“Kunst en cultuur leveren een positieve bijdrage aan onze maatschappij”

16
253

Passie voor cultuur is wat de Klok slaat

NIEKERK – Nee, saai is een bezoekje aan Emil Klok en zijn levens- en creatief partner Saskia Broertjes zeker niet. En dat is ook niet verwonderlijk. Stop twee creatieve breinen in één huis, met drie kinderen én een herfstvakantie en je waant je in een spannend toneelstuk. Een stuk met giftige walnoten, niet warm wordende ovens, oud-Groninger appelrassen en vooral veel gezelligheid. Want dat staat boven alles. Gastvrij wordt de koffie geschonken als Emil kort –en toch weer lang- samenvat waar hij zich allemaal mee bezig houdt en hoe hij in de culturele denktank van het Westerkwartier is beland.

Zesde staat hij op de lijst van GroenLinks, voorzitter is hij van Dorpsbelangen Niekerk-Oldekerk-Faan (“en dat als nieuwkomer!”), vader en cultureel ondernemer. “Een mooi woord”, vindt hij zelf ook. “Vroeger noemden wij –Saskia en ik- onszelf een theaterbureau, maar dat was te beperkt. Het dekte de lading niet helemaal. Of beter: helemaal niet. Als cultureel ondernemers houden wij ons niet alleen bezig met theater en theaterproducties, maar ook met adviezen voor bijvoorbeeld overheden, evenementenorganisatie en wat allemaal niet meer.” De passie voor kunst en cultuur spat ervan af. “Is altijd zo geweest”, duidt Klok. “Dat stamt al uit de tijd dat ik werkte als socioloog en eigenlijk al meer bezig was met cultuur.” Dus staat hij sinds 10 jaar op eigen benen. Of nou ja, samen met Saskia dan. “Waarvan wij nu 6,5 jaar hier in Niekerk wonen. Ook hier in deze omgeving, zeg maar het hele Westerkwartier, zijn wij ons redelijk snel thuis gaan voelen in het culturele leven.” Dat is niet verwonderlijk, want wie regelmatig een culturele aangelegenheid bezoekt heeft grote kans Emil en zijn vrouw tegen het lijf te lopen. “Het Westerkwartier kent een grote culturele wereld. Rijkdom. Prachtig om te zien.”

Gelet op Emil zijn achtergrond en interesses is het niet gek dat hij is aangeschoven bij de visiegroep die fungeert als culturele denktank voor het Westerkwartier. Een verzameling culturele toppers die besloten hebben de krachten te bundelen kunst en cultuur in de toekomstige gemeente Westerkwartier te waarborgen. “Ik ben vorig jaar gestart met een nieuw initiatief genaamd Kunst&kwartier”, vertelt Emil. “Kunst&kwartier is bedoeld om grote culturele evenementen te organiseren. Daarvoor heb ik contact gelegd met veel mensen uit de culturele wereld. Datzelfde deed Rixt (Vellenga red.) vanuit de gemeente Grootegast. Samen sta je sterker en we hadden beiden al een mooie groep mensen om ons heen verzameld, die hebben we dus maar samengevoegd.” Een sterk cultureel platform is onmisbaar in de nieuwe gemeente, meent Klok. “Eén korps met een behoefte is slechts een korps, geen serieuze gesprekspartner voor veel gemeenten. Maar als alle korpsen in een regio dezelfde behoeftes hebben, de krachten bundelen en dan aankloppen heb je wel een plek aan de gesprekstafel. Die verbinden willen wij zoeken. En dan niet alleen onder korpsen, maar in de hele culturele sector. Van muziekverenigingen tot aan leesclubjes en van theaters tot aan musea.” Klok stelt dat veel mensen bezig zijn met cultuur. “sommige actief, velen passief”, zegt hij. “Want ook een bezoekje aan het BaronTheater of het LEGiO-museum is al een culturele ‘bezigheid’. Cultuur levert een positieve en onmisbare bijdrage aan onze maatschappij. Onderschat dat niet.” Klok somt op dat kunst en cultuur persoonlijke ontwikkeling stimuleren, cultuureducatie bevordert, economische belangrijk is en zorgt voor toerisme. “Misschien het allerbelangrijkste: het zorgt voor participatie”, vindt Klok. “Neem het 100-jarig bestaan van Rederijkerskamer Langewold. Het hele dorp is daar maanden, zo niet jaren, mee bezig geweest. Het resultaat is in eerste instantie een vijftal geweldige voorstellingen waar 1.500 mensen van hebben genoten. De NOF-dorpen staan er weer goed op. Maar misschien nog wel belangrijker: wij hebben als dorp samen, dus met mensen en verenigingen, de handen ineen geslagen. Veel overleg, veel gesprekken. De lijntjes tussen de inwoners van deze dorpen zijn korter geworden. Men heeft met elkaar iets gedaan én bereikt. Samen. Dat is onbetaalbaar.”

Het past in het plaatje van Klok en Broertjes; samen creatief bezig zijn. Klok: “Creativiteit wordt in deze wereld steeds belangrijker. Over 10 jaar hebben robots veel van ons werk overgenomen, dus moeten wij creatief gaan kijken naar onze wereld. Nieuwe mogelijkheden zien en ontwikkelen. De werkelijk verandert steeds, we zijn in beweging.” Dat moet ook, breekt Saskia in tijdens het bijvullen van koffiekopjes, “anders gaat de wereld dood.” De visiegroep, de denktank speelt in op dit veranderende speelveld. “We halen de banden aan en leren elkaar kennen. Het is belangrijk dat iedereen van zijn eigen culturele eilandje afkomt en de handen ineen slaat. Door informatie uit te wisselen leer je van elkaar en maak je elkaar sterker. Samen kunnen we de culturele wereld in het Westerkwartier organiseren.” Inclusief het gebied Middag, met daarin de toekomstige Westerkwartierder dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd. “Een gebied met grote culturele historie dat we graag bij ons initiatief willen betrekken”, stelt Klok. Blijft staan de vraag; wat hoopt de cultureel ondernemer ervoor terug te krijgen. Wat zou Emil Klok straks een tevreden man maken? Want als ondernemer, in welke sector dan ook richt je je immers op een ‘return of investment’. “Als er een goed cultuurbeleid ligt”, antwoordt hij. “En als er middelen beschikbaar zijn die aansluiten bij de behoeften van het veld. Binnen het redelijke, want natuurlijk staat de gemeente hierin niet alleen en zijn er ook andere instanties en organisaties die financieel dan wel faciliterend kunnen bijspringen. Tevens vind ik het belangrijk dat mensen gestimuleerd worden om creatief te blijven denken. Hoe je dat als overheid kunt stimuleren? Zelf heb ik ooit voor een gemeente gewerkt waarbij er één potje voor incidentele evenementen en initiatieven was. Daar kon iedereen met een goed idee een beroep op doen, omdat het niet met vele voorwaarden strikt werd afgekaderd. Werkte als een tierelier. Dat zou allicht ook in het Westerkwartier een goede optie zijn.”

16 REACTIES

 1. I was curious if you ever thought of changing the page layout of your site?
  Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way
  of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.

  Maybe you could space it out better?

 2. Hi are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 3. Simply desire to say your article is as astonishing.
  The clarity in your post is simply cool and i
  can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your
  feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 4. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and
  say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger
  but I’m still new to everything. Do you have any
  recommendations for first-time blog writers? I’d definitely appreciate it.

 5. Great items from you, man. I have be aware your stuff prior to and you’re simply extremely magnificent.
  I really like what you’ve obtained here, really like what you’re saying and the way in which by which you
  say it. You’re making it enjoyable and you continue to
  take care of to keep it wise. I cant wait to read
  much more from you. This is actually a tremendous site.

 6. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning
  this blog. I really hope to check out the same high-grade content from you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own website now 😉

 7. We absolutely love your blog and find many of your post’s to be what precisely I’m
  looking for. can you offer guest writers to write content
  to suit your needs? I wouldn’t mind producing a
  post or elaborating on a number of the subjects you write related
  to here. Again, awesome website!

 8. I think this is one of the most vital information for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style
  is wonderful, the articles is really great : D.
  Good job, cheers

 9. Hi, I do believe this is an excellent website.
  I stumbledupon it 😉 I’m going to come back yet again since I book-marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be
  rich and continue to help other people.

 10. I’m curious to find out what blog platform you have been using?
  I’m experiencing some minor security issues with my
  latest website and I would like to find something more safe.

  Do you have any recommendations?

 11. Hey there are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here