Groene impuls Notoaristuun Grootegast

0
185

GROOTEGAST – De Notoaristuun ligt in het dorpscentrum van Grootegast. Het sluit via het Marktplein direct aan op het gemeentehuis. Aan de noordkant grenst het park aan het Kolonelsbos en het natuurgebied rond Lutjegast. Het is een groot natuurrijk gebied. In 2018 hebben medewerkers van de gemeente Grootegast en Landschapsbeheer Groningen de Notoaristuun beoordeeld op de staat van onderhoud. De conclusie was: in veel bomen bevindt zich dood hout, 10 essen zijn  aangetast door de essentaksterfte en een esdoorn is slecht. Ook was het nodig om parkbomen met een hoogwerker te snoeien wat ten goede komt aan de boomveiligheid en zaailingen van esdoorns te verwijderen. Daarnaast moest onderbeplanting op verschillende plaatsen worden weggehaald om plaats te maken voor Rododendrons en stinzeflora. Meer dan 10.000 bollen zijn de grond in gegaan.Om meer variatie in de onderbeplanting aan te brengen zijn op lege plekken (bloem- en besdragende) heesters aangeplant zoals kardinaalsmuts, Gelderse roos, lijsterbes, vogelkers, meidoorn enzovoorts. Het werk is uitgevoerd door een samenwerking van de gemeente Grootegast met Landschapsbeheer Groningen. Daarbij zijn eigen medewerkers ingezet, werkzoekenden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het werk is bijna afgerond. Hier en daar moet nog wat bosplantsoen worden aangebracht. Als afronding van de werkzaamheden heeft wethouder Mark de Haan een Amerikaanse tulpenboom geplant die mooi past binnen het karakter van het laat 19e-eeuwse karakter van het park en de Engelse landschapsstijl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here