it. I have got you book-marked to check
  out new stuff you post…

 4. Thanks for finally talking about >“Tijdens het schilderen ben je kwetsbaar, een veilige groep is dan zó belangrijk” | De
  Streekkrant <Liked it!

 5. Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would
  be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to
  new posts.

 6. You could definitely see your expertise within the work you write.
  The sector hopes for more passionate writers such as you
  who are not afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.

 7. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d
  like to send you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

 8. I’m curious to find out what blog platform you have been working with?
  I’m having some small security problems with my latest website and I would like to
  find something more secure. Do you have any solutions?

 9. Wow, superb weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone
  the content material!

 10. Hello, i think that i saw you visited my weblog
  so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 11. Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s webpage link on your
  page at suitable place and other person will also do similar for you.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here