VV Zuidhorn beslist ‘burenruzie’ met grote cijfers; Fc Grootegast geen partij voor titelkandidaat

43
243

Nieuw scorebord Grootegast uitvoerig getest in onvervalste streekderby

ZUIDHORN – VV Zuidhorn heeft ambities. Dat kan niet anders. Wekelijks worden tegenstanders met grote cijfers weggevaagd, met uitzondering van Loppersum dat een ware plaag bleek voor de ploeg van Kees Bouma. Fc Grootegast is de volgende horde op weg naar een rentree in de tweede klasse. En uiteraard geen gemakkelijke horde, want ook de Grootegaster kunnen de punten goed gebruiken. De thuisploeg bundelt na een weifelend begin ergens onderaan in de derde klasse en dat hadden zij zich voor aanvang van de competitie toch iets anders voorgesteld. Fc Grootegast – VV Zuidhorn, een duel om drie belangrijke punten voor beide ploegen én een wedstrijd om de eer. Want het betreft een heuse ‘burenruzie’, een onvervalste streekderby.

De wedstrijd begon tien minuten later, omdat voorzitter Liekel Faber van Fc Grootegast iets moois te vertellen had aan de massaal op deze wedstrijd afgekomen toeschouwers. De club heeft een aantal sponsoren bereid gevonden om een schitterend nieuw scorebord te plaatsen langs het hoofdveld. Aan Wim Huisman de eer de eerste cijfers 0-0 en 00 minuten tevoorschijn te toveren op het bord. Toen nog onwetend dat het scorebord uitgebreid getest en veel gebruikt zou worden tijdens de eerste wedstrijd dat het dienst deed.

Een kleine 200 toeschouwers kregen een boeiende openingsfase voorgeschoteld, waarbij beide partijen lieten zien er geen gras over te willen laten groeien. Wat op een kunstgras veld overigens ook niet mogelijk is. Al in de zevende minuut valt de eerste serieuze mogelijkheid voor de thuisploeg te noteren als de rappe Rick Buma doorkomt over de rechterflank en de bal voor geeft. Helaas voor Fc Grootegast vond de inzet van Buma geen groen shirt. Zuidhorn, deze wedstrijd in het gelegenheidsblauw, had geen enkele moeite het gevaar uit de voorzet te halen en zelf op de deur van Grootegast te kloppen. Dat mondt na een kwartier spelen uit in de eerste waarschuwing voor de defensie van trainer Rob Vliek. De thuisploeg komt goed weg als spits Jaap Jacobs snoeihard inkopt en de bal op de deklat uiteen ziet spatten. Zonder een groot veldoverwicht te hebben laten de bezoekers zien de betere ploeg te zijn. Na een half uur hebben de gasten de meeste kansen gehad, als ook Fc Grootegast nog een dot van mogelijkheid krijgt. Rick Buma schuift de bal net voorlangs het doel van keeper Marcel Groothof. Vijf minuten later is het wel raak, voor de gasten. Sietse Slagter zoekt vanaf de linkerflank naar zijn spits Jaap Jacobs en vindt hem. Jacobs plukt de bal van Slagter behendig uit de lucht en weet in eenzelfde beweging weg te draaien van zijn verdediger en de linkerhoek achter de Grootegaster doelman Dennis Posthumus te vinden; 0-1. Het zou de middag niet de laatste keer zijn dat Jacobs zijn klasse etaleert. Vijf minuten voor rust krijgt Wouter de Boer de eerste gele prent van de wedstrijd uitgereikt na een harde charge op Jacobs. Na een onderhoudende eerste helft, waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren zocht men met 0-1 op het nieuwe scorebord de warme thee op.

Na rust kregen de toeschouwers een andere wedstrijd te zien. Aart Sikkema verdubbelt enkele minuten na rust de voorsprong van VV Zuidhorn en zet de 0-2 op scorebord. Het blijkt de aanzet van een ware voetbalshow met Jaap Jacobs als hoofdact. Fc Grootegast is niet in staat om het gevaar ‘Jacobs’ te beteugelen en loopt binnen tien minuten tegen twee gele kaarten, een penalty én een tegendoelpunt op. Stefan Krijthe gaat het boekje in nadat hij de spits van Zuidhorn pootje haakt, een minuut later noteert de scheidsrechter ook de naam van Johan Beute die Jacobs in de eigen zestien naar de grond trekt. Het is de aanvaller die zelf achter de bal gaat staan en –wederom- de linkerhoek achter Posthumus vindt; 0-3. In de 64e minuut legt Jos Schultinga de bal prachtig over de hele verdediging van Fc Grootegast, panklaar op het hoofd van Jaap Jacobs die tegendraads inkopt en zijn hattrick vervolmaakt; 0-4. Een doelpunt met een flink buitenspelluchtje, vond men in Grootegast. Op de middenlijn was het niet te zien, maar grensrechter Jaap Visser zag genoeg aanleiding om zijn beklag te doen bij de –overigens matig leidende- arbiter. Het doelpunt bleef staan en in de nasleep liep Rolf Hazenberg een prent op wegens aanmerkingen op de scheidsrechter. Wel wakkerde het voorval opnieuw het vuur aan bij de thuisploeg, waarvan de wil even leek te zijn gebroken. In de 70e minuut doet Grootegast wat terug. Rolf Hazenberg haalt zijn gram en neemt een voorzet op randje zestienmeter vol op de slof. Zijn vernietigende inzet doet het net achter de kansloze Groothof bollen; 1-4. Een minuut later krijgt Erik Venema de kans om zijn ploeg helemaal terug te brengen in de wedstrijd. Eén op één met doelman Groothof blijkt de keeper de koelste van de twee. Deksel. Neus. Grootegast dringt aan, maar krijgt een kwartier voor tijd de vijfde tegengoal te verwerken. Zuidhorn brengt een vrije trap direct in het strafschopgebied van Grootegast. Veel spelers weten de bal te raken, maar niet weg te werken. Thijs Zwarteveen weet wel wat te doen met de bal en schiet onberispelijk binnen; 1-5. Daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor de thuisploeg die ook een zesde tegendoelpunt moesten incasseren. Vijf minuten voor tijd slingert Jos Schultinga de bal hard voor het Grootegaster doel. Op de vijf meter stond de onvermijdelijke Jaap Jacobs al rustig te wachten op het buitenkansje dat zou komen. Omdat niemand de Zuidhorner goalgetter hoeft te vertellen wat je in zo’n geval moet doen, rondde hij koel zijn kers op de taart af; 1-6.

Aan de zijlijn vroeg men het zich hardop af: was Fc Grootegast nu echt zoveel slechter dan de bezoekers uit Zuidhorn? Nee, luidde de conclusie. Alhoewel de bezoekers terecht –want beter- de drie punten mee mochten nemen uit Grootegast, was de 1-6 ietwat geflatteerd. Fc Grootegast voetbalde bij tijd en wijle goed mee en leek in de beginfase allesbehalve kansloos te zijn. Het grootste verschil van de middag zat hem in de voorhoede. Daar waar Fc Grootegast moeite had gevaarlijk te worden in en rondom het strafschopgebied van Zuidhorn, daar had Zuidhorn een spits staan die eigenlijk te goed is voor de derde klasse. “Zet Jacobs in de voorhoede bij Fc Grootegast en de wedstrijd kan maar zo de andere kant op vallen”, viel op te tekenen uit de mond van een toeschouwer met behoorlijk wat levenservaring. Een opmerking waar weinig op af te dingen viel deze middag. Het was vooral de aanvaller van Zuidhorn die het verschil maakte in deze derby.

Fc Grootegast – VV Zuidhorn 1-6 (0-1)
Scoreverloop: 34. Jaap Jacobs 0-1, 48. Aart Sikkema 0-2, 57. Jaap Jacobs 0-3, 64. Jaap Jacobs 0-4, 70. Rolf Hazenberg 1-4, 75. Thijs Zwarteveen 1-5, 86. Jaap Jacobs 1-6.

Opstellingen:
Zuidhorn:
Groothof, S. Smit, G. Kooistra, R. Kooistra, De Boer; T. Spijkerman (46: Schultinga) M. Smit, Slagter (55: Steenbergen), Zwarteveen, Sikkema, Jacobs

FC Grootegast: Posthumus, Veens , Ausma, Hoolsema, Schuil, Krijthe, Pompstra, Homan (46: Hazenberg), Veenstra (59:Venema), Van Dellen, Beute, Buma

Scheidsrechter: T. W. Bakker uit Wolvega

Geel: Hazenberg, Krijthe, Schuil, Beute (allen Grootegast)

43 REACTIES

 1. I simply want to say I’m very new to blogs and definitely loved you’re blog. Most likely I’m want to bookmark your blog . You certainly come with exceptional writings. Many thanks for sharing with us your web-site.

 2. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this info for my mission.

 3. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 4. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 5. I’ll right away snatch your rss as I can not to find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Please permit me realize in order that I could subscribe. Thanks.

 6. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 7. Thanks for your publish. My spouse and i have often noticed that many people are wanting to lose weight simply because wish to appear slim as well as attractive. However, they do not usually realize that there are many benefits for losing weight also. Doctors insist that fat people experience a variety of illnesses that can be directly attributed to their particular excess weight. Thankfully that people that are overweight in addition to suffering from diverse diseases can reduce the severity of their own illnesses by way of losing weight. It’s possible to see a progressive but marked improvement with health as soon as even a minor amount of weight loss is achieved.

 8. Thanks a lot for giving everyone remarkably brilliant opportunity to check tips from here. It’s usually very amazing and as well , jam-packed with a great time for me and my office colleagues to visit your site at the very least three times in one week to study the newest secrets you have. And indeed, I’m so at all times fascinated concerning the eye-popping thoughts served by you. Selected two tips in this article are easily the most suitable I have had.

 9. It’s in point of fact a great and helpful piece of info. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 10. Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve really loved browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing on your feed and I am hoping you write once more soon!

 11. Its wonderful as your other blog posts : D, regards for posting . “Age is a function of mind over matter if you don’t mind, it doesn’t matter.” by Leroy Robert Satchel Paige.

 12. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

 13. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. An excellent read. I will definitely be back.

 14. Thank you sharing these wonderful threads. In addition, the ideal travel plus medical insurance strategy can often relieve those fears that come with journeying abroad. Some sort of medical crisis can in the near future become too expensive and that’s sure to quickly set a financial impediment on the family’s finances. Setting up in place the ideal travel insurance package deal prior to leaving is well worth the time and effort. Thank you

 15. You really make it seem really easy with your presentation but I find this matter to be really one thing which I feel I’d by no means understand. It sort of feels too complex and very large for me. I’m taking a look forward in your next submit, I¡¦ll attempt to get the hang of it!

 16. Thanks for every other wonderful article. The place else may just anybody get that kind of info in such an ideal manner of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

 17. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thank you!

 18. Great – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 19. Hello there, simply turned into alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful for those who proceed this in future. Lots of people shall be benefited out of your writing. Cheers!

 20. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any help would be really appreciated!

 21. Thanks a lot for sharing this with all of us you really know what you’re talking about! Bookmarked. Kindly also visit my site =). We could have a link exchange agreement between us!

 22. I have to show my gratitude for your kindness supporting people who have the need for assistance with this particular subject. Your personal commitment to getting the solution up and down appeared to be remarkably invaluable and has always permitted guys and women like me to achieve their targets. This warm and friendly recommendations means this much to me and somewhat more to my fellow workers. Warm regards; from each one of us.

 23. Rattling superb info can be found on web blog . “The American temptation is to believe that foreign policy is a subdivision of psychiatry.” by Robert Francis Kennedy.

 24. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 25. You really make it seem so easy with your presentation however I find this matter to be actually one thing that I believe I would by no means understand. It kind of feels too complicated and very vast for me. I am taking a look forward on your subsequent submit, I will attempt to get the hold of it!

 26. I do accept as true with all of the ideas you have offered in your post. They’re very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very brief for beginners. May you please prolong them a little from subsequent time? Thank you for the post.

 27. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i’m happy to convey that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make sure to don’t forget this website and give it a glance on a constant basis.

 28. Attractive component of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I get actually loved account your blog posts. Any way I’ll be subscribing in your augment and even I success you get right of entry to consistently rapidly.

 29. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here